Lage landen: wisselvallige zomerweer zet zich voort
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
De zomer tapt voorlopig duidelijk uit een ander vaatje dan de afgelopen paar zomers. Het is zeker geen slechte zomer tot nu toe, want echt koud is het bijvoorbeeld niet. Deze juli lijkt qua warmte uit te gaan komen op een gemiddelde van 18,2 graden. Dit terwijl 18,3 de nieuwe klimatologische normaal is. Maar de lange perioden van droog en zonnig weer, met ook de extreme hitte die de afgelopen zomers ons zo gemakkelijk kon bereiken, blijft ons voorlopig dus bespaard. Ter vergelijking; de hoogst gemeten temperatuur deze juli in de Bilt is 26,6 graden. Dit terwijl we 2 jaar geleden de hoogste temperaturen ooit gemeten vaststelden in ons land. Voorlopig hoeven we ook niet te rekenen op een nieuwe droge en zonnige periode, laat staan een hittegolf.
Vandaag weer stevige (onweers)buien
Ons weer staat onder invloed van meerdere kleine lagedrukgebiedjes met bijbehorende occlusies. Er staat hierbij weinig stroming in de atmosfeer en buien kunnen hierdoor lang blijven hangen. Dit is ook de reden dat er afgelopen weekend in België, westen van Brabant en in Friesland sprake was van lokale wateroverlast.
Op nadering van het hoogtelaag bij Normandië gaan de buien deze maandagochtend vooral in de kustregio’s weer als eerste opleven. Ook in het noorden van Nederland is de lucht waarschijnlijk net onstabiel genoeg voor al een lokale onweersbui. In de middag ontstaan er meer stevige (onweers)buien die van zuidwest naar noordoost over het land zullen trekken. Door de aanwezigheid van een occlusierestant bevat de lucht extra vocht en is net wat onstabieler van opbouw. De buien zijn vanmiddag dan ook lokaal wat steviger dan gisteren. Hierbij staat er vandaag weinig wind en de temperatuur ligt tussen de 21 tot 23 graden.
Wisselvalligheid blijft de rest van de week
Het hoogtelaag gaat samen smelten met een ander lagedrukgebied nabij IJsland en vormt samen een nieuw laag nabij het VK, wat de rest van de week ons weer stuurt. Dit laag diept iets uit waardoor de wind de komende dagen iets meer toe gaat nemen. Deze wind is zuidwestelijk en zal vooral in de kustgebieden soms duidelijk aanwezig zijn.
Hierbij blijven er dagelijks buien in de verwachting staan. Deze buien zullen vooral samenhangen met de dagelijkse gang, vooral de ochtenden zijn vaker droog en zonnig. In de middag dan een grotere kans op een regen of onweersbui, die in de loop van de avond weer oplossen waarna het weer zal opklaren. De temperatuur doet een klein stapje terug en ligt dagelijks tussen 20-21 graden. Dit is een fractie koeler dan we mogen verwachten eind juli.
Het voordeel van buien is echter dat het niet de hele dag zal regenen, en dat het met wat geluk ook weleens lokaal een dag droog kan blijven. Daarnaast zal er, vooral in de ochtend, ook ruimte zijn voor de zon. Voor de vakantiegangers in eigen land zullen er dus ook voldoende mooie momenten zijn. Dat was ook het afgelopen weekend het geval ondanks de buien. Geniet mee van een aantal foto’s die we ontvingen van Martin Versluis.
Vanaf donderdag iets minder buien
De meeste buien lijken de eerste dagen te vallen. Het lagedrukgebied trekt richting het zuiden van Scandinavië en daardoor draait de wind van zuidwest naar het westen. Hierdoor gaat iets drogere lucht aangevoerd worden. Helemaal droog zullen we het niet houden, maar de buien gaan hierdoor zowel in aantal als intensiteit minder worden. De temperatuur blijft met 19-21 graden wel nog steeds wat achter. Een nieuwe periode met warm en stabiel zomerweer zit er voorlopig nog niet in.
Fijne dag, blijf volgen en graag tot het volgende weerbericht. Groet Sebastiaan.
Jouw BLOG / Weerbericht ?!
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!
Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman
Wegverkeersleider & gladheidscoördinator bij Rijkswaterstaat. Daarnaast junior meteoroloog bij Weerplaza.