klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De komende dagen leveren ons wisselvallig zomerweer op met (onweers)buien en temperaturen rond het gemiddelde. Vrijdag is er een tijdelijke opleving van de temperatuur waarbij het in het (zuid)oosten lokaal 26 tot 27 graden kan worden. Wel trekken er dan ook een aantal (onweers)buien over. Daarnaast staat er veel wind waarbij zaterdag aan de kust windkracht 7 à 8 Bft verwacht wordt.

Ook maandag stond er al veel wind. Foto: Jan Hogendoorn nabij Maurik
Deze foto werd maandag bij de Ooijpolder gemaakt door Diny Reijnen
Gisteren waren er stapelwolken en bleef het op de meeste plaatsen droog. Foto: Ton Wesselius.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Lagedrukgebieden bepalen het weerbeeld

Vandaag krijgen we te maken met een lagedrukgebied boven de Noordzee. Dit merken we vandaag vooral aan de buien die in de loop van de dag zullen ontstaan. Vanochtend komen er op de meeste plaatsen wolkenvelden voor, al kan er in het noorden en midden nog wel wat ruimte voor de zon zijn. Daarnaast komen er ook een aantal buien voor. De maxima liggen vandaag rond de 19 graden in de kustgebieden, 22 graden in het midden en 24 graden in het oosten en zuidoosten.

De weerkaart (KNMI) van vandaag: Een lagedrukgebied boven de Noordzee zorgt voor buien bij ons. Het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan moeten we in de gaten gaan houden. De kerndruk is morgen 995 hPa, maar deze gaat de komende dagen richting de 985 hPa terwijl deze richting de Noordzee trekt. Zaterdag krijgen we te maken met dit lagedrukgebied. Bron: KNMI

In eerste instantie zullen we de meeste buien in het westen, noorden en België vinden. Maar gedurende de ochtend ontstaan er ook elders een aantal buien. Met name in het oosten en zuidoosten kunnen er lokaal stevige exemplaren tussen zitten met onweer en windstoten.

Vanaf het begin van de middag trekken er opklaringen vanuit het westen binnen, maar komen er dus ook nog buien voor. Daarnaast trekt de wind tegen het einde van de middag aan de Belgische en Zeeuwse kust even aan tot windkracht 6 Bft. Meer landinwaarts is de wind zwak tot matig uit westelijke tot zuidwestelijke richting.

Vannacht trekken de buien weg en zijn er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Het koelt af naar zo’n 14 graden landinwaarts tot 16 graden in de kustgebieden.

Morgen begint de dag op de meeste plaatsen droog, al kan er wel een bui voorkomen in de noordelijke helft. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en ook later op de dag kan er lokaal nog een lichte bui vallen. In België en het zuidoosten van Nederland kan er een onweersbui tot ontwikkeling komen.

De maxima liggen tussen de 20 graden in de kustgebieden, 22 graden in het midden en 24 à 25 graden in het oosten en zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige (zuid)westelijke wind. Aan de noordkust wordt windkracht 5 à 6 Bft verwacht.

Weekend: vrijdag tijdelijke opleving temperatuur gevolgd door stormachtige zaterdag

Vrijdag leeft de temperatuur tijdelijk op. De wind draait naar zuidoostelijke tot oostelijke richting waardoor warmere lucht onze kant op kan stromen. Lang zullen we er niet van kunnen profiteren want een krachtig lagedrukgebied is vanaf de Atlantische Oceaan onderweg. Deze brengt diverse (onweers)buien richting onze regio. Hoe warm het vrijdag uiteindelijk wordt is deels afhankelijk wanneer deze buien precies overtrekken.

De temperatuur voor de komende periode voor Midden-Nederland. Vrijdag dus wat warmer, maar vanaf het weekend geen thermische hoogstandjes met maxima rond de 20 graden.
Ook zien we de komende periode hoge neerslagkansen. (prikpunt Midden-Nederland)

Zoals het er nu naar uitziet trekken de buien in de ochtend al vanaf België en Zeeland onze regio binnen. Dit zal de maximum temperaturen wat lager houden dan in potentie mogelijk is. De laatste verwachtingen zijn dus wat lagere temperaturen van zo’n 22 tot 25 graden, maar als de buien wat later arriveren dan kan het landinwaarts nog wat warmer worden.

Naast de buien is er nog een aandachtspunt dit weekend: de wind op zaterdag. Naarmate het lagedrukgebied dichterbij komt, dan komt er ook een sterk windveld dichterbij. Zaterdagochtend gaat de wind vanuit het zuidwesten aantrekken. In de westelijke kustgebieden wordt windkracht 7 Bft met uitschieters tot 8 Bft verwacht. Daarnaast kunnen er windstoten tot 100 km/h voorkomen.

De kansen per windkracht voor de regio Zeeland. Op zaterdag 6 Bft met direct aan de kust mogelijk uitschieters tot 7 à 8 Bft.
Daarbij horen dan ook grote kansen op windstoten en de mogelijkheid tot zware windstoten.

Ook landinwaarts gaat het stevig waaien met windkracht 5 à 6 Bft en windstoten tot 75 km/h. De bomen die vol in het blad staan gaan het even zwaar krijgen. Het lijkt zaterdag wel op de meeste plaatsen droog te blijven waarbij er in de kustgebieden wel een bui voor kan komen.

Zondag is er al minder wind, maar is deze nog niet gaan liggen. In de zuidelijke helft is de wind matig van kracht, maar in met name de noordelijke kustgebieden staat er nog altijd een windkracht 6 à 7 Bft met windstoten tot 80 km/h.

Ook volgende week wisselvallig

Ook na het weekend lijkt de rust niet helemaal terug te keren in onze regio. We blijven te maken hebben met een westelijke stroming waarbij er van tijd tot tijd buien overtrekken afgewisseld door tijdelijk drogere perioden. De temperaturen doen ook een stapje terug met maxima tussen de 18 en 21 graden. Af en toe is een “uitschieter” van een paar graden meer mogelijk.

Er staat deze week in ieder geval genoeg wind om te skûtsjesilen op de Hegemer Mar. Foto: Albert Thibaudier

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 607 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer