Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het hogedrukgebied Hugo is naar het zuidoosten weggetrokken en ligt vandaag boven Italië, maar vanaf de Azoren komt een nieuw hoog onze kant op en dit hoog heeft de naam Ignatius gekregen. Het blijft dan ook rustig, maar aan de noordflank van dit nieuwe hoog wordt zachte lucht aangevoerd met temperaturen die gaan oplopen naar waarden rond de 10°. Een zacht slot van het jaar, want we houden de hoge temperaturen aan tot begin volgend jaar. Later volgende week draait de stroming naar noord en gaan de temperaturen omlaag!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Wolkenvelden, maar ook geregeld zon

Gisteren waren er wolkenvelden, maar hier en daar scheen ook de zon. In het noorden bleven de gordijnen gesloten, maar in het midden scheen de zon 2-3 en in het zuidoosten lokaal 4 uur. Op lokaal wat licht gespetter in het noorden na bleef het droog en er stond over het algemeen weer weinig wind.

In België vroor het weer matig met in Elsenborn -7,4 en in Buzenol -6,6°. In ons land noteerde Ell -3,0 en Woensdrecht -2,9°. Overdag liep het kwik op naar 4 tot 8° met in Westdorpe 3,5 en in Hupsel 3,8°. De hoogste temperaturen werden op de Wadden genoteerd met op Terschelling 8,0 en op Vlieland 8,2°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 7° met in Buzenol en Dourbes maximaal 1,1 en in Kleine Brogel 7,1°.

De dag begon erg kleurrijk. Ochtendrood, water in de sloot ging echter niet op onder de vleugels van hogedruk. Ton Wesselius maakte de foto.
Monique Bormans maakte ook een prachtige foto van de kleurrijke zonsopkomst. Ze maakte de foto in Leiden.
Maurice Vroegrijk maakte deze foto in het Brabantse Bosschenhoofd.
Gerben Versluis – van Gammeren maakte deze foto Zonsopkomst in de Biesbosch nabij Werkendam
Jolanda Bakker maakte op ‘derde kerstdag’ deze prachtige foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in het Groene Hart.
In het noorden van het land bleef het weer grijs en bewolkt en Albert Thibaudier maakte deze foto in Heerenveen.

Wolkenvelden, in het zuidoosten ook opklaringen

Na een nacht met in de zuidelijke helft van de Lage Landen wederom enkele graden vorst is het op deze vrijdag in het noorden en midden van het land weer overwegend bewolkt met lokaal wat licht gespetter. Toch kan hier en daar de zon nog even schijnen en dat gebeurt zeker in het zuidoosten van het land en in delen van België.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 4-5° in het zuidoostelijke helft van de Lage Landen en naar 7-8 in het westen en noorden.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het overwegend bewolkt met kans op wat gespetter. De temperatuur daalt naar 2 tot 4° in het binnenland en naar 5-6 in het westen en noorden. Alleen in de Ardennen en Hoge Venen gaat het licht vriezen.

Wederom bewolkt

Morgen ligt het hogedrukgebied Ignatius met een kerndruk van 1037 hPa bij Bretagne en aan de noordflank daarvan trekt een frontaal systeem behorende bij een depressie op de Noordzee (Yvette) over onze streken naar het oosten.

De bewolking heeft dan ook de overhand met slechts hier en daar enkele opklaringen. Later op de dag gaat het in de noordelijke helft van het land enige tijd licht regenen en motregenen. De zuidwestenwind neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 8-9° in het binnenland en naar 10, lokaal 11 in het westen.

De verwachte weerkaart voor de jaarwisseling volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Zachte jaarwisseling

In de nacht naar zondag is het bewolkt en is er overal kans op wat lichte regen en motregen. Zondag overdag is het bewolkt met aanvankelijk hier en daar enkele opklaringen. Later op de dag neemt de kans op wat lichte regen weer toe als een warmtefront over onze streken trekt.

De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 11°.

Maandag, de laatste dag van 2018, is het bewolkt met hier en daar nog steeds kans op wat licht gespetter. De wind waait zwak tot matig uit het westen en het wordt wederom 9 tot 11°. Tijdens de jaarwisseling is het rustig weer met veel bewolking. Lokaal kan het wat spetteren en bij een zwakke tot matige westenwind is het rond middernacht 6 tot 8°. Uiteindelijk koelt het af naar 4 tot 6°. Door het vele vuurwerk en de rustige condities is er wel kans op nevel en (vuurwerk)mist.

De verwachte weerkaart volgens het Canadese weermodel. Tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten oosten wordt met een noordelijke stroming koude lucht aangevoerd. Bron: wetterzentrale.de

Zachte start van 2019, maar later in de week dalende temperaturen

Het nieuwe jaar starten we dinsdag met veel bewolking en lokaal wat gespetter. De wind waait zwak tot matig uit het westen en het wordt 8 tot 10°.

Later in de week draait de stroming naar het noorden door krachtige hogedruk boven de Britse Eilanden. Tussen dit hoog en lagedruk bij de Baltische Staten komt koude lucht naar onze streken afzakken en dat betekent natuurlijk dalende temperaturen. Hoe koud het wordt moet nog worden afgewacht, want het is nog ver weg en niet alle modellen zitten op één lijn.

Het Amerikaanse GFS laat al snel weer een westelijke stroming zien. Bron: wetterzentrale.de

Het Amerikaanse weermodel bijvoorbeeld laat slechts een tijdelijke daling van de temperatuur zien, want al vrij snel wordt de stroming weer westelijk tot zuidwestelijk met ook weer oplopende temperaturen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur aanvankelijk stijgt naar een graad of 10 voor een aantal dagen. Vanaf woensdag gaat het kwik omlaag en aan het eind van de week is het volgens het Europese weermodel maar net boven nul met in de nacht vorst. Ook het Amerikaanse weermodel laat het kwik dalen, maar al vrij snel stijgt in deze berekening de temperatuur weer.

Bij Jannes Wiersema maakte deze grijze foto in Roodeschool.
Aldo BV maakte deze foto van de zonsondergang in Dongen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen voor de komende tijd. Voor nu een mooie vrijdag en graag weer tot morgen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 997 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier