Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een lagedrukgebied komt onze kant op en deze gaat voor een wisselvallige en frisse Koningsdag zorgen. Vanochtend trekt er een regengebied vanuit het zuidwesten over de Lage Landen dankzij een occlusiefront. In de vroege ochtend is het neerslaggebied Zeeland alweer uit. Direct achter dit regengebied is het tijdelijk droog en kan de zon er even bij komen. Maar al snel ontstaan er diverse buien en neemt de wind in kracht toe. Aan de westkust 6-7 Bft met windstoten tot 75 km/h en landinwaarts 4-5 Bft met windstoten tot 50 km/h.

Deze fraaie structuren in de bewolking werden gisteren in de ochtend door Ton Wesselius vastgelegd.
De weerkaart voor vandaag (KNMI). Een lagedrukgebied trekt vanaf het noordwesten richting de Noordzee. Het occlusiefront dat vanmiddag al boven Duitsland ligt zorgt voor een gebied met regen in de ochtend. Later op de dag dus weer nieuwe buien. Bron: KNMI

Naast de buien is er ook nog wat ruimte voor de zon maar blijft het kwik steken op 10 tot 12 graden. In de avond blijven de buien aanwezig en trekt er vannacht een nieuw neerslaggebied vanuit het westen over vooral België en de zuidelijke helft van Nederland. Vannacht koelt het uiteindelijk af naar 6 tot 8 graden.

Ook zondag is het weerbeeld wisselvallig. Het lagedrukgebied ligt boven de Noordzee en trekt langzaam over het land, maar neemt wel in kracht af. In de ochtend komen er met name in de zuidelijke helft regenbuien voor. In het uiterste noorden is er nog ruimte voor de zon en lijkt het in deze regio droog te blijven. Later op de dag komen ook hier, net als in de rest van de Lage Landen, buien voor.

Morgen trekt het lagedrukgebied het vaste land op om vervolgens af te zwakken. Wel krijgen we in eerste instantie nog te maken met buien. Later op de dag en in de avond weten de uitlopers van de hogedrukgebieden hun invloed op onze regio toe te laten nemen. Bron: KNMI

De wind komt uit variabele richtingen omdat het lagedrukgebied precies over Nederland trekt. Zo komt de wind in de noordelijke helft uit (zuid)oostelijke richting, terwijl deze in de zuidelijke helft uit (noord)westelijke richting komt. Met maxima van 12 tot 14 graden gaat ook zondag fris verlopen.

In de avond klaart het steeds verder op en verdwijnen de buien. Bij het sterk afnemen van de wind koelt het landinwaarts af naar 3-4 graden. Aan de kust blijft het met 6 tot 8 graden wat warmer.

Een regenbui gezien vanaf Zevenhuizen richting Rotterdam gisteren. Foto: Suzanne Vermulm
Maar er waren gisteren ook fraaie stapelwolken te zien. Foto: Ton Wesselius
Jolanda Bakker maakte deze foto in het Groene Hart gisteren.

Komende week gaan we weer even profiteren van uitlopers van hogedrukgebieden. Hierdoor gaat de wind weer meer liggen en dalen de neerslagkansen. Er passeren dan hooguit wat restanten van afgezwakte fronten. Dankzij deze afgezwakte fronten zullen we geen strakblauwe luchten gaan zien, maar zijn er geregeld ook diverse wolkenvelden aanwezig. Daarnaast is er hierdoor ook nog kans op een bui.

Wel gaan de temperaturen weer voorzichtig wat oplopen: 15 tot 17 graden. Lokaal kan het landinwaarts nog wat warmer worden. Richting volgend weekend lijkt het hogedrukgebied bij de Azoren richting West-Europa te bewegen. Dit zou betekenen dat we in een rustig weertype terechtkomen waarbij de neerslagkansen verder dalen en de temperaturen nog wat verder op kunnen lopen.

De neerslagkansen voor het midden van Nederland. Op Koningsdag en zondag 100% kans op neerslag, maar vanaf maandag duidelijk een sterk afnemende neerslagkans dankzij de invloed van hogedrukgebieden.
Een fris weekend waarbij de maxima tussen de 10 en 15 graden liggen, maar vanaf maandag zijn de kansen op temperaturen tussen de 15 en 20 graden behoorlijk groot.

Of dit hogedrukgebied ook de komende dagen in de kaarten blijft, daarvan houden we je natuurlijk op de hoogte. Voor nu een fijne Koningsdag!

Na de lintjesregen van gisteren vandaag echte regen. Foto: Trijntje vd Berg

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 611 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer