Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Benelux krijgt vandaag en donderdag te maken met zeer zacht weer. Woensdag is het een dag minder extreem zacht. In het zuiden kan het vandaag met wat zon 16° worden. Morgen dan een ‘afkoeling’ naar ongeveer 8° maar donderdag opnieuw zeer hoge temperaturen voor december, 13 of 14 graden in het zuiden. Vandaag en donderdag zijn bovendien droge dagen en de wind houdt zich rustig. Aangenaam ‘lenteweer’ zou je kunnen zeggen.

Vanaf donderdagavond verandert het weer. Het wordt opnieuw wisselvallig met regen en periodiek veel wind. Het blijft aanhoudend te zacht voor deze tijd van het jaar.

De donkere en natte dagen voor kerst. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Grijs weer in het noorden gisteren. Foto Ton Wesselius

Gisterenochtend waren er buien in het westen en noordwesten. Later op de dag trok een groter regengebied van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Omdat het front ongeveer parallel aan de straalstroom lag, was het lange tijd grijs en druilerig weer in het grootste deel van de Benelux. Alleen in het uiterste noordoosten waren in de ochtend enige opklaringen. In de middag klaarde het vanuit het zuidoosten boven België wat op. De temperatuur lag gisterenmiddag rond 8°. De wind was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit het zuiden, later zuidoosten. Op de Wadden stond gisterenochtend nog een vrij krachtige zuidenwind, 5 Bft.

Gisterenavond en vannacht viel er vooral in de noordwestelijke helft van Nederland nog regen. De wind was zwak tot matig uit het zuidoosten tot zuiden, 2 tot 4 Bft. De temperatuur lag rond 7° maar liep in de loop van de nacht vanuit het zuiden weer op(!).

Grijs weer in het noorden gisteren. Foto Ton Wesselius
Grijs, winderig en zacht gisteren. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Met een zuidelijke stroming tussen hoge druk ten oosten en lage druk ten westen van de Benelux wordt zeer zachte lucht aangevoerd.

Vandaag wordt het zeer zacht voor deze tijd van december. Op de Wadden wordt het rond 10° en in het zuidoosten kan het, als de zon haar best doet, 16° worden. Normaal voor deze tijd van december is ongeveer 5°. In 2015 werd het op 17 december overigens in De Bilt 15,3°.

De zon is er vandaag bij maar wordt gehinderd door hoge sluierbewolking. Vlak voor de kust ligt het front van een klein lagedrukgebied boven noord Duitsland. Hierdoor is vooral in het westen en noordwesten de bewolking dikker en zal de zon daar niet of weinig te zien zijn. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en waait uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest. In de loop van de dag draait de wind in het westen naar het westen tot noordwesten en kan daar even vrij krachtig zijn, 5 Bft. Aan het eind van de middag valt er in het kustgebied (lichte) regen.

Vanavond en komende nacht trekt een front met regen van west naar oost over de Benelux. Aan het eind van de avond klaart het in het westen weer op. De wind wordt overal zuidwest en is zwak tot matig, 2 of 3 Bft. Vooral in het westen kan later vannacht een enkele mistbank ontstaan. De temperatuur zakt naar waarden tussen 3° in het oosten en zuidoosten tot 8° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

De Benelux bevindt zich onder een mobiele rug van hoge druk. Daardoor is het morgen rustig en droog weer.

De zeer zachte lucht heeft ons morgen verlaten maar met een temperatuur van ongeveer 8° (in België zelfs nog wat hoger) is het nog altijd te zacht voor de tijd van het jaar. Er zijn morgen wolkenvelden maar de zon laat zich regelmatig zien. Het blijft droog. De wind is zuidwest, later zuid tot zuidoost en matig, 3 of 4 Bft.

In de nacht naar donderdag zijn er eerst opklaringen maar later in de nacht neemt in het zuidwesten de (hoge) bewolking toe op de nadering van fronten die horen bij een lagedrukgebied bij Ierland. Het blijft tot de ochtend droog. De wind is zwak tot matig, 2 of 3 Bft., later aan de kust mogelijk vrij krachtig, 5 Bft., uit het zuidoosten. De minimumtemperatuur ligt rond 7° maar loopt in de loop van de nacht vanuit het zuidwesten weer op.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De Benelux komt opnieuw onder invloed van lagedrukgebieden die vanaf het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan over de Noordzee naar het oosten koersen. Zij brengen wisselvallig en (te) zacht weer met zich mee.

Overmorgen bereikt de regen van een front behorend bij een lagedrukgebied in de buurt van Ierland de Benelux. In de loop van donderdag gaat het dan ook vanuit het westen regenen. Bovendien loopt de temperatuur weer flink op. In de middag kan het – ondanks dat er niet veel zon zal zijn – in het noorden 10° en meer naar het zuiden van de Benelux zelfs 14° worden. Alweer extreem zacht voor de 2e decade van december. De wind is overwegen zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten, 2 tot 4 Bft.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor zondag 22 december 2019. Bron: GFS
Verwachte drukverdeling voor zondag 22 december 2019. Bron: ECMWF

Een ‘strakke’ zonale straalstroom gericht op midden Europa neemt zachte en onstabiele lucht met zich mee. Voor de Benelux betekent dit wisselvallig en (te) zacht weer. 

Ook vrijdag en het komend weekend blijft het stromingspatroon zoals het er nu naar uitziet anti-winters. De straalstroom neemt lagedrukgebieden met zich mee. De fronten daarvan brengen de Benelux regelmatig regen of buien en periodiek veel wind. Gelukkig is de zon ook af en toe van de partij. Zoals de modellen er nu uitzien, worden ook de kerstdagen zacht, wisselvallig en dus groen. Of er daarna een verkilling van de atmosfeer in onze omgeving komt is nu nog niet te zeggen. Voorlopig moeten we het doen met herfstweer.

Na vandaag is de kans op een droge dag groot. Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag (regen) weer toe.

De kans op te hoge temperaturen is voorlopig groot. Aan het eind van de periode neemt de kans op lagere temperaturen toe maar ook de onzekerheid in de verwachtingen.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat we twee periodes van zeer zacht weer mogen verwachten. Daarna gaat de temperatuur omlaag maar blijft in feite te hoog voor deze tijd van december. Bron: Meteologix.

Morgen kijken we vooruit naar de kerstdagen op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne dag!

Prachtige foto van Joyce Derksen
Het duurt nog een week maar Jolanda Bakker weet het al

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 625 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: Zacht en licht wisselvallig”

  • Ton Wesselius
    17 december 2019 at 06:49

    Ronald,fijn dat je mijn foto’s gebruikt,maar ik kom alleen niet uit het noorden,maar woon middenin het westen.

    Groet,Ton

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier