Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Waren er afgelopen zomer bij ons record temperaturen, in Australië gaat het helemaal ‘van dik hout zaagt men planken’. In de staat South Australia werd het gisteren maar liefst 49,9 º. De gemiddelde maximum temperatuur bedroeg dinsdag in Australië 40,9 º en woensdag 41,9 º waarmee twee dagen achter elkaar het temperatuur record werd verbroken. Bovendien wordt het continent door aanhoudende droogte, extreem hoge temperaturen en harde wind al weken geplaagd door een groot aantal natuurbranden. 

De Benelux heeft vandaag nog te maken met zacht en wisselvallig weer. Vanaf morgen gaat de temperatuur wat omlaag maar blijft tot en met de kerstdagen boven het langjarig gemiddelde van ongeveer 5 º.  Tot en met dinsdag is de kans op regen of buien elke dag aanwezig. Alleen morgen is het waarschijnlijk het grootste deel van de dag droog.

Deze foto maakte Jolanda Bakker
Zonsopkomst met sluierbewolking. Foto Ton Wesselius

Donderdag begon in een groot deel van de Benelux fraai. Er waren brede opklaringen en de temperatuur lag gisterenochtend tussen 4 en 7 graden. Later in de ochtend kwam er in het westen meer bewolking. Meer naar het (zuid)oosten bleef het een groot deel van de dag redelijk zonnig alhoewel er wel veel sluierbewolking was. In de loop van de middag viel er uit de dikker wordende bewolking in het westen regen. Tussen een groot lagedrukgebied ten westen van Ierland en hogedruk boven het zuidoosten van Europa werd met een in het binnenland matige en aan de kust (vrij) krachtige zuidoostenwind opnieuw zachte lucht aangevoerd. Het werd rond 11° op de Wadden tot plaatselijk ruim 15° in het zuiden van de Benelux.

Afgelopen nacht was het erg zacht, tussen 7° in het noordoosten en 10° in het zuidwesten. De wind kwam uit het zuidoosten en was in het binnenland matig, 3 of 4 Bft., en aan zee (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. In de westelijke helft van de Benelux viel af en toe wat regen. Naar het oosten toe was het droger. Tegen de ochtend naderde vanuit het zuidwesten een koufront de Benelux en is het in het zuidwesten gaan regenen.

Ook in het zuidwesten een mooi begin van de dag gisteren. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Dat het een groene kerst wordt is wel zeker. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een actieve storing, die bij een lagedrukgebied ten westen van Ierland hoort, trekt van zuidwest naar noordoost over de Noordzee en brengt de Benelux zacht en regenachtig weer.

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen grijs met vooral in het westen regen. De regen trekt langzaam naar het noordoosten. Aan het eind van de ochtend zijn in het zuidwesten opklaringen mogelijk die zich over de Benelux uitbreiden. Later vanmiddag ontstaan er op de Noordzee, doordat er een hoogtetrog langs trekt, buien die vanuit het westen de Benelux binnendrijven. In het noordwesten is daarbij een klap onweer mogelijk. De wind komt vandaag uit het zuidoosten en is matig in het binnenland, 3 of 4 Bft. Aan de kust is de wind vrij krachtig, 5 Bft., en neemt de wind later toe tot krachtig, 6 Bft., in het noordwesten mogelijk tot hard, 7 Bft. In de loop van de middag draait de wind naar het zuidwesten. Het is wederom zacht met ongeveer 10° op de Wadden en ruim 13° in het zuiden en zuidoosten.

Vanavond en vannacht klaart het vooral in het binnenland op. In het westen, noordwesten en noorden zijn meer wolken. Daar blijft ook een bui mogelijk. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt geleidelijk af naar matig in het binnenland en vrij krachtig aan de kust, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 5° in het noordoosten en 8° in het zuidwesten van de Benelux.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

De Benelux blijft ook het weekend onder de invloed van een omvangrijk lagedrukgebied ten westen van Ierland. Randstoringen brengen veel bewolking en periodiek regen of buien.

Zaterdag en zondag blijft het lagedrukgebied ten westen van Ierland ons weer beïnvloeden. Zaterdag is er vooral aan de kust kans op een bui. In het binnenland zijn er wolken en opklaringen. Met een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestelijke tot zuidelijk wind, 3 tot 5 Bft., wordt het minder zacht dan vandaag en gisteren, rond 8°.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

In de nacht naar zondag komt een klein lagedrukgebied vanuit het zuidwesten richting de Benelux. De exacte route van het lagedrukgebied is nu nog niet duidelijk. Waarschijnlijk trekt het vlak langs de kust of over het westen van de Benelux naar het noordoosten. Afhankelijk van de exacte route kan het in het zuidwesten en westen later op zondag wat harder gaan waaien. Het lagedrukgebied neemt een gebied met regen en buien met zich mee. Daardoor op zondag weinig zon en in de ochtend vanuit het zuidwesten (buiige) regen. De temperatuur ligt zondag rond 9°.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 25 december 2019. Bron: ECMWF
Verwachte drukverdeling voor donderdag 26 december 2019. Bron: ECMWF

Vanaf de kerstdagen krijgen we rustiger en wat frisser weer doordat boven onze omgeving een hogedrukgebied tot ontwikkeling komt.

Maandag en dinsdag blijven lagedrukgebieden van invloed op het weer in de Benelux. Vooral maandag is er kans op regen. De temperatuur ligt op beide dagen rond 8°. Tijdens de kerstdagen lijkt de luchtdruk ten zuiden en westen van de Benelux te gaan stijgen (zie de ECMWF kaarten). Daardoor wordt de stroming (noord)westelijk en neemt de kans op regen of buien af. Ook gaat de temperatuur dan wat zakken naar ongeveer normale waarden voor deze tijd van het jaar (5°). In de nacht en vroege ochtend kan het een graadje gaan vriezen.

Deze ontwikkelingen lijken niet direct de opmaat tot echt winters weer. Daarover geven de weerkaarten en modellen morgen wellicht meer uitsluitsel.

De kans op neerslag is tot de kerstdagen vrij groot. Daarna neemt de kans duidelijk af. Dat komt door de invloed van een hogedrukgebied op ons weer.

De kans op relatief zacht weer blijft tot de kerstdagen groot. Daarna – onder invloed van een hogedrukgebied in de buut van de Benelux – kans op minder zacht weer.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland is vrij eensgezind over de lichte temperatuurdaling. Aan het eind van de periode neemt de onzekerheid toe. Enkele modellen opteren voor winterse temperaturen. Bron: Meteologix.

Lees morgen hoe het verder gaat op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne dag!

Voorjaarsweer met voorjaarstemperaturen. Foto Jolanda Bakker
Aad Hogenboom maakte deze mooie foto

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 447 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer