Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De zomer tapt voorlopig duidelijk uit een ander vaatje dan de afgelopen paar zomers. Het is zeker geen slechte zomer tot nu toe, want echt koud is het bijvoorbeeld niet. Deze juli lijkt qua warmte uit te gaan komen op een gemiddelde van 18,2 graden. Dit terwijl 18,3 de nieuwe klimatologische normaal is. Maar de lange perioden van droog en zonnig weer, met ook de extreme hitte die de afgelopen zomers ons zo gemakkelijk kon bereiken, blijft ons voorlopig dus bespaard. Ter vergelijking; de hoogst gemeten temperatuur deze juli in de Bilt is 26,6 graden. Dit terwijl we 2 jaar geleden de hoogste temperaturen ooit gemeten vaststelden in ons land. Voorlopig hoeven we ook niet te rekenen op een nieuwe droge en zonnige periode, laat staan een hittegolf.

Een stevige onweersbui gisteren nabij Schiphol. Deze beelden gaan we de komende week vaker zien, Foto Wouter Elstrodt.

Vandaag weer stevige (onweers)buien

Ons weer staat onder invloed van meerdere kleine lagedrukgebiedjes met bijbehorende occlusies. Er staat hierbij weinig stroming in de atmosfeer en buien kunnen hierdoor lang blijven hangen. Dit is ook de reden dat er afgelopen weekend in België, westen van Brabant en in Friesland sprake was van lokale wateroverlast.

Synoptische situatie. Veel kleine ‘laagjes’ in onze omgeving met bijbehorende occlusie restanten (paarse lijnen). Hierdoor vallen er regelmatig buien en bij dit alles is er weinig stroming. Bron KNMI.

Op nadering van het hoogtelaag bij Normandië gaan de buien deze maandagochtend vooral in de kustregio’s weer als eerste opleven. Ook in het noorden van Nederland is de lucht waarschijnlijk net onstabiel genoeg voor al een lokale onweersbui. In de middag ontstaan er meer stevige (onweers)buien die van zuidwest naar noordoost over het land zullen trekken. Door de aanwezigheid van een occlusierestant bevat de lucht extra vocht en is net wat onstabieler van opbouw. De buien zijn vanmiddag dan ook lokaal wat steviger dan gisteren. Hierbij staat er vandaag weinig wind en de temperatuur ligt tussen de 21 tot 23 graden.

In de middag nieuwe regen en onweersbuien vanuit het zuidwesten. Bron EC.

Wisselvalligheid blijft de rest van de week

Het hoogtelaag gaat samen smelten met een ander lagedrukgebied nabij IJsland en vormt samen een nieuw laag nabij het VK, wat de rest van de week ons weer stuurt. Dit laag diept iets uit waardoor de wind de komende dagen iets meer toe gaat nemen. Deze wind is zuidwestelijk en zal vooral in de kustgebieden soms duidelijk aanwezig zijn.

Hierbij blijven er dagelijks buien in de verwachting staan. Deze buien zullen vooral samenhangen met de dagelijkse gang, vooral de ochtenden zijn vaker droog en zonnig. In de middag dan een grotere kans op een regen of onweersbui, die in de loop van de avond weer oplossen waarna het weer zal opklaren. De temperatuur doet een klein stapje terug en ligt dagelijks tussen 20-21 graden. Dit is een fractie koeler dan we mogen verwachten eind juli.

De verwachte neerslagaccumulatie tot zaterdag. Vooral in de westelijke helft kunnen we met hoeveelheden van lokaal meer dan 30 mm toch spreken van een natte week. Bron EC.

Het voordeel van buien is echter dat het niet de hele dag zal regenen, en dat het met wat geluk ook weleens lokaal een dag droog kan blijven. Daarnaast zal er, vooral in de ochtend, ook ruimte zijn voor de zon. Voor de vakantiegangers in eigen land zullen er dus ook voldoende mooie momenten zijn. Dat was ook het afgelopen weekend het geval ondanks de buien. Geniet mee van een aantal foto’s die we ontvingen van Martin Versluis.

Vanaf donderdag iets minder buien

De meeste buien lijken de eerste dagen te vallen. Het lagedrukgebied trekt richting het zuiden van Scandinavië en daardoor draait de wind van zuidwest naar het westen. Hierdoor gaat iets drogere lucht aangevoerd worden. Helemaal droog zullen we het niet houden, maar de buien gaan hierdoor zowel in aantal als intensiteit minder worden. De temperatuur blijft met 19-21 graden wel nog steeds wat achter. Een nieuwe periode met warm en stabiel zomerweer zit er voorlopig nog niet in.

Fijne dag, blijf volgen en graag tot het volgende weerbericht. Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 28 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier