klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag en morgen twee rustige dagen met vooral vandaag plaatselijk motregen. In het zuiden en morgen ook elders wat opklaringen. Na maandag enkele dagen zeer zacht en wisselvallig weer.

Een groot deel van Europa ligt onder invloed van hogedrukgebieden die zacht weer voor deze tijd van het jaar brengen. Vooral in hoger gelegen gebieden schijnt de zon overdag volop. In dalen komt vooral in de ochtend (hoge) nevel of mist voor. De Benelux ligt deze week aan de rand van de hogedrukgebieden. Lagedrukgebieden ten noorden van ons brengen na maandag meer wind en ook af en toe regen. Tegen het eind van de week wordt het (iets) frisser en rustiger.

Opklaringen in de ochtend. Foto Jolanda Bakker
Zonnig in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen

Zaterdag begon vooral in het zuiden van Nederland en in het grootste deel van België zonnig. In het noorden en noordoosten van de Benelux was het bewolkt en later op de dag viel er in het noordoosten en oosten wat (lichte) regen. De wind was gisterenochtend vooral aan de kust nog krachtig uit het westen, 5 Bft. In de middag nam de bewolking overal toe en viel er vooral in het noorden af en toe wat regen. De wind nam wat af. De temperatuur lag gisteren tussen 6 en 8 graden.

Vannacht was het vrijwel overal bewolkt maar vanuit het noorden klaarde het wat op. Vooral in de oostelijke helft van de Benelux viel af en toe motregen. De wind draaide naar zuidwest tot west en was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur lag tussen 2° in het noordoosten en hoog België en 7° vlak aan zee.

Meer opklaringen rond Bleiswijk. Foto Jolanda
Spaarzame opklaring boven de Veluwe. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een krachtig hogedrukgebied met kern ten zuiden van de Benelux zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming waarmee zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd.

Vandaag zijn er vooral in de ochtend veel wolken en is er in de oostelijke helft van de Benelux kans op motregen. In het zuidwesten is de kans op opklaringen het grootst. Daar kan wel een enkele mistbank voorkomen. De zuidwesten wind is matig en in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Met de zuidwesten wind wordt zachte lucht aangevoerd. Het wordt vandaag rond 3° in hoog België. Elders van noordoost naar zuidwest tussen de 6 en 9 graden.

Vannacht zijn er veel wolken en kan er plaatselijk nog een spat regen vallen. De wind is zuidwest en zwak tot matig, 2 Bft. in het binnenland en 4 Bft. aan zee. De temperatuur ligt rond het vriespunt in hoog België, rond 4° in het zuidoosten en rond 8° aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Het hogedrukgebied is naar het zuidoosten van Europa getrokken en houdt bij ons – samen met lagedrukgebieden tussen IJsland en Scandinavië – een zuidwestelijke stroming in stand.

Morgen is het met een temperatuur tussen 4 en 7 graden en een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten fris te noemen. In de ochtend is er in het zuiden kans op mistbanken. De wind neemt in de loop van de dag vooral in het noordwesten toe tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. Er zijn wolkenvelden maar ook opklaringen en in het noordwesten sluierwolken. In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het noordwesten dikker.

Morgenavond neemt de bewolking verder toe en valt er in het noorden af en toe regen. De wind komt uit het zuidwesten en is in het noorden eerst nog krachtig, 6 Bft., maar neemt in de loop van de nacht af. De temperatuur ligt rond iets boven 0 in hoog België en tussen 4° in het oosten en 7° aan zee. In de loop van de nacht loopt de temperatuur vooral in het (zuid)westen langzaam op.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Lagedrukgebieden ten noorden van ons krijgen steeds meer invloed op het weer in de Benelux. Met een zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd.

Tussen hogedrukgebieden ten zuiden en lagedrukgebieden ten noorden van de Benelux wordt overmorgen (zeer) zachte lucht aangevoerd. De temperatuur kan dinsdagmiddag in het binnenland tot ongeveer 12° oplopen. Verder staat er een vlagerige zuidwestenwind. In het binnenland rond 4 Bft., aan de kust in de loop van de dag 5 of 6 Bft.

Verwachte drukverdeling voor zaterdag 11 januari 2020. Bron: ECMWF

Tegen het weekend bepaalt een hogedrukgebied ten zuidoosten van de Benelux het weer bij ons.

Leek het er gisteren op dat volgend weekend een hogedrukgebied boven of net ten noorden van de Benelux zou komen te liggen, de modellen laten het hogedrukgebied vandaag ten zuidoosten van de Benelux uitkomen. Dat houdt in dat het tegen en in het komend weekend waarschijnlijk rustiger weer wordt. En ook wat frisser, wat niet vreemd is na opnieuw zeer hoge temperaturen in het midden van komende week. Koud wordt het absoluut niet met een zuidwestelijke stroming. Het geduld van de winterliefhebbers wordt behoorlijk op de proef gesteld.

Morgen en maandag is de kans op neerslag niet groot. Daarna is de kans op wisselvalliger duidelijk wel groter. Tegen het weekend neemt de invloed van een hogedrukgebied toe en dus een grotere kans op droog weer.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de ‘lentetemperaturen’ in de loop van komende week zien. Daarna weliswaar een daling van temperatuur maar geen kou. Bron: Meteologix.

Komt er nog winter? We informeren je op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie zondag gewenst!

Deze foto van fraaie wolken maakte Jolanda Bakker gisteren
Volop zon in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 336 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer