Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen wordt het wisselvallig. Dat betekent (buiige) regen, af en toe veel wind en weinig zon. Vooral komende nacht en morgen is het zacht voor de tijd van het jaar. Na maandag wordt het wat rustiger maar blijft het, doordat lagedrukgebieden vooral over de Noordzee trekken, wisselvallig weer. De temperatuur komt uit op ongeveer normaal (11 graden) voor deze tijd van het jaar.

Oktober is qua zonneschijn iets aan de sombere kant geweest. Normaal schijnt de zon ongeveer 113 uur. Afgelopen maand was dat 100 uur. De eerste 3 weken van oktober scheen de zon minder dan normaal. De laatste mooie dagen van de maand meer en dat maakte veel goed.

De eerste week van november krijgen we de zon niet veel te zien. Het blijft wisselvallig en gebieden met regen of buien wisselen elkaar af. Vooral zondag en maandag is er ook behoorlijk wat wind. De temperatuur is zaterdag aan de hoge kant maar daarna ongeveer normaal voor begin november.

Nederland beleefde een aantal heldere en koude nachten
Foto Tonny Morsink

Gisteren een vorstige start van de dag. Alleen in het uiterste westen en noorden vroor het op 1,5 meter hoogte  niet. Elders minimumtemperaturen tussen 0 en -3. Aan de grond (10 cm) vroor het in Overijssel op een enkele plaats zelf 6 graden (Heino -6,4; matige vorst). In De Bilt werd en -0,5 en was dit de eerste nacht dit winterseizoen met vorst op 1,5 m hoogte. Verder was er in de ochtend volop zon met in het zuidwesten wat sluierbewolking. Bij een matige en aan de kust af en toe vrij krachtige wind uit het oosten, kracht 2 tot 5, werd het 10 graden.

In de loop van de middag kwam er vanuit het zuidwesten meer bewolking. De voorbode van een weersverandering vandaag.

Vannacht nam de bewolking vanuit het westen verder toe en in het westen van het land viel de eerste regen. Vooral in het westen was de temperatuur minder laag dan afgelopen nachten, rond 5 graden. Elders vroor het plaatselijk een paar graden. De wind was zwak tot matig uit het zuidoosten, kracht 2 tot 4.

Gisterenochtend weer krabben
Foto Jolanda Bakker
Winters plaatje in oktober
Foto Monique Bormans
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Een complex lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland brengt wisselvallig weer. Een warmtefront breng vanochtend vanuit het westen regen.

Vandaag regent het in de ochtend al in het zuidwesten. De regen trekt langzaam naar het noordoosten. Later op de dag wordt de regen wat meer buiig van karakter. Tegen of in de avond kan het in het westen even opklaren. De wind komt uit het zuidoosten tot zuiden en is matig in het binnenland tot vrij krachtig in het noordwesten, kracht 2 tot 5. De temperatuur is vanochtend in het noordoosten nog vrij laag maar loopt in de loop van de dag vanuit het zuidwesten op. Tegen de avond is het tussen 7 graden in het noordoosten en 14 graden in het zuidwesten van Nederland.

Vannacht gaat de temperatuur verder omhoog. Tegen morgenochtend is het tussen 10 graden in het noordoosten en 15 graden in het zuidwesten. Dat is zacht voor deze tijd van het jaar. Het blijft voornamelijk bewolkt en er valt af en toe wat regen. De wind is zwak tot matig vanuit het zuiden, kracht 2 tot 4. Later draait de wind meer naar het zuidwesten en neemt aan de kust toe tot vrij krachtig of krachtig, kracht 5 of 6. 

De weerkaart voor morgen.
Bron: DWD.

Het lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland blijft het weer in ons land bepalen. Dat betekent regen of buien en vanaf morgenavond ook meer wind.

Morgen blijft het lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland ons weer bepalen. De isobaren komen wat dichter bij elkaar te liggen boven ons land en de temperatuur op hoogte (5000 m) gaat wat omlaag. Dit betekent voor de Lage Landen meer wind en buiige regen.

De dag begint op veel plaatsen droog met een enkele opklaring. In het noordoosten valt nog wat regen. De temperatuur ligt tussen 12 en 14 graden. Later op de dag gaat de temperatuur iets omlaag. De wind is zuidwest en matig, kracht 3 of 4. Aan de kust vrij krachtig tot hard, kracht 5 tot 7 later draaiend naar het westen. Morgenmiddag neemt de bewolking opnieuw toe en gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. In de nacht naar zondag blijft het regenachtig. De wind komt uit het zuiden en neemt af naar matig, kracht 3 of 4. De temperatuur daalt naar een graad of 9.

De weerkaart voor overmorgen.
Bron: DWD.

Een aparte lagedruk-kern boven de Duitse bocht zorgt opnieuw voor wisselvallig weer.

Ook zondag is het wisselvallig met buiige regen en maar weinig ruimte voor opklaringen. De kans daarop is het grootst in het noordwesten van Nederland. De temperatuur komt uit op 10 tot 12 graden. De windsterkte is afhankelijk van de exacte locatie van de lagedrukgebieden. Het lijkt erop dat de zuidwesten tot westenwind zondag in de loop van de dag gaat toenemen naar vrij krachtig tot hard, kracht 5 tot 7.

Verwachte drukverdeling voor donderdag 07 november 2019.
Bron: ECMWF.

Lagedrukgebieden blijven richting de Noordzee koersen en hebben zo veel invloed op het weer in de Lage Landen.

Begin volgende week blijft het wisselvallig met vooral dinsdag kans op vrij veel wind uit het westen tot noordwesten. De temperatuur blijft op een ongeveer normaal niveau voor deze tijd van het jaar, rond 11 graden. Elke dag is er kans op buien of regen maar er is ook ruimte voor enkele opklaringen. De kans daarop lijkt het grootst in het zuidoosten.

Of het volgend weekend kouder wordt is onzeker. De modellen komen met verschillende uitkomsten.

De Neerslag grafiek laat zien dat het de komende week nat blijft. Pas tegen volgend weekend lijkt het wat droger te worden.

Vooral morgen hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Daarna kans op meer normale temperaturen. Volgend weekend misschien enige afkoeling.

Pluim van de hoofdberekeningen van diverse weermodellen voor de temperatuur voor het midden van het land.
Bron: Meteologix.

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor de temperatuur in het midden van het land. Een zachte zaterdag. Daarna meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Vanaf 7 november neemt de onzekerheid toe.

Hoe het na het weekend verder gaat vertellen we je morgen op Alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne dag!

Lichte vorst in een groot deel van het land gisteren
Foto Meteo Nederland
Het vee geniet nog van een voorlopig laatste mooie herfstdag
Foto Jolanda Bakker
Onbewolkte lucht gisterenmiddag
Foto Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 572 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer