We hebben dit weekend te maken met sturende depressie Bernhard en randstoring Christoph. Afgelopen nacht passeerde het warmtefront en vandaag ligt het koufront over onze streken. Het front blijft slepen en trekt pas morgen geleidelijk naar het oosten weg. We hebben dan ook een wisselvallig slotweekend van een toch al te natte julimaand. Na het weekend gaat de luchtdruk omhoog boven het Europese vastenland en vanaf de Atlantische oceaan komt weer een volgende depressie onze kant op. Tussen beide druksystemen komt de stroming uit het zuiden tot zuidwesten en wordt het warmer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Af en toe zon, maar ook enkele buien

Gisteren trokken er enkele buien over het land, maar geregeld scheen ook de zon. Bij een stevige zuidwestenwind, vrij krachtig over land en krachtig soms even hard aan zee, windkracht 5 tot 7 steeg de temperatuur overal tot boven de warme grens van 20°.

Terschelling en Voorschoten noteerden maximaal 20,1 en Vlieland, Berkhout en Leeuwarden 20,3°. De toppers waren Nieuw-Beerta met 22,8 en Westdorpe met 23,2°. In België lagen de maxima tussen de 17 en 23° met in Kleine-Brogel maximaal 23,3°. De hoogste temperatuur in Europa was weer voor Cordoba met maximaal 42,7°.

de zon kwam gisteren flink tevoorschijn. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema
Bij Suzanne Vermulm overheerste de bewolking

Enkele buien, maar lokaal ook zon

Een koufront verbonden aan depressie Christoph ligt van zuidwest naar noordoost over het land en veroorzaakt enkele buien. Ten zuidoosten en later ook ten noordwesten van het front valt het met de buiigheid wel mee en komt het ook tot enkele opklaringen. Later vandaag is er bij die buien vanuit het zuidwesten ook kans op onweer.

De matige tot krachtige zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af en de temperatuur stijgt naar maximaal 20° in het noordwesten, naar een graad of 22-23 elders en naar 24, lokaal 25 in het zuidoosten van het land. In België komen de maxima uit tussen de 21 en 25°.

Vanavond en de komende nacht trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land met vanavond daarbij een grote kans op onweer. Komende trekken de buien naar het noorden weg en is er nog slechts lokaal een bui mogelijk. De wind waait uit het zuiden en neemt in de nacht weer in kracht toe en de temperatuur daalt naar 16 tot 19°.

Opnieuw buien

Ook morgen blijft het niet droog met aanvankelijk in het westen en noorden en later ook elders weer enkele buien en deze buien kunnen lokaal gepaard met wat gedonder. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 21-22° in het westen en noorden en naar 25-26 in het oosten en zuidoosten. In België wordt het op de meeste plaatsen zo’n 24-25°.

Morgenavond komt het nog tot enkele buien, in de nacht naar maandag blijft het met uitzondering van de kustgebieden droog met flinke opklaringen. Het koelt af naar een graad of 12, maar in de kustgebieden blijft het kwik hoger.

de zon ging gisteravond erg fraai onder. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel
de verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Geleidelijk droger en warmer

Na het weekend stijgt de luchtdruk boven het Europese vastenland en depressie Bernhard verdwijnt geleidelijk van de weerkaart. Bernhard wordt echter vervangen door een volgende Atlantische depressie en deze depressie wordt mogelijk later volgende week weer van belang. De (hoogte)stroming blijft zuidwestelijk en de temperaturen gaan geleidelijk omhoog en zeker in de zuidoostelijke helft van het land ligt het kwik de hele week dichterbij de 25 dan bij de 20°.

Over het algemeen liggen de maxima komende week zo tussen de 22 en 26° met dus de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft. Verder kan er zo nu en dan een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen, maar over het algemeen zullen de droge perioden overheersen met geregeld zonneschijn. Kortom: helemaal geen verkeerd zomerweer.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuur gaat de komende dagen in een gestage lijn omhoog. Aan het eind van de week, als de depressie geleidelijk het weerbeeld gaat bepalen, vertoont de pluim weer een dalende trend. Op en af dus, net als de hele zomer…

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje van de zondag verzorgen en ik ben ik dan maandag weer. Fijn weekend en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!

door het natte weer zijn er alweer paddestoelen. De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 500 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer