klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Ook de komende dagen is het wisselvallig waarbij er in de nacht naar vrijdag mogelijk winterse neerslag in het (noord)oosten van Nederland valt. Vandaag hebben we eerst nog te maken met een wegtrekkende neerslagzone. In het uiterste westen en zuidwesten kan het wat opklaren. Morgen krijgen we een relatief rustige dag, maar in de nacht naar vrijdag trekt een venijnig lagedrukgebied over de Lage Landen. Deze brengt naast behoorlijk wat wind mogelijk ook wat winterse neerslag in het (noord)oosten van Nederland. In de Ardennen wordt weer sneeuw verwacht.

Zon en sluierbewolking gisteren in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema
Uiteindelijk werd de bewolking steeds dikker zoals op deze foto aan de Rotte van Jolanda Bakker.
Zonnig en wolkenvelden in Barendrecht gisteren. Foto: Trijntje vd Berg

Vandaag: neerslag trekt weg en overwegend bewolkt

De neerslag trekt vanochtend naar het oosten weg. Uiteindelijk wordt het overal droog en trekken er een aantal opklaringen vanuit het westen binnen. De middagtemperatuur ligt in Nederland en de lage delen van België tussen de 8 graden aan de kust tot 6 graden landinwaarts. In de Ardennen en Hoge Venen ligt het kwik hogerop rond of net boven het vriespunt waarbij het eerst nog sneeuwt.

De weerkaart voor vandaag (KNMI). Het koufront met de bijbehorende neerslag trekt naar het oosten weg. Maar nieuwe fronten zijn onderweg vanuit het noordwesten. Bron: KNMI

De wind komt uit zuidwestelijke richting en is matig van kracht. Vanavond en vannacht kan het een tijd gaan regenen in de westelijke kustgebieden. Landinwaarts kan er in het zuiden een bui voorkomen.

Deze fraaie zonsopkomst werd gemaakt door Martine Droogers.

Eerst rustig, vrijdag “turbulente dag”

Morgen verloopt nog rustig waarbij wolkenvelden en opklaringen elkaar afwisselen. In de ochtend valt er in de noordoostelijke helft van Nederland nog een bui, maar deze trekken uiteindelijk naar het oosten weg. De wind komt eerst uit westelijke richting en is matig van kracht. Het wordt uiteindelijk zo’n 6 tot 8 graden in de lage delen. Hogerop in de Ardennen en Hoge Venen wederom temperaturen rond het vriespunt.

Maar in de avond en nacht naar vrijdag gaat de wind toenemen als een venijnig lagedrukgebied richting de Lage Landen koerst. De exacte koers is nog niet bekend waardoor er nog van alles mogelijk is. Zo zal er bij dit lagedrukgebied een sterk windveld aanwezig zijn waardoor de wind aan de westkust toe gaat nemen naar 6-7 Bft, mogelijk even 8 Bft.

Naast het windveld lijkt de atmosfeer dusdanig af te gaan koelen dat er in het oosten en noordoosten van Nederland kans is op winterse neerslag (lees: hoogstwaarschijnlijk natte sneeuw). Aangezien er achter dit lagedrukgebiedje warmere lucht binnenstroomt zal de eventuele winterse neerslag vrijdag weer overgaan in regen, dus van een winterse periode is zeker geen sprake. In de Ardennen kan er wel weer een aantal centimeter sneeuw vallen. Voor de laatste updates kijk vooral eens op het – forum –.

In de nacht naar vrijdag valt er mogelijk wat natte sneeuw in de Lage Landen. Bron: wxcharts

De pluimverwachting van het ECMWF model voor sneeuwval in de Bilt en Groningen (bron KNMI):

Daarnaast is de koers van dit lagedrukgebied nog niet zeker waardoor er ook nog behoorlijk wat onzekerheid in de verwachtingen zit. Hier komen we zeker nog op terug in de volgende weerberichten!

De mogelijke koersen van het lagedrukgebied voor vrijdag. Deze is relevant voor mogelijke winterse neerslag of waar het sterkste windveld verwacht kan worden. Bron: Wxcharts

Vrijdagavond/zaterdagochtend storm?

Alsof het nog niet genoeg is kan er vrijdagavond/zaterdagochtend nog een storm langs de kustgebieden trekken. Ook hier geldt: de verwachtingen lopen nog uiteen. Maar een deel van de verwachtingen laat een tijd windkracht 9 Bft zien met windstoten van 100-120 km/h aan de westkust.

Na het weekend kan er via een zuidwestelijke stroming onze kant op stromen waardoor winterweer weer even op afstand zal blijven.

Vanaf zondag kan weer warmere lucht onze kant op komen via een zuidwestelijke stroming.

Kortom: we hebben een aantal turbulente dagen voor de boeg. Via Alpenweerman.nl houden we je op de hoogte! Voor nu een fijne dag.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 9.765 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer