Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De meteowinter van 2019/2020 loopt op z’n end. Het zal niemand verbazen dat het een zachte winter was, want deze winter was de op één na zachtste ooit. Alleen de winter van 2006/2007 was nog iets zachter met 6,6 graden. Deze winter, die feitelijk een hele lange herfst was, eindigt op 6,4 graden. Ook vandaag is het weer zacht met maxima tussen de 8 en 13 graden. De komende dagen gaat het kwik, in polaire lucht, omlaag en woensdag is zowaar kans op winterse buien. 

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.

Kletsnat en in het midden en zuiden veel wind

Het is op deze zondag bewolkt en er zijn flinke perioden met regen. Zo nu en dan regent het stevig door en is het kletsnat. In de loop van de middag nemen de neerslagkansen vanuit het noordwesten af en met wat geluk breekt in het noordwesten de zon nog even door. Inclusief de regen van afgelopen nacht valt tot vanavond zo’n 15-25 millimeter, lokaal nog wat meer.

De wind is een verhaal apart. Aanvankelijk waait de zuidwestenwind matig en aan zee en bij de Wadden (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6. Vanuit het zuiden neemt de zuidwestenwind tijdelijk in kracht toe en later vanochtend en het eerste deel van de middag waait het in Zeeland, Zuid-Holland en in het zuiden van Noord-Holland krachtig tot hard en aan zee stormachtig met zware windstoten van 90-100 km/uur. In Zeeland gaat het stormen, windkracht 9. Elders in het midden en zuiden waait het (vrij) krachtig met zware windstoten van 75-90 km/uur. In het noorden is het allemaal een stuk rustiger en is de wind niet meer dan zwak tot hooguit matig. Later vanmiddag wordt de wind noordwest en is dan overal matig tot (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

Niet alleen de wind verschilt tussen noord en zuid, ook de temperatuur kent grote verschillen. Op de Wadden, langs de noordkust en in het noordoosten wordt het maximaal 7-8 graden. Elders in Groningen, Friesland, Drenthe en de Kop van Noord-Holland wordt het 9 graden. In het midden van het land wordt het 10-12 graden en ten zuiden van de grote rivieren stijgt het kwik naar 13 graden.

Vanavond is eerst nog kans op wat regen, maar vrij snel trekt de regen naar het zuidoosten weg en is het overal droog. Het klaart op, maar er is ook sluierbewolking. De matige tot krachtige noordwestenwind neemt in kracht af en vannacht waait het niet meer dan zwak. De temperatuur daalt flink naar waarden tussen 2 en 4 graden.

wederom veel wind. Jannes Wiersema maakte de foto.

Langzaam dalende temperaturen, woensdag winterse neerslag

Morgen is het bewolkt en eerst nog op veel plaatsen droog. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe en de rest van de dag is het regenachtig. In de loop van de middag gaat het vanuit het noordwesten harder regenen.

De zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind neemt in kracht toe en wordt overal zuidwest. In de middag is de zuidwester (vrij) krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8 met in de kustgebieden zware windstoten van 75-90 km/uur. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden.

Jolanda Bakker maakte deze foto.
Veel wind weer op deze zondag. Ton Wesselius maakte de foto.

Dinsdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en vooral in de middag kunnen het stevige buien zijn met kans op hagel en onweer. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. Bij de Wadden is de wind hard, windkracht 7. De temperatuur is met 8-10 graden wat lager dan voorgaande dagen. In de nacht naar woensdag daalt het kwik landinwaarts naar waarden dichtbij het vriespunt.

Woensdag wordt de koudste dag van de week. Er is een mix van zon, stapelwolken en buien. Vanwege een koude bovenlucht, op 5 km hoogte is het -36 graden, kunnen de buien winters zijn en vergezeld gaan van hagel, onweer en natte sneeuw. De temperatuur wordt niet hoger dan 6-7 graden, maar tijdens stevige buien is het kouder en kan het zelfs (kortstondig) wit worden. In de nacht naar donderdag kan het op veel plaatsen licht vriezen.

De pluim voor de komende dagen met daarin de hoofdberekeningen van de diverse modellen. Bron: meteologix.com

Eind van de week weer zachter

Vanaf donderdag daarna blijft het wisselvallig met regelmatig en aanhoudend veel wind. Donderdag wordt het 6-8 graden. Vrijdag en zondag liggen de maxima tussen 9 en 11 graden. Zaterdag, de laatste dag van de meteowinter, is het in het midden en zuiden een stuk zachter met 12-13 graden.

Morgen weer meer!

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Erica van Leeuwen maakte deze foto.

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 5.800 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen: wisselvallige slotweek winter met woensdag winterse buien!”

 • Arjan
  23 februari 2020 at 13:00

  Een bizarre verdeling in ons klein “kikkerlandje”. Terwijl in het noorden de blaadjes nog niet eens “ritselen” stormt het gewoon aan de Zeeuwe kust met een volle windkracht 9.

 • Arjan
  23 februari 2020 at 13:21

  Veel neerslag vandaag, in een strook over midden Nederland tegen de 30 mm. Meer regen volgt nog.

  • Rico Schröder
   23 februari 2020 at 13:45

   Wederom een bijzondere weerdag/zondag.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer