Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het wil maar niet lukken met de winter in Europa. Een ‘vastgeroest’ drukpatroon, met hogedruk in het zuiden en zuidoosten en lagedruk in het noorden, zorgt voor een onverminderde aanvoer van zachte lucht richting noordwest Europa. Af en toe profiteert de Benelux van een rug van hogedruk en is het wat rustiger, zonniger en minder zacht. Maar over het algemeen is er veel bewolking, behoorlijk wat wind – vooral aan de kust – en valt er regen of zijn er buien. Ook volgende week lijkt er in dit patroon weinig of niets te veranderen. Dus een aanhouden van het anti-winterweer.

Ton Wesselius maakte deze foto
Ook in Goes was het grijs en nat. Foto Erica v. Leeuwen

Gisteren stroomde met een sterke zuidwestelijke stroming opnieuw zeer zachte en vochtige lucht over de Benelux. Daarbij was het de hele dag nevelig en bewolkt en viel er af en toe (mot)regen. De wind was in de ochtend aan de kust nog (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft., uit het zuidwesten. In de loop van de dag nam de wind af naar zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur lag gisteren tussen 10 en 13 graden. Het datumrecord voor 8 januari in De Bilt is 12,0° in 2011. Het werd gisteren 11,7°.

Gisterenavond en vannacht trok er vanuit zuidwesten een nieuw regengebied over de Benelux. De wind was westelijk en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het noordwesten veranderlijke wind. De temperatuur bleef hoog en lag tussen 6° in het noordoosten en 11° in het zuidwesten.

Deze foto is door Paul Vergouwen gemaakt
Deze foto van het sombere weer maakte Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: Met Office

Twee depressiekernen met bijbehorend front bepalen vandaag het weer in de Benelux. Het is zacht, grijs en regenachtig.

Een lagedrukgebied net ten noorden van de Waddeneilanden en een tweede lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland sturen vandaag zachte en vochtige lucht over de Benelux. Het  golvende front van dit systeem zorgt de hele dag voor perioden met regen. Laat in de middag kan het in het noorden wat droger worden. Daarbij is het opnieuw zeer zacht. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen 9° in het noordoosten en plaatselijk 13° in het zuidwesten. De wind is eerst zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit het zuidwesten. Later op de dag een matige wind en aan de kust en rond het IJsselmeer een (vrij) krachtige wind, 5 of 6 Bft.

Komende nacht trekt het regengebied naar het oosten weg. Er zijn enkele opklaringen maar later neemt de bewolking opnieuw toe. Een ingedraaid front trekt over het noorden van het land en veroorzaak dan voornamelijk in de noordelijke helft van de Benelux regen. De wind neemt vannacht af naar matig en aan zee vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Tegen morgenochtend kan de wind aan de kust weer toenemen tot krachtig, 6 Bft. De temperatuur ligt rond 7°, in hoog België iets lager.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Het front van een lagedrukgebied boven de Oostzee trekt naar het oosten weg en veroorzaak nog enkele buien. Een opbouwende rug van hogedruk zorgt in de loop van de dag voor droger weer.

Morgenochtend zijn er vooral in het noorden en noordoosten nog enkele buien mogelijk. In de rest van de Benelux is het bewolkt. Vanuit het westen klaart het af en toe op en komt de zon tevoorschijn. De wind is morgen noordwestelijk en meest matig, 3 of 4 Bft. In het noordelijk kustgebied en op de Wadden staat morgen het grootste deel van de dag een vrij krachtige wind, 5 Bft. De temperatuur is minder hoog dan vandaag, rond 8°.

De nacht naar zaterdag zijn er vooral in het binnenland opklaringen. Daar kan nevel of mist ontstaan. Naar het noorden toe komt er in de loop van de nacht meer bewolking. De wind draait naar het zuidwesten en is in het binnenland zwak, 2 Bft. Aan de kust later in de nacht 3 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen ongeveer 1° in hoog België en het zuidoosten en 7° in het uiterste noordwesten.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Ten zuidoosten van de Benelux is de luchtdruk hoog. Lagedrukgebieden in het noorden schampen met hun fronten de Benelux. Daardoor is het zacht maar droog weer.

Ook overmorgen en zondag blijft de luchtdruk hoog ten zuidoosten van ons en laag in het noorden. Daardoor blijft de stroming zuidwest en wordt er onverminderd zachte lucht aangevoerd. Het hogedrukgebied houdt fronten met regen net op afstand. Het is zaterdag droog met opklaringen. In het noorden komt meer (hoge) bewolking voor. In het binnenland is er in de ochtend kans op nevel en een enkele mistbank. De zuidwestenwind is komend weekend duidelijk aanwezig. Zaterdag waait het matig, 3 Bft., in de noordwestelijke helft van de Benelux matig tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft., en aan zee en op de Wadden in de loop van de dag krachtig of hard, 6 of 7 Bft. De temperatuur ligt zaterdag rond 4° in hoog België. Elders tussen 5 en 8 graden.

Zondag is het wisselend bewolkt en is er vooral in de ochtend kans op regen of buien. Later ook enkele opklaringen en vooral in het noorden behoorlijk wat wind bij een temperatuur tussen 8 en 11 graden.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 15 januari 2020. Bron: ECMWF

De luchtdruk blijft hoog ten zuiden en zuidoosten van de Benelux en laag in het noordwesten en noorden. Daarmee duurt de aanvoer van zachte lucht voort.

Ook na het weekend geen verandering in het huidige weerpatroon. Hogedruk ten zuidoosten van de Benelux lijkt min of meer vastgeroest. Diepe lagedrukgebieden beïnvloeden af en toe het weer in de Benelux en veroorzaken dan regen en wind. De temperatuur blijft te hoog voor deze tijd van het jaar, meest tussen 7 en 11 graden. Midden volgende week kan het zelfs weer plaatselijk 12° worden.

Vandaag en morgen een grote kans op regen. Van het weekend duidelijk droger weer maar daarna neemt de wisselvalligheid opnieuw toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de windsnelheid voor midden Nederland geeft vooral in het midden van volgende week, als een diepe depressie over het noorden van de Noordzee trekt, kans op veel wind. Bron: KNMI.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het na vandaag afkoelt. Daarna opnieuw stijgende temperaturen. Alhoewel de spreiding tussen de verschillende modellen toeneemt, geeft (helaas) geen enkel model een kans op winters weer. Bron: Meteologix.

De komende dagen nemen collega’s het weerbericht voor de Lage Landen over op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel tot over een dag of tien!

Suzanne Vermulm maakte deze foto
Trijntje v.d. Berg maakte deze foto

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 876 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier