Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Momenteel hebben we niet te maken met de typische westcirculatie die we vaak in de herfst zien. In plaats daarvan zien we een minder uitgesproken stromingsniveau. Dit is te danken aan lagedrukgebieden welke rondtollen boven het Europese vasteland terwijl hogedrukgebieden zich proberen op te bouwen boven de oceaan en het noordpoolgebied. Ook de komende dagen blijft een westcirculatie achterwege. Desondanks is het vrij wisselvallig. In de loop van de week wordt het koeler en laat de zon zich weer vaker zien.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI. Hoge en Lagedrukgebieden liggen op ietwat ongebruikelijke plekken. Het occlussiefront in het noorden van het land zorgt later vandaag voor neerslag.

Gisteren: overwegend grijs, lichte regen

Gisteren vielen er verspreid over het land buien en was het vrij grijs, al kwam in het zuiden de zon ook af en toe tevoorschijn. De maximumtemperatuur lag tussen de 11 en 14 graden. In Nederland was de laagste maximumtemperatuur voor Leeuwarden (11,1 graad) en het hoogste voor Wilhelminadrop. In België waren Antwerpen (13,8 graad) en Mont-Rigi (7,9 graden) de koploper en hekkensluiter.

Prachtige herfstkleuren bij Joyce Derksen.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Deze foto kwam van de hand van Trijntje van den Berg.
koeler weer op komst
Joyce Derksen legde de kleurrijke zonsondergang vast.

Afgelopen nacht kwamen opklaringen voor, daalde de temperatuur en ontstonden lokaal mistbaken.

Toenemende kans op neerslag

Vandaag begint de dag mogelijk met mist, vooral in het noorden is de kans hierop groot. Vanochtend komen er hier en daar al enkele buien voor, maar in de loop van de middag breidt de neerslag zich vanuit het noorden op steeds meer plekken uit. De grootste kans op opklaringen is voor het zuiden van Nederland en voor België en hier blijft het meest droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind en de maximumtemperatuur ligt rond een graad of 11.
Vanavond en komende nacht trekt de neerslag richting het zuiden en gaat het ook in het midden en zuiden regenen. Het koelt af naar 5 a 7 graden, aan de kust wordt het minder koud.

Morgen verloop de dag opnieuw overwegend grijs. Met een maximumtemperatuur tussen de 9 en 11 graden wordt het iets frisser dan vandaag. Van tijd tot tijd valt er wat lichte regen, maar grote hoeveelheden komen niet voor. Er staat een zwakke wind.

Na donderdag toenemende kans op zon, lagere temperaturen

Donderdag trekt er een lagedrukgebied over de Benelux (zie de kaart hieronder). Dit blijft niet onopgemerkt: de wind neemt toe naar windkracht 6 langs de kust. Ook trekt er een regenzone van west naar oost over ons land. De maximumtemperatuur blijft rond de 10 graden steken. In de middag klaart het vanuit het westen op.

Donderdag zorgt een lagedrukgebied voor meer wind en regen. Bron: Wetterzentrale

Na donderdag komen we in een zadelgebied terecht, waardoor het weer even rustig weer wordt. Wel is de luchtmassa vrij koel (zie de kaart hieronder) waardoor de maximumtemperaturen waarschijnlijk onder de 10 graden komen te liggen. In de pluim kunnen we zien dat de kans op neerslag afneemt, terwijl er juist meer ruimte komt voor de zon.

koelere luchtmassa
De temperatuur op 850 hPa (~1400 meter) voor vrijdag. We komen in een koelere luchtmassa terecht. Bron: Wetterzentrale.

Ook het weekend blijft de temperatuur waarschijnlijk onder de 10 graden steken. Zoals we in de pluim hieronder zien, zijn de neerslagkansen dan klein en er is meer ruimte voor de zon! Mogelijk koelt het na het weekend nog wat verder af, maar veel ondersteuning heeft dit scenario (nog) niet, dus dit blijft de komende dagen nog even afwachten.

koeler
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Deze week gaat de temperatuur langzaam iets omlaag, rond het weekend ligt de maximumtemperatuur waarschijnlijk onder de 10 graden.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Vandaag en morgen (lichte) regen, donderdag een neerslagpiek en vooral (het begin van) het weekend een grote kans op droog weer.
De 15-daagse zon/bewolkingpluim van het KNMI. Tegen het einde van de week neemt de kans op zon weer toe.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 398 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier