Algemene situatie:
Afgelopen dagen zorgde een groot, uitgestrekt hogedrukgebied voor een westelijke stroming. Als gevolg hiervan was de stroming westelijk en het weerbeeld met regelmaat grauw. Gisteren kwam de kern van hogedrukgebied Zoe dichterbij, dit zorgde voor een mooie vrijdag.

Vandaag breidt een lagedrukgebied boven Scandinavië zich uit naar het zuiden. De hogedruk wordt hierdoor wat “weggeduwd” naar het zuidwesten. De stroming wordt noordwestelijk en arctische lucht bereikt onze streken. Als gevolg hiervan krijgen we een weekend met afwisselend buien en zonneschijn. Na het weekend verandert het stromingspatroon en wordt het zachter.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren:
Gisteren was het, in tegenstelling tot voorgaande dagen, een mooie, veelal zonnige hefstdag. Er stond weinig wind en de temperaturen stegen naar 10 a 11 graden Celsius. In België lag de temperatuur meest tussen de 9 en 12 graden, met uitzondering van de hogere gedeelten. In Mont-Rigi werd het bijvoorbeeld niet warmer dan 5,4°C.

AWM-collega Maarten Minkman maakte deze foto gisterochtend.

Afgelopen nacht wisselden wolkenvelden en opklaringen elkaar af  en daalde de temperatuur naar waardes tussen de 2 en 6 graden, in het binnenland vroor het lokaal aan de grond. In de Ardennen daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. In de loop van de nacht werd het vanuit het noordwesten bewolkter en lokaal viel er in het noorden al een bui.

Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: buien en vrij veel wind
Vanochtend neemt de buiigheid in het noorden snel toe. Ook trekt de wind aan en draait deze van zuidwestelijke naar meer noordwestelijke richting. In het midden en zuiden is het aanvankelijk nog meest droog, maar in de loop van vanochtend en in vanmiddag verspreiden de buien zich op nadering van een koufront verder over het land. Tijdens de buien trekt de wind aan, bovendien kan er wat (korrel)hagel en een klap onweer voorkomen. Dit laatste geldt voornamelijk voor het noordoosten.

Na het overtrekken van het koufront klaart het weer op en laat de zon zich zien, maar nog steeds kan er hier en daar een bui overtrekken. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10 graden Celsius. De windkracht loopt uiteen van 4 beaufort in het zuidoosten tot kracht 6 in de kustgebieden.

Komende nacht koelt het af naar 2 graden in het binnenland tot 8 graden aan de kust. In de Ardennen daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af en lokaal valt er nog een bui. De wind neemt iets in kracht af.

Morgen: opnieuw buien
Ook morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Nog steeds kunnen er buien vallen, de buienactiviteit ligt wel lager dan vandaag. Het blijft stevig waaien, vooral in het noorden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het zuidoosten tot 10 graden aan de kust.

In de nacht naar maandag koelt het aanvankelijk weer af naar een graad of 3 in het binnenland tot 8 aan de kust, in de Ardennen kan het zelfs nog vriezen. De wind wordt echter westelijk en zachtere lucht stroomt de Lage Landen binnen.

Volgende week: zachter
Vanaf maandag komt er hogedruk boven het zuidelijke en centrale gedeelte van Europa te liggen. Ten westen van ons, boven de Oceaan, ligt er juist lage druk. Hierdoor krijgen we te maken met eerst een westelijke, en later een zuidwestelijke stroming.

De weerkaart voor maandag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Op maandag zorgt een afgesnoerd lagedrukgebiedje voor perioden met neerslag. Er is vrijwel geen ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het oosten tot 12 graden aan de kust

Op maandag wordt er in vrijwel de gehele Benelux neerslag verwacht. Bron: GFS/Wetterzentrale

Na maandag wordt de zuidwestelijke stroming sterker. Zoals in de pluim te zien is stijgen de temperaturen naar zeer zachte waarden voor de tijd van het jaar. Met regelmaat zijn er neerslagkansen en er is weinig ruimte voor de zon. Dit weertype lijkt tenminste tot en met volgend weekend aan te houden, dus voorlopig hoeven we nog geen winterweer te verwachten. Wanneer er verandering in dit patroon komt is afwachten en dit wordt tijdens de volgende weerberichten dan ook zeker besproken!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagspluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerpraatje. Fijn weekend en graag weer tot morgen!

Ook deze mooie herfstfoto werd door Maarten Minkman gemaakt.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Weer (tijdelijk) kouder en verse lading sneeuw noord Alpen
Volgend artikelAlpen – Voorlopig laatste november winter capriolen
Daan van den Broek, 22 jaar oud. Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden in boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.