Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: hogedruk zwaait de scepter
Het hogedrukgebied Thomas ligt boven het noorden van de Britse Eilanden en ten noorden van Portugal vinden we vandaag depressie Queenie. Tussen beide weersystemen in hebben we een oost tot noordoostelijke storming met aanvoer van relatief koude lucht. Na het weekend wordt het kouder met een heus winters plaagstootje met in de nacht vorst en overdag temperaturen net boven nul.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolken, lokaal wat zon en in het westen lichte regen
Gisteren was het over het algemeen bewolkt, maar in de oostelijke helft kwam ook af en toe de zon tevoorschijn en dat leverde in de regio Twente nog 4 uur zon op. In het westen trok een gebied met lichte regen en motregen noordwaarts en het werd op meerdere plaatsen nat dan aanvankelijk voorzien. In Zeeland viel de meeste regen met in IJzendijke 5 en in Kamperland en Aagtekerke 4 millimeter. Ook in het westen van Vlaanderen viel tussen de 4 en 6 millimeter met in Proven 6 millimeter. De temperatuur steeg naar 9° in het noordwesten en naar 13 in het zuidoosten met in Arcen 13,2°. In Vlaanderen lagen de maxima van west naar oost tussen de 10 en 13° met in Kleine-Brogel maximaal 13,0°.

ook gisteren sloten we de dag weer met kleur af. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ben Saanen.
ook gisteren sloten we de dag weer met kleur af. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: vrij veel bewolking, vanuit het noorden opklarend
Het is aanvankelijk op veel plaatsen bewolkt en in het zuidoosten valt aanvankelijk nog wat lichte regen. Elders is het droog en in het noorden van het land schijnt geregeld de zon. De opklaringen winnen geleidelijk terrein en vanmiddag schijnt op veel plaatsen de zon. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 7-8° in het noordoosten en naar 10 in het zuiden van het land en in grote delen van Vlaanderen. In zuidelijk Limburg kan het lokaal nog 11, misschien wel 12° worden.

Vanavond en de komende nacht is het op veel plaatsen helder, maar over de zuidelijke helft van de Lage Landen en dan met name over België komt lage bewolking voor. Het blijft droog en bij een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind daalt de temperatuur naar waarden rond of iets onder het vriespunt in het oosten en noordoosten en naar 2-3 elders.

Morgen: flinke perioden met zon
Morgen ligt het hogedrukgebied Thomas ten noorden van onze streken en depressie Queenie ligt nu voor de westkust van Portugal. Wij hebben nog altijd een oost tot noordoostelijke stroming met aanvoer van relatief koude lucht. De zon schijnt flink, maar er trekken soms ook wolkenvelden over het land. De wind waait nog atlijd uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 4-5° in het oosten en noordoosten en naar een graad of 8 in de westelijke helft. Ook in Vlaanderen komen de maxima uit op waarden tussen de 5 en 8° met de hoogste temperaturen aan de kust.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en de noordoostenwind neemt af naar zwak. Het wordt koud, want de temperatuur daalt naar waarden rond of (iets) onder het vriespunt met uitersten tot -2/-3°.

Er was gisteren over het algemeen vrij veel bewolking, maar hier en daar kwam ook de zon tevoorschijn. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ab Donker.
Er was gisteren over het algemeen vrij veel bewolking, maar hier en daar kwam ook de zon tevoorschijn. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ab Donker.

Zaterdag: wolkenvelden, maar ook wat zon
Zaterdag maakt het hogedrukgebied Thomas verbinding met een nieuw hogedrukgebied vanuit de regio Groenland, maar het houdt een uitloper tot over onze streken. Omdat het hoog ‘kantelt’ draait de zwakke noordoostelijke stroming geleidelijk naar west. Het weerbeeld kenmerkt zich met wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft overal droog. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 7°, maar in het noordwesten en op de Wadden kan het 9, misschien wel 10° worden.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zaterdag
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zaterdag

Zondag: vrij veel wolken en kans op wat lichte regen, later opklaringen
In de nacht naar zondag en zondagochtend trekt er een gebied met wat lichte regen en motregen van noord naar zuid, aan de oostflank van het hogedrukgebied, over de Lage Landen, maar in de middag is het droog met vanuit het noorden enkele opklaringen. De zwakke westenwind wordt noord en is zwak tot matig over land en vrij krachtig op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 9, lokaal naar 10°. Alleen in zuidelijk Limburg wordt het niet veel warmer dan een graad of 6.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zondag
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zondag

Volgende week: eerst een winters plaagstootje, later weer zachter
Na het weekend trekt het hogedrukgebied over onze streken geleidelijk weer naar het zuiden. Maandag komt de stroming uit het noordoosten en na een nacht met lichte vorst loopt de temperatuur overdag, bij volop zonneschijn, op naar zo’n 4-5°. In de nacht naar dinsdag vriest het licht, lokaal zelfs matig met uitersten (zoals het nu wordt verwacht) van -6/-7°. Dinsdag schijnt ook volop de zon en wordt het niet warmer dan 2-3°. De wind waait dan uit het zuiden tot zuidoosten. In de nacht naar woensdag gaat het weer vriezen, maar woensdag neemt de bewolking snel toe en later volgt regen. De temperaturen lopen vanuit het westen weer flink op en ook de zuidwestenwind zal weer van zich doen spreken.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor dinsdag
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor dinsdag

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het de komende tijd flink kouder wordt. Vandaag komt de temperatuur nog uit op een graad of 8-9, morgen wordt het zo’n 6° en zaterdag zijn de maxima slechts 4-5°. Zondag wordt het tijdelijk weer zachter, maar na het weekend is de aangevoerde lucht nog kouder. Dinsdag wordt het maximaal 2-3°, maar zoals het zich laat aanzien is de kou maar tijdelijk, want vanaf woensdag liggen de maxima veelal tussen de 5 en 8°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook de temperatuur laten dalen naar slechts een graad of 3-4 op zaterdag. Zondag is het tijdelijk weer wat zachter, maar begin volgende week is het vrij koud met respectievelijk 4 en 2°. Vanaf woensdag gaat de temperatuur weer rap omhoog, maar er blijven nog genoeg lijntjes die voor lagere temperaturen gaan. Het ensemblegemiddelde is vanaf woensdag een graad of 6-7.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook vrij koud is de komende tijd. Temperaturen boven de 10° hoeven we op basis van deze pluim voorlopig niet meer te verwachten. Vooral begin volgende week is het kouder met slechts een graad of 3 en in de nacht lichte vorst. Met december op de kalender ligt het ensemblegemiddelde rond de 6-7°.

de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en er wordt ook geen sneeuw verwacht.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 469 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier