Advertentie



 

Algemene situatie:
Depressies zijn dit weekend verantwoordelijk voor ons weer. Vandaag hebben we te maken met de fronten behorende bij Dietrich en in het weekend krijgt Elmar het voor het zeggen. De wisselvalligheid lijkt echter van korte duur, want volgende week verschijnt er weer hogedruk op de weerkaarten met afname van de neerslagkansen en wellicht weer oplopende temperaturen. Aankomende zondag moeten we het doen met slechts een graad of 12, maar zo schokkend is dat niet, want normaal voor eind oktober is een graad of 13.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren was het weer prima nazomerweer in de Lage Landen. We begonnen in het noorden van het land met mist, elders scheen de zon door de hoge bewolking heen en het bleef droog. Later op de dag nam de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk toe.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 19° en 22°, maar op de Wadden bleef het kwik steken bij een graad of 17. Terschelling noteerde 17,2 en Eindhoven kwam uit op 22,1°. De Bilt had met 20,4° de 105e warme dag van het jaar. In België lagen de maxima tussen de 17 en 23° met in Gent 22,6°.

in het noorden van het land begon de dag van gisteren met een klein wereldje. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Dat is even een ander gezicht als de gordijnen opengaan. Het is bewolkt en er valt op deze vrijdag buiige regen op de passage van een koufront behorende bij depressie Dietrich. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het droog met enkele opklaringen.

Vanmiddag neemt de bewolking weer toe en met name in het noorden en midden van het land gaat het weer buiig regenen. In het zuiden van het land en zeker in België blijft het droog met af en toe zon. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7.

De temperatuur, die voor het koufront nog uitkwam op waarden tussen de 17 en 19°, ligt vanmiddag tussen de 14 en 16°. In het zuiden en in België loopt het kwik nog een graadje hoger op.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met vanavond in het noorden nog buiige regen. Elders is het droog, maar in de nanacht gaat het vanuit het westen wederom regenen. De matige en aan zee vrij krachtige wind krimpt naar zuid en de temperatuur daalt naar 9 tot 12°.

de zon scheen gisteren nog flink. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto van de hoge bewolking gisterochtend

Morgen is het in de ochtend bewolkt en een gebied met regen trekt van west naar oost over het land. Na frontpassage schijnt geregeld de zon, maar komt het ook tot enkele buien en later kan het bij die buien lokaal ook tot onweer komen. De bovenlucht koelt namelijk weer fors af naar waarden rond de -26° en in combinatie met een zeewatertemperatuur van een graad of 16 kan dit verschil aanleiding geven tot lokaal gedonder.

De wind wordt weer zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig aan zee en de temperatuur is nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 16-17° in het westen en noorden en naar 18 in het binnenland. Ook in België wordt het een graad of 18, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij 13-14°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Zaterdagavond is het droog met opklaringen, maar in de nacht naar zondag gaat het wederom vanuit het westen buiig regenen. Ook zondag overdag draait het om flinke buien met lokaal kans op onweer. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon.

De zuidwestenwind, die in de nacht naar zondag stormachtig is aan zee, waait overdag matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot lokaal nog hard aan zee, windkracht 4 tot 7. De temperatuur blijft overal in de Lage Landen steken bij gemiddeld een graad of 13. In het oosten van het land wordt het 12 en in het westen nog 14°. In Hoog-België blijft het kwik onder de 10° met maximaal een graad of 8.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend breidt het Azorenhoog zich maandag uit tot over Frankrijk. Ook boven Scandinavië vinden we hogedruk. Het Azorenhoog trekt dinsdag verder naar het oosten en zoekt verbinding met het Scandinavische hogedrukgebied. Wij hebben maandag en dinsdag nog te maken met fronten behorende bij een Atlantische depressie en het is dan ook nog steeds wisselvallig.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag vinden we een groot hogedrukgebied ten oosten van onze streken. De neerslagkansen nemen af en bij een stroming uit het zuiden tot zuidoosten blijven de temperaturen boven de 15°. We kunnen dit ook weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het eigenlijk alleen zondag en maandag vrij koel is met temperaturen onder de 15°. De overige dagen wordt de 15° nog vrij gemakkelijk gehaald.

De temperatuur blijft, gezien de verwachtingen, boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar en dat is al de hele maand oktober het geval. In zowel augustus als in september was de temperatuur heel vaak onder de norm. Het is goed te zien aan onderstaande terugblik van de temperatuur voor meetpunt De Bilt van de afgelopen 90 dagen. De verwachting is dat oktober 2017 in de top 5 van warmste oktobermaanden gaat uitkomen sinds 1901.

boven of onder normaal. In deze oktober is boven normaal het credo. Bron: Climate Prediction Center

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

deze op en top herfstfoto werd ook gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 633 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier