klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Lagedrukgebied Rasmund zorgt ervoor dat we in de Lage Landen met een wisselvallig weertype te maken hebben. De afgelopen dagen vielen er met regelmaat (pittige) buien, ook vandaag en in het weekend hebben we te maken met neerslag. Na het weekend breidt het hogedrukgebied boven de Azoren uit naar onze omgeving, maar sterk genoeg om de storingen ver bij ons vandaan te houden is het hogedrukgebied niet. Met zomerweer krijgen we de komende dagen dan ook niet te maken

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: grijs, op meerdere plekken neerslag
Gisteren verliep de dag grijs. De zon scheen over het algemeen niet meer dan 2 a 3 uur, lokaal bleef de zon zelfs de hele dag achter de wolken verscholen. Overdag viel vooral in de oostelijke helft van de Benelux neerslag, maar ook elders regende het af en toe. In de middag ontstonden er enkele pittige buien, soms met onweer. Vooral het noordoosten van Nederland en het oosten van België hadden hiermee te maken, maar ook elders ontstond lokaal een pittige bui. De maximumtemperatuur varieerde tussen de 19 en 23 graden, in België was het lokaal nog een graadje warmer.

Jolanda Bakker maakte deze foto gisteren.
Ook deze dreigende lucht werd door Jolanda Bakker vastgelegd.

Afgelopen nacht regende het in het uiterste noordoosten nog af en toe. Elders kwam lokaal opnieuw af en toe een (pittige) bui voor, maar later in de nacht namen de buien wel in activiteit af. De minimumtemperatuur lag tussen de 12 en 15 graden.

Vandaag: grijs en lokaal wat motregen, later weer kans op buien
Vanochtend begint de dag weer grotendeel grijs. Hier en daar valt wat (mot)regen. In de loop van vanochtend en vanmiddag kan in het zuiden en met name in België de zon af en toe doorbreken, elders blijft het meest bewolkt met overal kans op wat lichte neerslag, de meeste neerslag is voor noord(oost)en weggelegd. In de loop van vanmiddag ontstaan er voornamelijk in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen weer enkele pittige buien, lokaal kunnen deze buien gepaard gaan met een klap onweer.

De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18 tot 22 graden, de laagste waarden zijn hierbij voor het noorden, de hoogste waardes zijn voor zuid Nederland en België. Op de Wadden blijft het mogelijk nog 1 a 2 graden koeler. De westelijke wind is zwak tot matig, kracht 2 a 3, vanmiddag soms ook kracht 4.

Vanavond en met name komende nacht trekt er vanuit het noorden een occlusiefront over en gaat het regenen. Soms kan het hierbij even flink doorplenzen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 14 en 16 graden.

Morgen:
Morgenochtend valt er op veel plekken nog steeds wat regen, maar de regen trekt geleidelijk zuidoostwaarts weg. Vanuit het westen klaart het wat op. De maximumtemperaturen liggen tussen de 15 en 20 graden. De laagste temperaturen zijn voor het noordwesten, de hoogste voor centraal België. Er staat een stevige noordwestelijke wind (kracht 3 tot aan de kust lokaal 5) en door deze wind in combinatie met de niet al te hoge temperaturen kan het fris aanvoelen.

De verwachte neerslag voor morgenmiddag volgens Hirlam. Bron: Wetterzentrale

De nacht naar zondag verloopt vrij helder. Ook blijft het zo goed als droog en neemt de wind in kracht af. De minimumtemperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden. Later in de nacht wordt het vanuit het westen weer wat bewolkter.

Zondag:
Zondagochtend neemt vanuit het westen de kans op enkele regen(buien) en wat motregen weer toe, maar veel neerslag zal er niet vallen. Af en toe laat de zon zich even zien, maar over het algemeen is het bewolkt. De temperaturen liggen tussen de 17 en 21 graden en er staat een westelijke wind kracht 3 a 4.

(middel)lange termijn:
Na het weekend zorgt een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren ervoor dat storingen iets verder bij ons vandaan blijven, maar de ligging en de sterkte van het hogedrukgebied zijn niet zodanig dat we te maken krijgen met zomers weer.

De weerkaart voor maandag. Hogedruk breidt zich uit naar onze omgeving. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Tot slot kijken we nog even naar de pluim om te zien wat de ligging van de drukgebieden betekent voor onze omgeving. Het weekend verloopt zoals gezegd nat, daarna wordt het droger, maar nog steeds blijft de kans op enkele buien aanwezig. De temperatuur stijgt in de loop van komende week langzaam richting zomerse waarden en de zon zal zich meer laten zien. Al met al wordt het komende week dus beter weer dan de afgelopen dagen en komend weekend.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkings verwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er met een nieuw weerbericht, Rico is er zondag weer. Fijne vrijdag en alvast fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 283 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer