Advertentie 

Algemeen: hoogtelaag Utz zorgt voor een komen en gaan van storingen
Op de weerkaart vinden we voor de kust van Noorwegen het hogedrukgebied Sonja en boven centraal Europa het lagedrukgebied (hoogtelaag) Utz. Tussen beide druksystemen hebben wij een noordoostelijke stroming en storingen verbonden aan Utz trekken met regelmaat vanuit het noordoosten over onze streken. Wisselvalligheid troef dus en pas aan het eind van de week wordt het droger als Utz naar het oosten wegtrekt.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel bewolking en regionaal regende het
Het was gisteren over het algemeen bewolkt en een regengebied van noordwest naar zuidoost over het land zorgde voor periodiek regen. In het noordoosten bleef het droog met nog af en toe zon en ook ten zuidwesten van het front bleef het droog. In zowel het noordoosten als het zuidwesten scheen de zon nog 2 uur, elders niet of nauwelijks zonneschijn.

De temperatuur steeg in de regen naar 12-13° (Stavoren 11,7, Terschelling 11,8, Vlieland 12,0, Marknesse 12,1 en Heino 12,3°), maar zowel ten noorden als ten zuiden van het front werd het 15-16°. Woensdrecht noteerde 16,0 en Westdorpe en Eelde 16,1°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 15° met in Gent maximaal 15,4°.

de bewolking had de overhand, maar het leverde toch weer een mooie weerfoto op. Deze werd gemaakt door Jolanda Bakker

Vandaag: bewolkt en vanuit het noordoosten weer regen
Ook vandaag overheerst de bewolking en vanuit het noordoosten trekt een gebied met regen over het land zuidwestwaarts. Vanmiddag wordt het in het noorden weer droog, maar in het zuiden wordt de regen buiig van karakter en kan het dus soms flink regenen.

De wind waait matig en op de Wadden vrij krachtig uit het noorden tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 14-15°. Alleen op de Wadden blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 12.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en er zijn perioden met (buiige) regen. De noordoostenwind waait zwak tot matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar zo’n 7-8°.

ook bij Albert Thibaudier was het een druilerige dag
Bij Martin Vye regende het, maar grote hoeveelheden vielen er niet.

Morgen: eerst regen, later buien
Ook morgen hebben we nog altijd te maken met het hoogtelaag Utz en beginnen we de dag met regen. De regen trekt weg en de rest van de dag draait het om enkele buien. Heel af en toe kan de zon even knipogen, maar over het algemeen blijft het bewolkt. De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 16°. In het zuidwesten en in delen van België liggen de maxima tussen de 13 en 15°.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het wisselend bewolkt en vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen komt het nog tot enkele buien. De noordoostenwind waait matig en op de Wadden (vrij) krachtig en de temperatuur daalt naar 6-7°.

de verwachte weerkaart voor donderdag met daarop goed zichtbaar het hoogtelaag Utz. Bron: Tropicaltidbits.com

(middel)lange termijn en de pluim:
Donderdag trekt het hoogtelaag geleidelijk zuidoostwaarts en verliest het de grip op ons weer. De bewolking heeft nog altijd de overhand en vooral in het zuiden en oosten is er nog kans op (buiige) regen. Elders in de Lage Landen lijkt het droog te blijven. De noordoostenwind waait matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 12° in het oosten en 14 in het westen en zuidwesten.

de verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens ECMWF. Het westwaarts trekken van het hoog Sonja heeft een positieve invloed op ons weer

Vrijdag, Bevrijdingsdag, is er lokaal nog een buienkans, maar het overgrote deel van de Lage Landen houdt het droog met geregeld zonneschijn. De zon zullen we ook komend weekend veelvuldig zien en dan blijft het overal droog. De temperatuur gaat omhoog en stijgt vrijdag naar 15 tot 17°. In het weekend kan het 16 tot 18 en zondag in de oostelijke helft maximaal 20° worden. Op de Wadden en zondag ook geleidelijk langs de westkust zijn de temperaturen wat lager door wind over het nog koude zeewater.

de zon ging bij Ton Wesselius nog fraai en kleurrijk onder.

Na het weekend gaan de temperaturen weer naar beneden tussen hogedruk bij IJsland en lagedruk bij de Baltische Staten. Tussen beide druksystemen in komt weer een koude noord tot noordwestelijke stroming opgang en gaan de temperaturen dus weer naar beneden. Met een beetje pech dalen we naar waarden onder de 10°. Normaal, ik zeg het nog maar eens een keer, is het in deze tijd van het jaar een graad of 16-17.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Deze leuke lentefoto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 293 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier