Vandaag opnieuw een zacht dag met in het zuiden wat zon. Vanavond een temperatuurdaling als een koufront vanuit het noordwesten overtrekt met regen en (veel) wind.

Morgen en komend weekend blijft het wisselvallig met vooral zaterdag veel wind. Op beide dagen is er veel bewolking en komt de zon er maar spaarzaam aan te pas. De temperatuur is met 8 tot 12° te hoog voor eind februari.

Jannes Wiersema maakte deze foto van een winterse bui op afstand

Gisterenochtend veroorzaakte een hoogtetrog in het noordoosten (winterse) buien. In het zuidwesten waren er opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de dag was de zon op meer plaatsen te zien. Gisterenmiddag nam op de nadering van een warmtefront de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Gisterenavond volgde er regen die zich over de hele Benelux uitbreidde. Vannacht trok de regen naar het oosten en tegen de ochtend waren er in het zuidwesten enkele opklaringen. De wind was gisteren west tot zuidwest, aan de kust eerst nog krachtig tot hard, later afnemen tot matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee. De temperatuur lag gisterenmiddag rond 7° en daalde gisterenavond naar ongeveer 5°. In de loop van de nacht – na de passage van het warmtefront – liep de temperatuur vanuit het zuidwesten weer op naar 8°.

Ton Wesselius maakte deze foto van het hoge water in de sloten
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag bevindt de Benelux zich in de ware sector van een lagedrukgebied bij IJsland. Daardoor is het zacht met veel bewolking en (mot)regen.

De dag begint op veel plaatsen grijs met vooral in het oosten plaatselijk lichte regen. In de loop van de ochtend is een enkele opklaring mogelijk. Vanmiddag nadert het koufront van de depressie bij IJsland en wordt de bewolking vanuit het westen dikker. Aan het eind van de middag volgen vanuit het noordwesten stevige buien, mogelijk met onweer. De wind is zuidwest, in het binnenland matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft., aan zee en rond het IJsselmeer toenemend tot hard, 7 Bft. In het noordwesten mogelijk stormachtig, 8 Bft. Tijdens buien zijn daar rukwinden tot 90 km per uur, in het binnenland tot 75 km per uur mogelijk. Vanmiddag wordt het 7 tot 11°. Vanavond daalt de temperatuur naar ongeveer 6°.

Vanavond trekken de buien naar het oosten. Plaatselijk kan het hard regenen. Later klaart het vanuit het westen op. In het noordoosten blijft vannacht een (winterse) bui mogelijk. De wind ruimt naar west en neemt af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en (vrij) krachtig aan de kust, 5 of 6 Bft. In het noorden nog enige tijd harde wind, 7 Bft. De temperatuur ligt tussen 3 en 5°. In hoog België is het rond -2°.

Morgen

profiteert de Benelux van een rug van hogedruk waardoor het op veel plaatsen droog blijft. In het noordelijk kustgebied kan wat regen of een bui vallen onder invloed van een warmtefront dat over de Noordzee naar het oosten trekt. De wind komt morgen uit het zuidwesten en trekt aan tot vrij krachtig boven land, 5 Bft., en krachtig of hard aan de kust en rond het IJsselmeer, 6 of 7 Bft. Met 6 tot 10° is het iets minder zacht dan vandaag. In de nacht naar zaterdag neemt de wind verder toe.

Zaterdag en zondag

wordt het opnieuw erg zacht met een temperatuur tussen 9 en 12°. Bovendien zorgt een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee voor veel wind en brengen de bijbehorende fronten periodiek regen of buien.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor zondag 23 februari 2020. Bron: GFS

Volgende week

blijft een strakke, zonale polar jet (straalstroom) gericht op de Noordzee. Daardoor een komen en gaan van lagedrukgebieden met bijbehorende fronten en dus wisselvallig en af en toe winderig weer.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de eerste dagen zacht weer zien. Na het weekend zakt de temperatuur iets naar ongeveer normale temperaturen voor eind februari. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het weekendweer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een leuke donderdag gewenst!

FOTO

Opklaringen in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen
Fraaie wolkenluchtend door Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 408 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!