Advertentie



 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Erika, het hoog dat ons de lenteachtige woensdag bezorgde, ligt inmiddels boven het zuidoosten van Europa. Een nieuw hoog (Felicitas) ligt boven Bretagne en wij zitten aan de noordflank van dit hoog met een west tot zuidwestelijke stroming. De komende tijd vinden we vaak hogedruk ten zuiden en lagedruk ten noorden en bij ons betekent dat een meest westelijke stroming met aanvoer van vrij zachte, maar soms ook onstabiele lucht. Het wordt dus weer wat wisselvalliger.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: prachtig weer
Net als maandag en dinsdag was het ook gisteren prachtig weer met volop zonneschijn. In de middag trokken er ook wolkenvelden over en met uitzondering van het uiterste zuidwesten van de Lage Landen bleef het droog. In West-Vlaanderen viel later op de dag enige regen. De temperatuur daalde in de nacht op veel plaatsen nog tot onder nul met in Nieuw-Beerta een temperatuur van -5,0°.

Overdag ging het kwik cresendo naar de dubbele cijfers. Op de meeste plaatsen lagen de maxima tussen de 11 en 17°, maar op de Wadden met aanvoer over het nog koude water bleef het kwik steken bij 6 tot 8° met in Vlieland maximaal 6,3°. In het zuiden werd het 15 tot 17° met in Maastricht maximaal 17,1°. Nooit eerder werd het op de 15e februari zo warm als gisteren. Het oude record was 16,9° gemeten in 1998 in zowel Westdorpe als Eindhoven. In België lagen de maxima tussen de 13 en 16° met in Kleine Brogel maximaal 16,3°. In het Duitse Geilenkirchen, net over de Limburgse grens, werd het maar liefst 17,8°.

Na een fraaie dag zakte de zon in de bewolking. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Mensen die last hebben van hooikoorts konden dat gisteren alweer direct merken. De in bloei staande hazelaars en elzen geven weer hun pollen af en met de zon erbij en relatief hoge temperaturen neemt de afgifte alleen maar toe. Ook vandaag zal de verwachting eruit zien als onderstaand kaartje.

voor hooikoorstpatiënten is het weer afzien met in het westen en noorden nog weinig, maar elders al redelijk veel pollen. Bron: pollennieuws.nl

Vandaag: overwegend bewolkt
Na een drietal zonovergoten dagen is het vandaag weer overwegend bewolkt met vanochtend in het oosten en zuidoosten nog geregeld zon. Vanmiddag is het over het algemeen bewolkt en op de meeste plaatsen in de Lage Landen blijft het droog. In het oosten van België komt het wel tot buiige regen en later kan het ook elders in België tot een bui komen, maar in Nederland lijkt het overal droog te blijven. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 12° met de hoogste waarden in het zuidoosten en in grote delen van België. Op de Wadden wordt het opnieuw niet warmer dan 6-7°.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en vooral in het noorden komt het tot enkele buien. De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°.

ondanks de hoge temperaturen waren er ook nog enkele waaghalzen op het ijs… De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Morgen: enkele buien
Morgen is het wisselend bewolkt en er trekken enkele buien over land. De meeste buien komen voor in het noorden en in het binnenland. De matige en aan zee krachtige westenwind draait naar noordwest en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar 7-8° in het noorden en naar 10 in het zuiden. In België liggen de maxima tussen de 9 en 11°.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is het over het algemeen bewolkt, maar wel droog. De wind neemt af en de temperatuur daalt flink naar waarden tussen de 1 en 4° met lokaal vorst aan de grond.

via Twitter werd deze foto van Heldergroen Hovenier toegestuurd. Ondanks de hoge temperaturen is er nog volop sneeuw te vinden.

Weekend: overwegend bewolkt, maar droog
Komend weekend overheerst de bewolking, maar het blijft op de meeste plaatsen droog en vooral zondag schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt zaterdag naar waarden tussen de 6 en 9 en zondag naar waarden tussen de 8 en 11°. In de nacht naar zondag kan de temperatuur in de zuidoostelijke helft dalen naar waarden rond of iets onder het vriespunt.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.

Volgende week:
Na het weekend hebben we te maken met een westelijke stroming aan de noordzijde van het Azorenhoog. Het is dan over het algemeen bewolkt en vooral later in de week neemt de wisselvalligheid toe. De aangevoerde lucht is vrij zacht met kwikstanden veelal in de buurt van de 10°.

Aan de temperatuurpluim hieronder is goed te zien dat de temperatuur voorlopig ruimschoots boven het vriespunt uitkomt. Vandaag is het in het midden van het land een graad of 8-9 en de komende dagen wordt het minder zacht. Na het weekend ligt het kwik veelal rond de 10°, maar aan het eind van de meerdaagse nemen de verschillen tussen de weermodellen toe. Vooral het Europese model wil weer naar beneden…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we op termijn weer een daling van de temperatuur. Voordat het zover is loopt de temperatuur dagelijks op naar een graad of 10. Alleen komende zaterdag blijft het kwik met een graad of 6-7 wat achter. Tot waar die daling eind volgende week naar toe leidt moet worden afgewacht, dus daarover de komende dagen meer.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Ook kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven dan kunnen we kort en krachtig zijn: geen ijs!

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er liggen her en der nog wat sneeuwresten, maar de komende dagen dooit ook dit weg. Verse sneeuw wordt voorlopig niet verwacht. Er zijn helaas geen wintersportmogelijkheden in de Ardennen en Hoge Venen in de komende krokusvakantie. Pas op 25 februari wordt er weer wat sneeuw verwacht…

pas op 25 februari wordt er weer wat sneeuw in de Ardennen verwacht, tenminste volgens de huidige verwachtingen…

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen, dus ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

tot slot nog even een schitterende foto van de zonsondergang. Deze werd gemaakt door Sytse Schoustra.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000!

Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 324 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier