Algemene situatie:
Depressie Xavier laat het vandaag stormen in vooral de noordelijke helft van de Lage Landen. Xavier trekt snel oostwaarts en de wind zal dan ook later vandaag alweer duidelijk in kracht afnemen. De komende dagen blijft het wisselvallig herfstweer, maar volgende week wordt het, door toenemende hogedruk, wellicht wat vriendelijker en rustiger.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren had de bewolking de overhand, maar in de ochtend scheen hier en daar nog een waterig zonnetje. Gistermiddag nam de bewolking toe en hier en daar spetterde het wat. Aan het eind van de middag ging het vanuit het noorden regenen op de nadering van depressie Xavier.

De west tot zuidwestenwind nam geleidelijk in kracht toe en was aan het eind van de middag matig tot vrij krachtig over land en krachtig, lokaal al hard aan zee, windkracht 4 tot 7. De temperatuur steeg naar 14 tot (ruim) 15° met op Schiphol maximaal 15,8°. Hupsel in de Achterhoek kwam niet hoger uit dan 13,9°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 15° met in Antwerpen en in Koksijde maximaal 15,3°. Op de Mont-Rigi werd het maximaal 9,9°.

gisteren stond er aan zee al veel wind en vandaag gaat het stormen. Deze prachtige foto werd gemaakt door Gieny van Asten

Op deze donderdag draait het om depressie Xavier. Gisteravond en de afgelopen nacht is het vanuit het noorden gaan regenen en we starten de dag dan ook bewolkt en regenachtig. In het zuidoosten en in grote delen van België is het nog droog, maar spoedig gaat het ook daar regenen. Nadat het regengebied is gepasseerd volgen vanmiddag enkele buien, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar maximaal 15-16°.

Verder van belang is vandaag de wind. Momenteel (6:30 uur) waait er over land een matige tot vrij krachtige zuidwester, windkracht 4 tot 5 en aan zee is de wind krachtig tot hard, soms al even stormachtig, windkracht 6 tot 8. De wind wordt noordwest en neemt in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden toe naar een NOORDWESTERSTORM, kracht 9, mogelijk even tippend aan ZWARE STORM, kracht 10. Verder komen er zeer zware windstoten voor tot zo’n 120-130 km/uur. Vanmiddag neemt de wind geleidelijk weer in kracht af en aan het eind van de middag is de noordwester matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en op de Wadden.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en vanuit het noordwesten trekken enkele buien over het land en bij die buien kan het ook tot onweer komen. De wind waait matig over land en vrij krachtig tot hard aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 10°.

deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker op een overwegend bewolkte, maar droge woensdag

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er trekken ook met regelmaat buien over het land en deze buien kunnen aanvankelijk gepaard gaan met onweer. Later op de dag neemt de buiigheid geleidelijk af.

De noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot soms nog hard aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 15.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

In het weekend blijft het wisselvallig herfstweer tussen lagedruk ten noordoosten en hogedruk ten zuidwesten van onze streken. De zaterdag beginnen we nog droog op de meeste plaatsen, maar in de loop van de ochtend en zeker zaterdagmiddag gaat het geruime tijd regenen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 13-14° in het oosten en zuidoosten en naar 16 in het westen van het land. In Hoog-België wordt het niet warmer dan een graad of 9.

Na een regenachtige avond en nacht is het zondag wat beter weer. Het Azorenhoog breidt geleidelijk naar onze streken uit en dat betekent geregeld zonneschijn, afgewisseld door nog een enkele bui. De temperatuur is met 15-16, in het zuidwesten en in delen van België lokaal 17° hoger. In de hogere delen van België wordt het 11°.

de verwachte weerkaart volgens GFS voor volgende week donderdag. Bron: wetteronline.de

Volgende week lijkt het allemaal wat vriendelijker weer te worden met toenemende hogedrukinvloeden. Aanvankelijk ligt de hogedruk ten zuiden van onze streken en zitten we nog onder de invloed van storingen verbonden aan lagedruk ten noorden. Later in de week lijkt de hogedruk wat aan de wandel te gaan (trekt naar het oosten) en nemen de buienkansen af. De temperaturen lijken dan ook wat te gaan stijgen. Niet alle modellen zitten wat dat betreft op één lijn, want het Europese model houdt lagedruk weersbepalend met ook lagere temperaturen. De komende dagen meer hierover…

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de tweestrijd op termijn mooi zien. Het Amerikaanse model (blauw) laat de temperatuur later volgende week wat oplopen. Het Europese model (roze) blijft vrij koud met temperaturen onder de 15°. Voordat het zover is komen de modellen aardig overeen met vandaag een graad of 15 en de komende dagen wat lagere kwikstanden.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerpraatje en wellicht dat de lange termijn dan wat meer duidelijk wordt. Voor nu een fijne donderdag, pas goed op en graag weer tot morgen.

het is kletsnat en dat blijft voorlopig ook zo. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 228 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: Xavier laat het stormen, volgende week wellicht wat vriendelijker”

  • Johann
    5 oktober 2017 at 10:12

    Succes daar met de storm @Rico. Hier in Termen (nog) strak blauwe luchten en weinig wind!

  • Rico Schröder
    5 oktober 2017 at 11:02

    Thx Johann. Komt goed. Geniet jij nog van de rust!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer