Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag en morgen is het fris met ongeveer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar (5°). Na morgen loopt de temperatuur voor de zoveelste maal deze winter op richting dubbele cijfers. Het is de hele week wisselvallig met elke dag kans op regen en af en toe veel wind. Pas na het weekend laten diverse modellen een (lichte) afkoeling van de atmosfeer zien. Of het dan tot kouder, of zelfs licht winters, weer komt is nu nog onzeker.

Grijze luchten gisteren. Foto Trijntje v.d. Berg
Buienluchten. Foto Jannes Wiersema

Gisteren was het overwegend bewolkt. In de ochtend trok regen van een eerste front weg naar het oosten. In de middag regende het langdurig in het uiterste zuiden, elders kwamen buien voor. De wind was zuid tot zuidwest en matig, 3 Bft., tot vrij krachtig aan zee, 4 tot 5 Bft. Later op de dag nam de wind af. In de middag werd het tussen de 7 en plaatselijk 10 graden.

Gisterenavond en afgelopen nacht bleef het bewolkt en vielen er opnieuw buien het. De wind was eerst zuid, later zuidwest en matig, 3 tot 4 Bft. In de loop van de nacht nam de wind vooral aan de kust en rond het IJsselmeer toe tot (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. De temperatuur lag tussen 5 en 8 graden, in hoog België was het iets frisser.

Buienluchten. Foto Jannes Wiersema
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Lagedrukgebieden boven het noorden van de Noordzee bepalen het weer in de Benelux. Met een stevige westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Vandaag begint de dag bewolkt met op veel plaatsen buiige regen. De bovenlucht koelt op ongeveer 5 km hoogte (500 hPa vlak) af naar ongeveer -37° terwijl het aan het aardoppervlak rond 5° is. Hierdoor neemt vanochtend de onstabiliteit sterk toe en kunnen er flinke buien ontstaan. Korrelhagel, een klap onweer en zelfs een vlok natte sneeuw zijn mogelijk. In de loop van de middag nemen de buien af en kan het in België en het zuidwesten van Nederland wat opklaren. Doordat de isobaren dicht bij elkaar liggen, staat er veel wind. Deze komt uit zuidwest tot west en is eerst matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Later aan de kust en bij het IJsselmeer enige tijd een krachtige tot harde westenwind 6 of 7 Bft., mogelijk even 8 Bft. Het wordt vanmiddag rond 5°.

Vanavond en komende nacht zijn er vooral in het westen naast enkele buien ook opklaringen. In het binnenland is de kans op buien kleiner maar is er wel veel bewolking. De wind neemt in het binnenland af naar matig, 4 Bft., en komt uit het zuidwesten. Aan de kust is de wind westelijk en eerst nog vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 3° in het oosten en 6° vlak aan zee. In hoog België kan het licht vriezen.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Morgen profiteert de Benelux van een zwakke rug van hogedruk waardoor het een deel van de dag droog blijft. Er is wel veel bewolking en er staat een stevige wind.

Woensdag is het vooral de eerste helft van de dag bewolkt met voornamelijk in het noorden regen of buien. Meer naar het zuiden is een opklaring mogelijk maar blijft het niet helemaal droog. De wind komt uit het westen en is in het binnenland matig, 3 tot 4 Bft. Aan de kust en rond het IJsselmeer eerst nog (vrij) krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft., later op de dag afnemend. De temperatuur ligt morgen tussen 4 en 7 graden. In hoog België rond 2°.

In de nacht naar donderdag kan er vooral in het noorden uit dikkere bewolking regen vallen. Naar het zuiden toe blijft het droog en zijn er enkele opklaringen. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Aan de kust eerst matig tot vrij krachtige wind, 4 tot 5 Bft., later in de nacht weer toenemend tot kracht, 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 2° in het zuidoosten en 7° in het noordwesten.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Fronten van lagedrukgebieden liggen dicht bij de Benelux. Toch lijkt het donderdag een groot deel van de dag droog te blijven met uitzondering van het zuidwesten. Wel is er veel bewolking.

Ook overmorgen veel bewolking. Doordat de Benelux tussen de diverse fronten van lagedrukgebieden ligt, blijft het waarschijnlijk een groot deel van de dag droog. De zuidwesten wind neemt in de loop van de dag af naar matig in het binnenland, 3 Bft., en matig tot vrij krachtig in het noordwesten, 4 of 5 Bft. De temperatuur ligt overmorgen tussen 6° in het noordoosten en 8° in het zuidwesten.

Verwachte drukverdeling voor zondag 2 februari 2020. Bron: ECMWF

Na donderdag komt er weer een stevige zuidwestelijke stroming op gang. Daarmee worden fronten met regen afgewisseld door drogere perioden. De wind is duidelijk aanwezig en het wordt opnieuw zeer zacht. In het weekend kan het 10 tot 13 graden worden. Na 3 februari lijkt de temperatuur wat omlaag te gaan doordat er zich een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland ontwikkelt. Dan waarschijnlijk meer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar.

De kans op neerslag is alle dagen groot. Alleen komende donderdag blijft het een groot deel van de dag droog.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat eindelijk ook weer eens een dalende tendens zien. Weliswaar pas laat in de termijn, dus met de nodige onzekerheid. Van koud weer is nog steeds geen sprake maar wel meer normale temperaturen. Bron: Meteologix.

Morgen kijken we naar de verdere ontwikkelingen op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een prettige dinsdag!

Een waterig zonnetje. Foto Ton Wesselius
Zonsondergang. Foto Jannes Wiersema

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 704 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer