klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag opnieuw een zacht dag met in het zuiden wat zon. Vanavond een temperatuurdaling als een koufront vanuit het noordwesten overtrekt met regen en (veel) wind.

Morgen en komend weekend blijft het wisselvallig met vooral zaterdag veel wind. Op beide dagen is er veel bewolking en komt de zon er maar spaarzaam aan te pas. De temperatuur is met 8 tot 12° te hoog voor eind februari.

Jannes Wiersema maakte deze foto van een winterse bui op afstand

Gisterenochtend veroorzaakte een hoogtetrog in het noordoosten (winterse) buien. In het zuidwesten waren er opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de dag was de zon op meer plaatsen te zien. Gisterenmiddag nam op de nadering van een warmtefront de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Gisterenavond volgde er regen die zich over de hele Benelux uitbreidde. Vannacht trok de regen naar het oosten en tegen de ochtend waren er in het zuidwesten enkele opklaringen. De wind was gisteren west tot zuidwest, aan de kust eerst nog krachtig tot hard, later afnemen tot matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee. De temperatuur lag gisterenmiddag rond 7° en daalde gisterenavond naar ongeveer 5°. In de loop van de nacht – na de passage van het warmtefront – liep de temperatuur vanuit het zuidwesten weer op naar 8°.

Ton Wesselius maakte deze foto van het hoge water in de sloten
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag bevindt de Benelux zich in de ware sector van een lagedrukgebied bij IJsland. Daardoor is het zacht met veel bewolking en (mot)regen.

De dag begint op veel plaatsen grijs met vooral in het oosten plaatselijk lichte regen. In de loop van de ochtend is een enkele opklaring mogelijk. Vanmiddag nadert het koufront van de depressie bij IJsland en wordt de bewolking vanuit het westen dikker. Aan het eind van de middag volgen vanuit het noordwesten stevige buien, mogelijk met onweer. De wind is zuidwest, in het binnenland matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft., aan zee en rond het IJsselmeer toenemend tot hard, 7 Bft. In het noordwesten mogelijk stormachtig, 8 Bft. Tijdens buien zijn daar rukwinden tot 90 km per uur, in het binnenland tot 75 km per uur mogelijk. Vanmiddag wordt het 7 tot 11°. Vanavond daalt de temperatuur naar ongeveer 6°.

Vanavond trekken de buien naar het oosten. Plaatselijk kan het hard regenen. Later klaart het vanuit het westen op. In het noordoosten blijft vannacht een (winterse) bui mogelijk. De wind ruimt naar west en neemt af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en (vrij) krachtig aan de kust, 5 of 6 Bft. In het noorden nog enige tijd harde wind, 7 Bft. De temperatuur ligt tussen 3 en 5°. In hoog België is het rond -2°.

Morgen

profiteert de Benelux van een rug van hogedruk waardoor het op veel plaatsen droog blijft. In het noordelijk kustgebied kan wat regen of een bui vallen onder invloed van een warmtefront dat over de Noordzee naar het oosten trekt. De wind komt morgen uit het zuidwesten en trekt aan tot vrij krachtig boven land, 5 Bft., en krachtig of hard aan de kust en rond het IJsselmeer, 6 of 7 Bft. Met 6 tot 10° is het iets minder zacht dan vandaag. In de nacht naar zaterdag neemt de wind verder toe.

Zaterdag en zondag

wordt het opnieuw erg zacht met een temperatuur tussen 9 en 12°. Bovendien zorgt een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee voor veel wind en brengen de bijbehorende fronten periodiek regen of buien.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor zondag 23 februari 2020. Bron: GFS

Volgende week

blijft een strakke, zonale polar jet (straalstroom) gericht op de Noordzee. Daardoor een komen en gaan van lagedrukgebieden met bijbehorende fronten en dus wisselvallig en af en toe winderig weer.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de eerste dagen zacht weer zien. Na het weekend zakt de temperatuur iets naar ongeveer normale temperaturen voor eind februari. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het weekendweer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een leuke donderdag gewenst!

FOTO

Opklaringen in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen
Fraaie wolkenluchtend door Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 405 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer