Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dit jaar begint de astronomische winter op zondag 22 december om 5:19 uur. Op het noordelijk halfrond is dit de kortste dag van het jaar. De zon staat op dat moment loodrecht boven de zuiderkeerkring of Steenbokskeerkring. Op het zuidelijk halfrond is het de langste dag en begint de zomer.

Bij ons zijn er echter geen tekenen dat de winter ook echt een poging doet de Benelux te veroveren. Vandaag is het een redelijk rustige maar zachte dag. Morgen en maandag is het wisselvalliger maar het blijft zacht. Later komende week wordt het enkele dagen rustig en iets frisser weer maar van winterweer is geen sprake.

Opklaringen in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Deze foto van het grijze weer gisteren maakte Trijntje v.d. Berg

Gisteren begon de dag vooral in het westen regenachtig. In het noordoosten was in de ochtend een wazig zonnetje te zien. De regen trok langzaam van zuidwest naar noordoost. De temperatuur was opnieuw erg hoog. In de Bilt werd het in de nacht niet ‘kouder’ dan 10°. In de middag liep de temperatuur op naar ongeveer 9° op de Wadden en rond 13° in het zuiden. Daarbij stond een matige wind uit zuidoost tot zuid, 4 Bft. Aan zee was de wind (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. In de middag draaide de wind naar zuid tot zuidwest en nam aan zee toe tot hard, 7 Bft.

Vannacht klaarde het vanuit het zuidwesten steeds meer op. In het westen en noordwesten waren meer wolken en daar viel een enkele bui. De wind nam af naar matig, 3 tot 4 Bft., aan zee eerst nog vrij krachtig, 5 Bft., uit het zuidwesten. De temperatuur lag vannacht tussen 5° in het noordoosten en hoog België tot ongeveer 7° vlak aan zee.

Zacht en nat weer. Foto Jolanda Bakker
Deze foto maakte Ton Wesselius
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een complex lagedrukgebied ten westen van Ierland blijft het weer in de Benelux bepalen. Daardoor is het zacht en wisselvallig.

Het lagedrukgebied ten westen van Ierland stuurt telkens randstoringen richting de Noordzee. Deze zijn van invloed op het weer in de Benelux. Een kleine randstoring trekt vanochtend langs de kust naar het noordoosten.

Vandaag begint de dag met in het oosten en zuidoosten enkele opklaringen. Naar het westen en noordwesten zijn meer wolken. Daar is ook kans op een bui. Later op de dag neemt de kans op een bui ook in oost België en zuidoost Nederland toe. Elders is er veel bewolking en soms een beetje zon. Er staat vanochtend een zwakke tot matige wind uit het zuiden, 2 tot 4 Bft. Vanmiddag draait de wind op de nadering van een volgende storing iets richting het zuidoosten. Tegen de avond wordt de bewolking vooral in het zuiden dikker. De temperatuur ligt vandaag rond 7° in het noordoosten en hoog België tot ongeveer 10° in het zuidwesten.

Vanavond neemt de bewolking vanuit het zuiden en zuidwesten verder toe en gaat het af en toe regenen.

Vannacht is het regenachtig. Tegen de ochtend wordt de regen meer buiig. De wind draait naar zuidoost en is matig, 3 tot 4 Bft. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog even vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt tussen 5 en 9 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een actief lagedrukgebied (randstoring), behorend bij het lagedrukgebied ten westen van Ierland, trekt net ten westen van de Benelux opvullend naar het noordoosten en veroorzaakt regenachtig weer.

Morgen trekt een klein lagedrukgebied opvullend van zuidwest naar noordoost langs de kust of over het westen van de Benelux. Omdat de drukverschillen niet al te groot zijn, valt het met de wind morgen mee. Alleen in het zuidwesten kan de wind in de loop van de ochtend tijdelijk toenemen tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. Elders is de wind eerst matig uit het zuidoosten, 3 of 4 Bft. In de loop van de dag, als het lagedrukgebied naar het noordoosten trekt, draait de wind naar het zuidwesten tot westen. Er is de hele dag veel bewolking en vooral morgenochtend regent het. In de middag volgen er buien maar is het ook af en toe droog. Pas aan het eind van de middag komen er vanuit het zuidwesten enkele opklaringen. De temperatuur ligt morgen tussen 7° in het noordoosten en hoog België en 9° in het zuidwesten.

De nacht naar maandag klaart het vanuit het zuidwesten wat op maar blijven er vooral in de noordoostelijke helft van de Benelux veel wolken. Daar valt ook nog wat regen of een bui. De wind komt uit het westen en is matig, 3 tot 4 Bft. In het noordelijk kustgebied is de wind west tot noordwest en nog even vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt rond 4° in hoog België. Elders van oost naar west tussen 6 en 9 graden.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Vanuit het zuiden gaat de luchtdruk stijgen. Vooral het noorden blijft onder invloed van fronten van lagedrukgebieden. In het zuiden wordt het droger.

Overmorgen komt de Benelux langzaam onder invloed van een hogedrukgebied. Vooral het noorden heeft nog last van een lagedrukgebied boven de Noordzee. Daar vooral in de ochtend veel bewolking en wat regen of een bui. Meer naar het zuiden wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er staat maandag een matige westelijke wind, 3 tot 4 Bft. In het noorden is de wind vooral in de ochtend af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt maandag rond 8°.

Verwachte drukverdeling voor vrijdag 27 december 2019. Bron: ECMWF

Tijdens de kerstdagen ontwikkeld zich een hogedrukgebied boven de Benelux. Dit trekt langzaam naar het oosten en veroorzaakt later in de week opnieuw een zuidelijke stroming. 

Gisteren gaven sommige weermodellen de winterliefhebbers enige hoop door een hogedrukgebied langzaam richting Scandinavië te laten trekken. Vandaag zien de kaarten er totaal  anders uit. Tijdens de kerstdagen komt boven onze omgeving een hogedrukgebied tot ontwikkeling. Dit geeft de Benelux enkele dagen rustig en wat frisser weer. De temperatuur komt overdag rond 5° te liggen, ’s nachts kan het een graadje vriezen. Er zijn perioden met zon maar er is wel kans op (dichte) mist, vooral op tweede kerstdag. Daar waar de mist overdag moeilijk oplost, ligt de temperatuur wat lager.

Na de kerstdagen lijkt het hogedrukgebied naar het oosten te trekken. Dat zou betekenen dat boven de Benelux opnieuw een zuidelijke stroming op gang komt die zachte lucht naar onze omgeving transporteert.

Tot en met maandag een grote kans op neerslag. Met kerst enkele dagen duidelijk droger weer.

De kans op zacht weer blijft de komende dagen groot. Vanaf de kerstdagen neemt de kans op lagere temperaturen toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de temperatuur na vandaag langzaam iets zakken. Vanaf kerst lopen de modellen erg uiteen. Geen van de modellen geeft echt lage temperaturen voor deze tijd van het jaar aan. Voorlopig dus geen winterweer. Bron: Meteologix.

Meer details over het weer in de kerstweek lees je natuurlijk morgen op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooi weekend!

Nat weer met een enkele opklaring. Foto Jolanda Bakker
Jolanda Bakker maakte deze foto van een dubbele regenboog

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 617 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer