Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van diverse lagedrukgebieden hebben we een wisselvallig slot van 2017. Vandaag ligt depressie Edilbert met een kerndruk van 977 over onze streken en zorgt aanvankelijk voor regen. Vrijdag zorgt een volgende depressie voor nattigheid en ook in het weekend blijft het niet droog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren, tweede Kerstdag, regende het aanvankelijk, maar de regen trok al vrij snel naar het oosten weg en de rest van de dag hadden we een mix van zon en een enkele bui.

De temperatuur steeg naar waarden rond de 7-8° (Eelde 6,6 en Arcen 8,0°) en aanvankelijk stond er veel wind. Over land was de zuidwester vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8. Later op de dag nam de wind in kracht af. In België lagen de maxima tussen de 2 en 8° met op de Mont-Rigi 2,4 en in Diepenbeek 7,6°.

Eindelijk weer opklaringen en gelijk prachtige wolken. Deze schitterende foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Afgelopen nacht trok er weer een gebied met regen over het land en aanvankelijk is het op deze woensdag dan ook bewolkt en regenachtig. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het droog met enkele opklaringen, maar in het oosten en noordoosten kan het tot vanmiddag duren voordat het droog wordt.

Later vanmiddag neemt de bewolking weer toe en aan het eind van de middag trekken vanuit het zuidwesten enkele buien het land in. De wind waait uit het zuiden en is matig tot krachtig van kracht, maar vanmiddag neemt de wind sterk in kracht af.

De temperatuur stijgt naar maximaal 6 tot 8°, maar in de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 3-4. Daar kan overigens de neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw vallen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en er valt enige tijd buiige regen. In de Ardennen en Hoge Venen en wellicht ook in de Limburgse heuvels kan er (smeltende) sneeuw vallen.

De wind waait matig tot krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur daalt naar 1 tot 3° boven nul. Alleen in de hogere delen van België kan het licht vriezen.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Er stond veel wind en Albert Thibaudier maakte deze foto.
Deze prachtige foto werd ingestuurd door Diana Lader.

Morgen zijn er perioden met zon, maar hier en daar is ook een bui mogelijk en vanwege een ijskoude bovenlucht kunnen deze buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 4 tot 6°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na een nacht met lichte vorst beginnen we de vrijdag met geregeld zonneschijn. Al vrij snel neemt vanuit het westen de bewolking toe en in de middag gaat het geruime tijd regenen, maar het kan ook kletsnat sneeuwen.

De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het zuiden en de temperatuur ligt aanvankelijk tussen de 2 en 4°. Later op de dag loopt het kwik geleidelijk verder op. De maxima komen uit op maximaal een graad of 2 in het noordoosten en tussen de 6 en 8° in het westen en zuiden van het land en in België.

De verwachte weerkaart voor Oudjaarsdag. Bron: wetteronline.de

In het laatste weekend van het jaar draait het zowel zaterdag als zondag om regen of enkele buien. Bovendien waait het op beide dagen flink uit het zuidwesten. Over land veelal matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur heeft er met name zaterdag zin in en stijgt naar 10 tot 14, in België lokaal naar 15°. Oudjaarsdag zijn de maxima met 10 tot 12° iets minder extreem hoog. Het landelijke record voor 30 december is 13,5° gemeten in Vlissingen in 1920. Op de tweede plaats staat 13,3° gemeten in Maastricht in 1925 en recenter is de derde plaats van Westdorpe met 13,2° gemeten in 2002.

Jaarwisseling
Tijdens de Jaarwisseling is de kans op regen of buien groot. De zuidwestenwind waait matig en aan zee krachtig en de temperatuur ligt rond de 8-9°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het weer mooi zien allemaal. Aanvankelijk gaat het kwik naar beneden, maar in het slotweekend van 2017 gaat de temperatuur weer rap omhoog. Begin volgend jaar gaat de temperatuur vervolgens weer naar beneden om later in de week waarschijnlijk weer wat te stijgen. Zo gaan we maar op en af en winterweer is ver te zoeken.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Eerst dalende temperaturen en in het weekend razendsnel omhoog. Vanaf zondag gaat het kwik weer naar beneden. Daarna is de verwachting onzeker, maar het ensemblegemiddelde gaat wel heel langzaam naar beneden naar een graad of 5 aan het eind van de eerste decade van januari.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim is vrij duidelijk. Vrijdag is er kans op (smeltende) sneeuw, maar verder is de kans op sneeuw erg klein. Pas op termijn zijn er weer wat sneeuwlijntjes zichtbaar.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuwe weersverwachting voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 520 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier