Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de oostflank van krachtige hogedruk op de Atlantische Oceaan wordt vandaag met een noordwestelijke stroming vrij koude lucht aangevoerd. Boven relatief warm zeewater komen buien tot ontwikkeling en het is op deze eerste oktober dan ook wisselvallig. Morgen krijgen we te maken met een warmtefront behorende bij depressie Jessika, maar de rest van de week staat hogedruk weer te popelen en zorgt voor fraai oktoberweer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Vrij zonnig weekend

Net als zaterdag was het ook gisteren prima weer om lekker buiten te vertoeven. De zon scheen op beide dagen flink en het bleef droog. Pas gisteren aan het eind van de dag viel er wat lichte regen.

De temperatuur steeg naar 16 tot 18° met in Herwijnen 18,1, Westdorpe 18,2 en in Arcen 18,4°. In België kwam Spa uit op 14,5 en Kleine Brogel in Belgisch Limburg op 18,6°.

Deze schitterende foto werd ingestuurd via foto@alpenweerman.nl door Cas Mulder. Te zien is de zonsopkomst van gisteren gezien vanaf de Noetselerberg in Nijverdal richting Enschede
Bij Jannes Wiersema in Roodeschool was de zonsopkomst kleurrijk.
Overdag was het weer zeer fraai zoals op deze foto van Johan Klos te zien is.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.
Later op de dag nam de bewolking toe en uiteindelijk viel er wat lichte regen. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier uit Heerenveen.
De bewolking nam ook bij Suzanne Vermulm toe en uiteindelijk viel er regen.

Buien, maar ook zonneschijn

Een hoogtetrog zakt vandaag, feitelijk vanochtend, over onze omgeving naar het zuiden uit. De temperatuur is op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) vanochtend -27° en dat resulteert in enkele buien. Daarbij is hagel mogelijk en in de kustgebieden is onweer vanochtend ook niet uitgesloten. Ook kunnen er windstoten voorkomen tot tegen de 75 km/uur.

Dat de kans op onweer aanwezig is heeft te maken met de al vaker aangehaalde 40° regel, ofwel het verschil in temperatuur op het 500 hPa-vlak en het zeewater. Het zeewater is momenteel een graad of 17 en het verschil met de hoogtetemperatuur is 44°.

Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon en gaandeweg de dag neemt de buiigheid weer af als de temperatuur op hoogte enkele graden oploopt. De temperatuur bij ons op leefniveau blijft achter bij wat normaal is voor begin oktober, want het wordt niet warmer dan 13-14° tegen normaal nog een graad of 17. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 9.

De wind waait bij dit alles uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hier en daar hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

Vanavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In de kustgebieden is nog kans op een bui, maar al vrij snel blijft het droog. Komende nacht neemt de bewolking toe en in de loop van de nacht volgt er wat lichte regen vanuit het noordwesten. De temperatuur daalt naar 4-5° in het binnenland en naar een graad of 7-8 in het westen.

Bewolkt en wat lichte regen en motregen

Morgen heeft de bewolking de overhand als een warmtefront passeert behorende bij depressie Jessika. De passage gaat gepaard met enige tijd wat lichte regen en motregen. De zuidwestenwind wordt geleidelijk west tot noordwest en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee.

De temperatuur loopt op naar ongeveer 12-13° in de oostelijke en zuidoostelijke helft en naar 15° in het westen. In het zuidwesten en langs de Belgische kust kan het alweer 16-17° worden, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik weer steken bij een graad of 9.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Hogedruk weer aan zet

De rest van de week gaan we weer volop profiteren van hogedruk. Woensdag verloopt nog vrij koel als het hoog zich nog ten westen van onze streken bevindt. De wind waait uit het noordwesten en de temperatuur ligt rond de 15°. Wel blijft het droog en schijnt geregeld de zon.

Aan het eind van de week kan het lokaal weer 20° worden. Bron: meteologix.com

Donderdag en vrijdag ligt het hogedrukgebied ten oosten van onze streken boven het Europese vasteland. De zon zal geregeld schijnen, het blijft op beide dagen droog en er waait een zwakke tot matige zuid tot zuidoostenwind. De temperaturen zijn dan ook duidelijk hoger met kwikstanden van 16-17°. Vrijdag kan het in het zuiden en in België 18-19, lokaal zelfs 20° worden.

Zaterdag berekenen de diverse weermodellen een afgesnoerd lagedrukgebied in onze streken. De neerslagkansen nemen dan weer toe. Bron: meteologix.com

Zaterdag krijgen we mogelijk te maken met een afsnoerend lagedrukgebied tussen een tweetal hogedrukgebieden in. De neerslagkansen nemen dan weer toe en het kwik levert weer enkele graden in.

Op de hele lange termijn lijkt er weer iets van een nazomer aan te komen met temperaturen rond of boven de 20° in de loop van volgende week. We kunnen het ook al zien aan onderstaande temperatuurpluim…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. Vandaag is het vrij koel met temperaturen onder de 15°. De komende dagen gaat het kwik weer omhoog en aan het eind van de week komt lokaal de 20° weer in beeld. In de loop van het weekend gaat de temperatuur weer omlaag, maar op termijn loopt de temperatuur weer op naar wellicht 20° of meer op woensdag 10 oktober.

Ton Wesselius maakte ook weer een mooie foto van de zonsopkomst over het Braassemermeer in Roelofarendsveen.
Gisteravond kleurde de lucht ook weer mooi. Collega Roy Molenaar maakte de foto.

Dit was het weer voor deze eerste oktober en de eerste dag van het winterhalfjaar. Vandaag komt onze winterverwachting uit, dus er komt nog veel meer leesplezier op deze maandag. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen. Vergeten we niet te liken en te delen??

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Het is oktober, dus herfst en de paddenstoelen zijn weer aanwezig. Albert Thibaudier maakte ook deze foto.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 380 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier