Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Ook de komende dagen blijft het aanhoudend zacht herfstweer. Wel trekken er wolkenvelden over en later vanmiddag valt er ook wat (lichte) regen vallen vanuit het zuidwesten. Ook richting en na het weekend blijft het zacht met maxima tussen de 12 en 16 graden. November lijkt dus op weg om voorlopig nog wel even zacht te gaan verlopen. Met name komend weekend wordt er weer neerslag verwacht, maar ook daarna komen we weer onder de invloedssferen van hogedrukgebieden terecht.

De zon kwam gisteren op veel plaatsen prachtig op, deze foto van Aad Hogenboom bij het Braassemermeer is de eerste de reeks die volgt.

Ook mooie kleuren in Steenweek gisterochtend. Foto: Rob de Graaf
In Heerenveen maakte Albert Thibaudier deze fraaie foto.
Debbie van Ooststroom legde deze mooie zonsopkomst vast in Stompwijk.
En dat er niet overal een mooie zonsopkomst was liet Jannes Wiersema uit Roodeschool ons zien met deze mistige foto.

Gisteren: dag en maandrecord!

De dag begon gisteren met een aantal lokale mistbanken. Maar met zonneschijn, hogere bewolking en een aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten werd op veel plaatsen een dag- of maandrecord gehaald. Het leek wel lente qua weerbeeld! Zo werd het gisteren 19 graden in de Bilt. Nog nooit was het daar in de maand november zo warm! Het vorige maandrecord was 18.5 graden op 7 november.

Maar het was op de meeste plaatsen warm in Nederland en België met maxima tussen de 17 en 20 graden. In Nederland werden maxima van boven de 20 graden officieel gemeten in Westdorpe (20.4 graden) en in Gilze Rijen (20.0). In België was dat in Melle nabij Gent (20.9 graden).

Herfstkleuren en de thermometer geeft 20 graden aan in Wantijdijk nabij Dordrecht. Het gebeurde gisteren op meerdere plaatsen. Foto: @weerwantijdijk

In het noorden van Nederland was het juist een stuk frisser met maxima rond de 14 graden op de Waddeneilanden en 16 graden in de noordelijke kustprovincies.

Overdag leek het wel lente! De wolkenvelden, herfstkleuren en zonneschijn zorgden voor fraaie plaatjes zoals deze van Suzanne Vermulm in Zevenhuizen aan de Rottemeren.
En deze mooie foto werd gemaakt door Trijntje van der Berg in Kinderdijk.
Fraaie wolkenformaties vastgelegd door Jolanda Bakker.
Ook in Dordrecht een vriendelijk ‘lenteachtig’ weerbeeld. Foto: Arno van Brakel
De weilanden vol ganzen bij Ton Wesselius.
En ook bij de Reeuwijkse plassen was het prima wandelweer gisteren! Foto: Marcel Pijpers

Vandaag

Gisteren nam de bewolking in de loop van de dag al toe. Dit was het gevolg van afzwakkende fronten die bij een lagedrukgebied boven Groot-Brittannië horen. De fronten worden door een hogedrukgebied boven Oost-Europa afgezwakt. Vandaag trekt een afzwakkend warmtefront vanuit het zuidwesten over de Lage Landen.

De weerkaart van het KNMI: een hogedrukgebied boven Oost-Europa en lagedrukgebieden boven Groot-Britannië en de Atlantische Oceaan. Restanten van fronten weten de Lage Landen wel te bereiken. Bron: KNMI

De dag begint vandaag met opklaringen en lokaal landinwaarts nog wat nevel of een mistbank. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking steeds meer toe als het afzwakkende warmtefront nadert. In de vroege ochtend valt de eerste neerslag al in het zuidwesten van België om vervolgens gedurende de ochtend richting Zeeland en Noord-Brabant te trekken.

Uiteindelijk trekt het neerslaggebied gedurende de middag steeds verder naar het noordoosten. Hierbij neemt de activiteit van de neerslag wel af naarmate deze verder landinwaarts trekt. In het noordoosten van Nederland blijft het tot in de avond droog. De meeste neerslag wordt in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen verwacht (zo’n 3-5 mm). In het noordoosten wordt met zo’n 1-2 mm duidelijk minder verwacht).

De maxima liggen morgen ronde de 12 à 13 graden in de kustgebieden tot zo’n 14 à 16 graden meer landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind welke in de loop van de dag steeds meer naar het zuiden draait.

Achter het neerslaggebied ontstaan er uiteindelijk nog wat opklaringen, al kunnen er met name later op de dag en vannacht in het westelijke kustgebied nog een aantal buien overtrekken. Deze zijn het gevolg van een koufront dat voor de kust langs trekt. In de koudere lucht (zo’n -25 graden op 5 km hoogte) en de relatief warme zee (zo’n 15 graden) is een klap onweer lokaal niet helemaal uitgesloten. Elders in het land komen er opklaringen en wolkenvelden voor. Het koelt uiteindelijk af naar zo’n 8 tot 10 graden.

Morgen

Donderdag kunnen er nog een aantal buien in het westelijke kustgebied voorkomen. Elders is het droog met wat opklaringen en wolkenvelden. Ondertussen weet een hogedrukgebied weer haar invloed uit te oefenen op onze regio. Storingen blijven hierdoor ver van ons verwijderd.

Gedurende de ochtend trekken brede opklaringen vanuit het zuidwesten de Lage Landen binnen. Het noordoosten zal het langste geduld moeten hebben. Daarnaast is het voor deze regio even afwachten of de opklaringen op tijd komen voor de zon alweer ondergaat. Elders in het land is er dus steeds meer ruimte voor de zon. De temperaturen komen in de middag uit op zo’n 12 tot 14 graden. Verder staat er een zwakke wind uit variabele richtingen.

In de nacht naar vrijdag kan het onder de opklaringen en een afzwakkende wind redelijk afkoelen. Wel trekken er ook gedurende de nacht wolkenvelden vanuit het zuiden binnen. Dit zorgt voor een mindere afkoeling. De temperaturen dalen uiteindelijk naar zo’n 4 à 6 graden. Vooral in de noordelijke helft kan er ook mist ontstaan.

Komend weekend

De invloed van het hogedrukgebied gaat afnemen komend weekend. Een sterk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan weet een warmtefront met de bijbehorende neerslag over de Lage Landen te laten trekken. Wel neemt de intensiteit van de neerslag wederom af naarmate het verder landinwaarts trekt doordat een hogedrukgebied boven Rusland het front af weet te remmen.

Dit warmtefront wordt in de loop van vrijdagavond en zaterdag verwacht. Hierdoor is het vrijdag allereerst nog een rustige dag. Er is veel ruimte voor de zon afgewisseld door wat wolkenvelden. De maxima liggen tussen de 12 en 15 graden. In de loop van de middag of avond gaat de bewolking vanuit het zuidwesten wel steeds meer toenemen als het warmtefront nadert.

De weerkaart (ECMWF) voor komende zaterdag. Een sterk lagedrukgebied weet fronten richting onze regio te sturen. Een hogedrukgebied boven Rusland weet echter wel de activiteit uit deze fronten te halen als deze verder landinwaarts trekken. Bron: Wetterzentrale

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag trekt dan een gebied met neerslag vanuit het zuidwesten richting het noordoosten. Met name aan de kust kan er even een windkracht 5 tot 6 Bft voorkomen. Naast het warmtefront trekt er ook een koufront over op zaterdag. In de koudere lucht komen er dan ook nog in de nacht naar zondag en zondag overdag diverse buien voor. Met name in het kustgebied is er weer lokaal een klap onweer niet helemaal uitgesloten. Zowel op zaterdag als zondag wordt het in de middag zo’n 12 tot 15 graden.

De verwachte neerslag volgens diverse modellen voor Midden-Nederland. Vandaag, maar met name in het weekend weer duidelijke neerslagsignalen te zien. Verder blijven signalen voor langdurige neerslag uit. Bron: Kachelmannwetter
De temperatuur verwachting volgens diverse modellen voor Midden-Nederland. Overdag maxima tussen de 12 en 15 graden. Let vooral ook op de minimale temperaturen van rond de 7-10 graden (met uitzondering van 9 november). Bron: kachelmannwetter

Na het weekend blijven we voorlopig ook nog even onder de vleugels liggen van hogedrukgebieden. Hierdoor blijven depressies op gepaste afstand, al kunnen er wel geregeld (afzwakkende) fronten overtrekken. Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. De maxima liggen dan ook na komende weekend tussen de 12 en 16 graden. Met name de nachten gaan zacht verlopen met minima rond de 10 graden voor het Midden van Nederland.

De dag begon gisteren met een prachtige zonsopkomst, maar ook de zonsondergang mocht er wezen! Je kunt al mooi de hogere bewolking in de lucht zien welke het naderende front aankondigen. Foto: Ton Wesselius.
En met al deze warmte wordt het gras nog maar eens naar binnen gehaald in Steenwijk. Foto: Tom de Graaf.

Dit was het weer voor vandaag, morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 544 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier