Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het lijkt er steeds meer op dat de bakens worden verzet. Vanaf komend weekend (zaterdag Driekoningen) zakt hogedruk vanuit de regio Groenland over IJsland naar de Britse Eilanden. Volgende week trekt het hoog dan vervolgens naar Scandinavië. De stroming draait naar het oosten en de temperaturen gaan naar beneden.

Voordat het zover is hebben we deze week nog uitermate wisselvallig en zacht weer met regelmatig veel wind. De mannelijke lagedrukgebieden Horst, Josef en Ingmar zijn weliswaar naar het oosten getrokken, maar het vrouwelijke en sturende lagedrukgebied Alja zal ons weerbeeld deze week bepalen. Zoals je kan zien zijn in 2018 de hogedrukgebieden mannelijk en de lagedrukgebieden vrouwelijk. Volgend jaar is het weer andersom.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren scheen in de ochtend geregeld de zon, maar hier en daar kwam het ook tot een bui. Gistermiddag nam de bewolking toe en vanuit het zuiden ging het weer regenen.

De temperatuur steeg op de eerste dag van het jaar naar 8-9° met in Twenthe maximaal 9,5 en in Hupsel 9,6°. In België lagen de maxima tussen de 3 tot 8° met in Sint Katelijne Waver en in Retie 8,1°.

Het nieuwe jaar begon fraai zoals te zien is op deze foto van Ton Wesselius.

Gisteravond viel er in het zuiden en midden van het land enige regen en motregen. Afgelopen nacht kwam het tot enkele buien en we starten deze dinsdag dan ook hier en daar met buien.

We profiteren van een rug van hogedruk en daardoor neemt al vrij snel de buiigheid af en vooral vanochtend schijnt geregeld de zon. Een enkele bui blijft mogelijk, maar over het algemeen is het vandaag in ieder geval tot de avond droog. Vanmiddag neemt, op de nadering van een warmtefront, de bewolking weer toe en aan het eind van de middag volgt vanuit het zuidwesten weer enige regen.

De westenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en draait geleidelijk naar zuid en de temperatuur stijgt naar maximaal 7 of 8°. In de hogere delen van België wordt het maximaal een graad of 3-4.

Vanavond is het bewolkt en regenachtig op de passage van een warmtefront behorende bij een snel uitdiepende randstoring, komende nacht draait het om flinke buien (golvend koufront) en er kan met gemak weer een millimeter of 10 vallen. De matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind wordt west tot zuidwest en neemt flink in kracht toe. Over land wordt de wind vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 7.

De temperatuur daalt aanvankelijk naar 4 tot 6°, maar komende nacht stroomt weer zeer zachte lucht over onze streken en loopt de temperatuur tijdelijk op naar een graad of 9 in het noorden en naar 11-12 in het zuiden en in België.

Ook bij Joyce Derksen begon de dag en het nieuwe jaar fraai.

Morgen hebben we nog altijd last van de randstoring die over de Noordzee naar Denemarken trekt. De zon schijnt weliswaar af en toe de zon, maar het draait vooral om buien. Vanwege een geleidelijk dalende bovenluchttemperatuur aan de achterzijde van de storing kunnen deze buien gepaard gaan met hagel en wellicht ook onweer.

Van belang is ook de wind, want die westenwind is heel duidelijk aanwezig. Over land waait het vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. In het Waddengebied wordt de wind wellicht een echte storm, windkracht 9. Verder is er kans op zware tot zeer zware windstoten.

De temperatuur, die met een maximumtemperatuur van 10 tot 12° de boeken in zal gaan, ligt woensdag overdag tussen de 8 en 10°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Donderdag is de randstoring dusdanig naar het noordoosten getrokken dat het de invloed bij ons verliest. Alleen in het noorden van het land is er kans op enkele buien en ook in Wallonië is er kans op regen, maar elders in de Lage Landen lijkt het droog te blijven.

De zuidwestenwind waait matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°.

In de nacht naar vrijdag gaat het weer regenen en deze regen trekt langzaam naar het noorden en vrijdag is het vooral in het noorden regenachtig. In het zuiden van de Lage Landen is het droog. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en de temperatuur stijgt opnieuw naar 8 tot 10°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend zakt een hogedrukgebied vanuit de regio Groenland via IJsland naar de Britse Eilanden. De lagedrukgebieden worden gedwongen om ook zuidwaarts te trekken en de stroming gaat bij ons om naar het noordoosten.

Zaterdag is het bewolkt en valt er nog enige tijd regen. Zondag is de bovenlucht koud genoeg voor eventuele winterse neerslag. De temperatuur gaat naar beneden en ligt zaterdag tussen de 4 en 6 en zondag tussen de 2 en 4°. In de nacht naar zondag gaat het licht vriezen.

De verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag. Bron: wetteronline.de

Volgende week trekt het hoog naar Scandinavië en dat betekent een oostelijke wind met aanvoer van continentale lucht. Helaas is nog niet veel kou voorradig, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen… In de nachten gaat het vriezen, overdag stijgt het kwik nog tot boven nul.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat het allemaal weer mooi zien. De komende dagen gaat het kwik eerst weer wat omhoog, vervolgens is het een graad of 7-8, maar vanaf Driekoningen gaat het kwik duidelijker naar beneden met toenemende nachtvorstkansen. De Canadezen gaan voor temperaturen onder nul, de Amerikanen laten het kwik al vrij snel weer stijgen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat zien dat het kwik eerst oploopt om vervolgens flink te gaan dalen. Het ensemblegemiddelde ligt deze week rond de 8°, maar vanaf het weekend gaat het gemiddelde omlaag en volgende week is het gemiddeld maar een graad of 3. Vanaf het weekend neemt de kans op vorst toe.

De verwachte weerkaart volgens ECMWF voor volgende week donderdag 11 januari. Bron: wetteronline.de

Ik ben benieuwd waartoe het allemaal leidt, zeker als je de weerkaart voor volgende week donderdag ziet.. is kou onderweg naar de Lage Landen?

Het wordt spannend voor winterliefhebbers en morgen kijken we dan ook weer met spanning verder. Laten we hopen dat meer modellen het voorbeeld van ECMWF volgen. Rest mij nu iedereen een fijne dinsdag te wensen en graag weer tot morgen.

De krokussen zijn na de warme december alweer zichtbaar. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.509 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Worden de bakens vanaf Driekoningen verzet?”

 • Alice
  2 januari 2018 at 10:20

  Spannend Rico, I’ll cross my fingers! Ik ben nu wel aan een droge periode toe. Koud (droog!) weer is meer dan welkom. Heerlijke wandelingen met de hond maken, vooral in de vroege ochtend als alles mooi witgevroren is. Dat is echt genieten.

  • Rico Schröder
   2 januari 2018 at 11:19

   Ik hoop met je mee Alice. Een periode van droog weer zou inderdaad fijn zijn en als dat ook in combinatie met vorst is dan is dat helemaal prima. Ook de laatste berekeningen gaan voor winterser weer volgende week, maar alle puzzelstukjes moeten nog wel goed vallen…

   We houden het natuurlijk in de gaten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier