Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het wemelt van de depressies ten noorden van onze streken en niet alleen op deze Oudjaarsdag, maar ook de start van 2018 verloopt wisselvallig en nat. Richting volgend weekend, rond Driekoningen, lijken de kaarten te worden geschut en lijkt het kouder te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking en regen en motregen. De regen trok geleidelijk weg en gistermiddag was het overwegend droog met lokaal een bui, maar ook met enkele opklaringen.

De zuidwestenwind was duidelijk aanwezig en was vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 13° met in Eindhoven 12,9 en in Ell 13,0°. Dat waren (nog) net geen records, want dat blijft de 13,5° gemeten in Vlissingen op 30 december 1920. In België lagen de maxima tussen de 8 en 13°.

Deze prachtige en treffende foto werd ingestuurd door Jolanda Bakker via foto@alpenweerman.nl

Afgelopen nacht is het weer gaan regenen en we starten deze Oudjaarsdag dan ook bewolkt en regenachtig. Het regengebied trekt naar het noordoosten weg en vanochtend wordt het in het zuiden van het land en in België droog.

Vanuit het westen volgt een volgend gebied met nattigheid en later vanochtend gaat het in het westen alweer regenen. Dit regengebied trekt langzaam oostwaarts en zorgt op veel plaatsen voor een natte zondag, want vooral in de noordelijke helft volgen de regengebieden elkaar naadloos op. Later vanmiddag wordt het in het noordwesten overigens weer droog.

De zuidwestenwind is nog altijd duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7. Vanmiddag neemt de wind iets in kracht af en de temperatuur stijgt op de laatste dag van 2017 naar waarden tussen de 10 en 14°. De hoogste temperatuur ooit op de laatste dag van het jaar is 13,3° gemeten in Woensdrecht in 2006.

Vanavond, Oudejaarsavond, is het bewolkt en regenachtig, maar de regen trekt geleidelijk naar het oosten weg. Rond de Jaarwisseling is het op de meeste plaatsen droog met enkele opklaringen. Wel neemt de kans op een bui weer toe en wellicht valt er langs de oostgrens nog enige regen.

Helaas voor vuurwerkliefhebbers staat er veel wind, dus pas heel goed op als je vuurwerk afsteekt of ernaar gaat kijken. Over land waait de zuidwestenwind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard, windkracht 7. De temperatuur ligt rond de 8-9°.

In de Nieuwjaarsnacht komt het tot enkele buien, maar er zijn ook opklaringen. Het koelt uiteindelijk af naar waarden tussen de 4 en 6°.

Het was veelal grijs en nat gisteren. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Jolanda Bakker maakte deze foto en goed te zien is dat het kletsnat is.
Nattigheid levert wel mooie foto’s op zoals deze druppels vastgelegd door Albert Thibaudier.

Morgen, de start van 2018, beginnen we met geregeld zon, maar ook met enkele buien. Geleidelijk neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en volgt weer geruime tijd regen.

De vrij krachtige tot harde zuidwestenwind neemt gedurende de dag in kracht af en de temperatuur stijgt naar 8-9°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 3-4.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Maandagavond regent het nog enige tijd, in de nacht naar dinsdag volgen enkele buien maar klaart het tussendoor ook even op. Ook dinsdag is een enkele bui mogelijk, maar zo nu en dan schijnt ook de zon als we voorzichtig profiteren van een uitloper van hogedruk.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar een graad of 8.

De verwachte weerkaart voor vrijdag met nog altijd lagedruk boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Ook de rest van de week blijf het uitermate wisselvallig en vrij nat met elke dag wel kans op regen of enkele buien en bovendien ook veel wind. De temperaturen zijn nog altijd vrij hoog met tot en met vrijdag middagtemperaturen tussen de 8 en 10°. Donderdag zijn in de zuidelijke helft van de Lage Landen weer dubbele cijfers mogelijk tot 12-13° aan toe.

De verwachte weerkaart voor volgende week zondag. Bron: wetteronline.de

Volgend weekend lijken de weerkaarten te worden geschut. De lagedruk splitst zich met het ene deel naar het noorden en het andere naar het zuiden. Over onze streken komt dan een hogedrukgebied te liggen en met een naar noordoost draaiende wind wordt duidelijk koudere lucht aangevoerd.

De timing is prima, want deze ontwikkeling is rond Driekoningen. Bekende weerspreuken voor Driekoningen zijn:

 • Als ’t Drie Koningen is in het land, stapt de vorst in het Vaderland.
 • De Drie Koningen doen de dagen lengen en de nachten strengen.
 • Driekoningen maken de brug of breken de brug.

De komende dagen zullen we dit scenario maar eens goed in de gaten houden, want een echte vorstperiode staat nog niet op de weerkaarten. Voordat het zover is moeten we nog door een wisselvallige en natte periode heen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat de daling op termijn ook zien. Eerst hebben we vandaag een hele hoge temperatuur van een graad of 12, maar de komende dagen gaat het kwik naar beneden om later in de week weer wat te gaan stijgen. Vanaf 6 januari, Driekoningen, gaat de temperatuur verder naar beneden naar waarden onder de 5°.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat nagenoeg hetzelfde beeld zien. Na deze zeer zachte zondag gaat de temperatuur naar beneden. Pas vanaf volgend weekend gaat het kwik duidelijker onderuit. Het ensemblegemiddelde ligt aanvankelijk rond 7-8°, maar vanaf Driekoningen is het gemiddelde van alle berekeningen een graad of 4-5. Verder zien we vanaf volgend weekend de kans op nachtvorst toenemen.

Dit was het voor deze Oudjaarsdag. Ook in het nieuwe jaar zal er elke dag een weerpraatje zijn voor de Lage Landen, dus morgenochtend meld ik mij weer.

Rest mij namens alle medewerkers van Alpenweerman iedereen een goede Jaarwisseling te wensen en het allerbeste in goede gezondheid voor 2018. Tot morgen!

De zon ging gisteren fraai onder bij Jannes Wiersema.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 665 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – Wisselvallig en nat, vanaf Driekoningen kouder?”

 • Alice
  31 december 2017 at 10:12

  Beste Rico en team: voor allemaal een goede, veilige jaarwisseling gewenst en voor het nieuwe jaar heel veel mooi weer, geluk, gezondheid en succes. En dank voor alle weerpraatjes! Hartelijke groet, Alice

 • Bertil Blaas
  31 december 2017 at 10:18

  Rico, wederom dank en een fijne jaarwisseling gewenst !
  Groeten.

  • Rico Schröder
   31 december 2017 at 10:21

   Dank Bertil.

   Ook voor jou een goede Jaarwisseling en een weergaloos en bovenal gezond 2018.

   Groet,
   Rico

 • Rico Schröder
  31 december 2017 at 10:19

  Dank Alice.

  Jij ook een veilige Jaarwisseling en een weergaloos 2018 in goede gezondheid!

  Groet,
  Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier