Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het eerste hogedrukgebied van 2018 heeft de naam Adam gekregen en Adam zorgt dit weekend voor een noordoostelijke stroming. Het wordt dan ook duidelijk kouder, maar van winterweer, laat staan een vorstperiode is echter geen sprake. Adam trekt de komende dagen naar Scandinavië en daarvandaan verder naar het zuidoosten en een Atlantische depressie neemt het al vrij snel weer over.

Van winterweer is dan ook geen sprake, er is hooguit wat nachtvorst, maar dat is in deze tijd van het jaar niet bijzonder. De berekeningen zagen er eerder deze week hoopvol uit en dan met name volgens de ‘oper’ van het Europese mode. Het bleef bij een virtuele winter, want in werkelijkheid is er niets van over…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren had de bewolking de overhand met slechts hier en daar even wat opklaringen. In de middag trok er vanuit het zuidwesten een regengebied over het land en kwam het hier en daar ook tot hagel en onweer.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 9° met in Westdorpe en in Gilze-Rijen maximaal 9,6°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 11° met in Diepenbeek maximaal 11,5°.

De zon ging gisteren fraai onder. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Het is op deze zaterdag overwegend bewolkt, maar met name vanochtend kan ook hier en daar de zon nog even schijnen. Het blijft over het algemeen droog, maar vooral in het westen en noorden is er lokaal kans op een bui. Elders blijft het droog, maar later vandaag neemt in het zuidoosten van de Lage Landen, oostelijk België en in Limburg, de kans op wat lichte regen toe.

De zwakke zuidenwind draait gedurende de dag naar noord tot noordoost en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt naar 6-7, in het zuiden en in België naar 8°.

Vanavond is er in de zuidoostelijke helft nog kans op wat lichte regen, elders is het droog met enkele opklaringen. De noordoostenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt.

Ook bij Jolanda Bakker ging de zon fraai onder.
Gistermiddag kwam het ook tot flinke buien. Ton Wesselius maakte deze mooie foto.
Het is al kletsnat en dat laat deze foto van Albert Thibaudier goed zien.

Morgen profiteren we volop van het hogedrukgebied Adam ten noorden van onze streken. Vooral in het noorden van het land schijnt de zon flink, elders komen nog vrij veel wolken voor. Het blijft wel overal droog.

De noordoostenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur is duidelijk lager en stijgt naar waarden tussen de 2 en 4°. In combinatie met die stevige noordoostenwind voelt het kouder aan met een gevoelstemperatuur van ongeveer -4°.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Maandag is het hogedrukgebied Adam al naar het oosten getrokken, maar houdt invloed op ons weer. Het blijft dan ook droog met geregeld zonneschijn.

De oost tot noordoostenwind waait matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur, die in de nacht daalt naar waarden rond en in het noorden tot enkele graden onder het vriespunt, stijgt naar maximaal 2° in het noorden en naar 6-7 in het zuiden van het land. In België kan het op veel plaatsen alweer een graad of 8 worden.

De verwachte weerkaart voor woensdag 10 januari volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Dinsdag is het hoog Adam dusdanig naar het oosten getrokken dat we geleidelijk onder de invloed komen van uitlopers van een depressie bij IJsland. De bewolking neemt weer toe en na een overwegend droge dinsdag gaat het (in de nacht naar) woensdag weer regenen.

De temperatuur is weer duidelijk hoger en stijgt dinsdag naar 4 tot 8 en woensdag naar 8 tot 10°. Een paar dagen geleden berekende het ECMWF nog temperaturen rond het vriespunt voor woensdag. Het kan verkeren.

De verwachte weerkaart voor volgende week vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf donderdag trekt het Azorenhoog het Europese vasteland op en maakt verbinding met een Russisch hoog. We krijgen feitelijk een gordel van hogedruk, helemaal van Madrid via Berlijn naar Moskou. Wij zitten aan de noordwestflank van deze luchtdrukgordel met een zuidwestelijke stroming tussen het genoemde hoog en diepe depressie bij IJsland.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt dagelijks naar waarden omstreeks de 7-8°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer goed zien. Na vandaag wordt het kouder met morgen en deels maandag temperaturen rond de 2-3°.

Vanaf dinsdag gaat het kwik weer snel omhoog naar waarden boven de 5°. Vanaf vrijdag kan het weer alle kanten op, met zowel wat lagere als wat hogere waarden. We wachten het maar weer af, want de laatste dagen dachten we ook dat de winter zou beginnen…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat helemaal geen winterweer meer zien. Wel kan het zowel komende nacht als in de nacht naar maandag tot lichte vorst komen. Vanaf eind volgende week verschijnen er weer wat lijntjes onder nul, maar het overgrote deel van de berekeningen ligt (ruimschoots) boven nul. Het ensemblegemiddelde ligt volgende week en ook de week erop rond de 6° en dat is heel normaal voor de tijd van het jaar.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zaterdag van, fijn weekend en graag weer tot morgen voor een nieuwe blik op de weerkaarten.

Ook kletsnat en hoogwater bij de Waal. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 759 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Het wordt duidelijk kouder, maar winter is ver weg!”

 • Alice
  6 januari 2018 at 09:37

  Wat een deprimerend bericht Rico! 😉 Maar we blijven hoop houden. Het is nog maar 6 januari. Een fijn weekend gewenst!

  • Rico Schröder
   6 januari 2018 at 09:52

   Hoi Alice,

   Ik kon er niet meer van maken dan dat het is… gelukkig is de winter nog niet voorbij en we blijven duimen.

   Fijn weekend.

   Rico

   • Alice
    6 januari 2018 at 14:52

    We moeten maar zo denken, in Australië een hittegolf, in Amerika extreme kou, in de Alpen is het ook bar en boos. Nou, dan maar home sweet home, hier is het gelukkig de komende dagen niet meer zo nat als de afgelopen weken. ‘Elk nadeel heb se voordeel’, zei Johan Cruijff. 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier