Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Algemene situatie:
Het wordt de komende tijd kouder. Het Amerikaanse weermodel had de laatste tijd geen ‘zin’ in winterweer, maar het Europese weermodel daarentegen wel. Inmiddels lijkt het Europese model er ook geen zin in te hebben en trekt meer richting de Amerikanen. De winterliefhebbers hadden het natuurlijk liever andersom gezien, maar Koning Winter heeft er voor onze streken blijkbaar geen zin in…

Op de weerkaart hieronder vinden we depressie Alja boven Ierland en depressie Christine bij de Baltische Staten. De komende dagen trekt het laag Alja langzaam zuidwaarts en vanuit de regio Groenland stijgt de luchtdruk. Een hogedrukgebied ten noorden van onze streken zorgt vanaf zondag voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren had de bewolking de overhand en hier en daar viel wat lichte regen en motregen. Heel lokaal kwam ook even de zon tevoorschijn, maar over het algemeen bleven de gordijnen gesloten.

De temperatuur steeg naar 7-8° in het noorden en naar 12 in het zuiden van het land. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Westdorpe met maximaal 12,5°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 13° met in Melle, Beitem en Antwerpen maximaal 12,7°.

Het was gisteren een overwegend bewolkte dag. Albert Thibaudier maakte deze mooie foto.

De zon schijnt op deze vrijdag af en toe, maar er zijn ook vrij veel wolkenvelden en verspreid over het land komt het tot enkele buien.

De stevige wind is duidelijk in kracht afgenomen en waait matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in het noorden en naar 10 in het zuiden en in grote delen van België.

Vanavond is er nog een buienkans, komende nacht blijft het over het algemeen droog. Bij een tot zwak afnemende zuid tot zuidwestenwind daalt de temperatuur landinwaarts naar waarden rond het vriespunt.

Bij Jolanda Bakker kwam de kleur van de narcissen.
Ook Ton Wesselius maakte een kleurrijke foto van een krokus.
Het is kletsnat en dat laat deze foto van Joyce Derksen goed zien.

Morgen ontwikkelt in de gordel van hogedruk, van de Azoren naar de regio Groenland, een apart hoog met kern boven Schotland. Het lagedrukgebied Christine trekt noordwaarts en het laag Alja naar het zuiden.

De bewolking heeft de overhand en hier en daar is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. Later is er in de zuidelijke helft van de Lage Landen en dan met name over België enige regen mogelijk.

De zwakke zuidenwind draait gedurende de dag naar noordoost en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 6-7°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zondag trekt het hoog over de Noordzee naar het oosten en zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Het zuiden van de Lage Landen houdt ‘last’ van storingen rondom depressie Alja, maar elders blijft het droog met gaandeweg vanuit het noorden opklaringen.

De noordoostenwind is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur is duidelijk al lager en stijgt naar 3-4°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend trekt het hoog aanvankelijk wat noordwaarts om vervolgens naar het zuidoosten weg te trekken. Dat is dus een heel ander scenario dan waar het Europese model voorgaande dagen mee kwam met continue hogedruk boven Scandinavië met aanvoer van koude lucht naar onze streken.

Met het oostwaarts trekken van het hoog kunnen Atlantische depressies zich weer met ons weer bemoeien. In plaats van een oost tot noordoostenwind hebben we een zuid tot zuidwestelijke wind en is de aangevoerde lucht duidelijk zachter en bovendien is er kans op regen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat een heel ander beeld zien dan voorgaande dagen. We hadden een spreiding tussen enerzijds het Europese en het Canadese weermodel en aan de andere kant de Amerikanen. Inmiddels is er van een spreiding geen sprake meer.

De temperaturen gaan de komende dagen nog steeds naar beneden en begin volgende week is het, na nachtelijke vorst, overdag een graad of 2-3. De dagen daarna vertonen alle ‘opers’ een lichte stijging in temperatuur om vervolgens richting volgend weekend weer wat te dalen. De verwachte temperaturen zijn overigens vrij normaal voor de tijd van het jaar, maar van een winterse periode is geen sprake. Koning Winter laat het afweten!

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat helaas voor winterliefhebbers een heel ander beeld zien dan voorgaande dagen. Aanvankelijk gaat het kwik omlaag naar gemiddeld een graad of 2 begin volgende week. Daarna loopt het kwik op om later weer wat te dalen. Het ensemblegemiddelde ligt rond de 5°.

De ‘opers’ van de laatste 6 runs sinds 2 januari. Bron: weerpluimen.nl

In deze grafiek zie je de laatste 6 runs van het ECMWF en dan alleen de ‘oper’. Daarin zien we dat volgende week de temperatuur volgens de laatste 2 runs duidelijk hoger is dan eerder gedacht. Vooral volgende week woensdag is de verwachte temperatuur echt stukken hoger. Dinsdag 2 en woensdag 3 januari werden voor woensdag 10 januari maximumtemperaturen verwacht onder nul, gisterochtend was de ‘oper’ al flink hoger met een graad of 5 en gisteravond werd zelfs 8° voor hetzelfde moment verwacht…

Het leek dus zo mooi, maar het ziet er toch naar uit dat het weliswaar (tijdelijk) kouder wordt, maar dat we geen vorstperiode krijgen. Wat ik al eerder schreef is dat het sowieso moeilijk werd, omdat er vrijwel geen kou voorradig is in de brongebieden.

We zullen het ermee moeten doen en het is pas begin januari. Er komen vast nog kansen genoeg. Voor nu een fijne vrijdag en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

De hazelaar staat alweer in bloei. Ton Wesselius maakte deze foto.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.025 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer