Advertentie 

Algemene weersituatie:
Afgelopen nacht profiteerden we nog van het hogedrukgebied Hertha, maar vandaag krijgen we te maken met een warmtefront behorende bij depressie Xaver en gaat het weer regenen. Morgen zitten we in de warme sector en lopen de temperaturen op naar de dubbele cijfers. Wat temperatuur betreft dan een vleugje lente.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: ochtend neerslag, middag op veel plaatsen droog
Gisteren kwam het in het noorden en midden van het land tot enige regen en in het noordoosten viel lokaal ook smeltende sneeuw en werd het zowaar even wit. Bovendien stond er een stevige wind die aan zee zelfs even stormkracht 9 aantikte. Ook over land waaide het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 en er kwamen zware windstoten voor tot tegen de 100 km/uur. In het zuiden van de Lage Landen bleef het over het algemeen droog met geregeld zon en in de middag werd het ook elders op de meeste plaatsen droog met soms wat zon.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10° met in Woensdrecht maximaal 10,3°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 11° met in Dourbes maximaal 10,8°. In de Ardennen werd het een graad of 4-5.

de natuur begint langzaam de lente te tonen. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: wolkenvelden en vooral in de westelijke helft weer regen
Na een droge nacht met flinke opklaringen en temperaturen in het binnenland rond het vriespunt is het vandaag over het algemeen weer bewolkt. Vanochtend is het nog droog met hier en daar ook nog zon, maar vanmiddag gaat het weer regenen en deze regen valt voornamelijk in de westelijke helft van de Lage Landen. In het oosten lijkt het droog te blijven. De matige zuidenwind draait naar zuidoost en de temperatuur stijgt naar maximaal 8° in het noordwesten en naar 12, lokaal 13 in het zuidoosten. In België komen de maxima uit op waarden tussen de 12 en lokaal 14°. Ook in de Ardennen vrij hoge temperaturen van een graad of 9.


Vanavond trekt de regen via het noorden van het land weer weg en daarna is het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de nacht neemt in het westen en zuidwesten de kans op regen weer toe. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar 3-4° in het noorden en naar 8 in het zuiden.

de regenmeters waren gisteren weer flink gevuld. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Morgen: bewolkt en in de zuidwestelijke helft kans op regen
Morgen overheerst de bewolking en vooral in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen valt wat regen en motregen. De matige zuid tot zuidoostenwind neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 10° in het westen en naar 14, lokaal zelfs 15° in het oosten. Wat temperatuur betreft dus een vleugje lente.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en regenachtig. De wind wordt zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig en de temperatuur daalt naar 4-5°.

de zon ging fraai onder. Ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Zondag: opnieuw wisselvallig
Ook zondag blijft het niet droog, want we starten de dag met veel bewolking en buiige regen. De regen trekt naar het noordoosten weg en daarna volgt een dag met een mix van zon en wolken en hier en daar een bui. In de loop van de dag gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw geruime tijd regenen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 11° met de hoogste temperaturen in de oostelijke helft van het land.

de verwachte weerkaart voor halverwege volgende week.

Volgende week: aanhoudend wisselvallig en vrij zacht, later kouder met maartse buien
Na het weekend verschijnt er een hogedrukgebied op de weerkaart, maar de positie van dit hoog is niet gunstig voor ons weer. Aan de noordflank van dit hoog trekken met regelmaat nog altijd storingen over onze streken en zodoende blijft het wisselvallig.

Later in de week trekt het hoog zich naar de Azoren terug, want een diepe depressie stoomt vanaf de Atlantische Oceaan naar onze streken en trekt dan geleidelijk door naar Scandinavië. Tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten noordoosten wordt dan met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd met maartse buien tot gevolg en geleidelijk ook weer lagere temperaturen. Ook de wind kan dan weer flink van zich doen laten spreken.

Het ECMWF verwacht volgende week zaterdag weer veel wind.
Het Amerikaanse GFS verwacht sneeuw, maar geen dek, ofwel de bekende maartse buien.

Aan onderstaande temperatuurpluim kunnen we weer zien dat de temperatuur morgen stijgt tot ruim boven de 10°. Daarna is het zondag tot en met dinsdag gemiddeld een graad of 9, maar vanaf woensdag stijgt de temperatuur tijdelijk naar de dubbele cijfers en wordt het een graad of 11. Volgende week vrijdag kan het volgens het Europese en het Amerikaanse model 13-14° worden, maar volgend weekend gaan, in de achterkamer van een naar Scandinavië trekkende depressie, de temperaturen flink naar beneden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het is behoorlijk wisselvallig en daarom kijken we ook naar de neerslagpluim. Deze pluim laat een gestage stijging zien en tot en met volgend weekend valt er zo’n 31 millimeter.

Elke dag valt er wel regen of komt het tot enkele buien. Bron: Kachelmannwetter.de

De temperatuurpluim van het ECMWF hieronder, de rode lijn is dezelfde als de roze lijn hierboven, laat zien dat de temperatuur morgen uitkomt op een graad of 12-13. Daarna is het een tijdje minder zacht, maar vanaf woensdag worden waarschijnlijk weer dubbele cijfers genoteerd. Vooral volgende vrijdag gaat de ‘oper’ naar een graad of 14, maar het ensemblegemiddelde ligt rond de 10°.

Volgend weekend en ook de week daarna is het gemiddeld een graad of 7-8 met dan ook kans op nachtvorst. Voorlopig wil het nog geen lente worden, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat maart meer een wintermaand dan een lentemaand is…

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen en ook zondag kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik ben er dan vervolgens maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag, alvast een goed weekend en wat mij betreft tot maandag.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 218 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier