Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een paar dagen met rustig en grijs weer, schakelen we vandaag over naar wisselvallig en zacht weer. Mist en nachtvorst verdwijnen en maken plaats voor wolken en (mot)regen. Overmorgen kan ook de wind een duidelijker rol spelen. Aan de kust kan het dan even (vrij) krachtig waaien. De temperatuur ligt tot vrijdag tussen 8 en 12 graden.

Vanaf vrijdag dan weer een overgang naar rustiger maar vooral ook kouder weer doordat de straalstroom haar ‘pad’ verlegt richting het zuidoosten, zoals al vaak deze herfst. De temperatuur zakt vanaf vrijdag geleidelijk naar 4 tot 7 graden met in de nacht kans op lichte vorst.

Mistige start in Doornenburg. Foto Joyce Derksen
Somber in het noorden. Foto Jannes Wiersema

Maandag begon de dag op veel plaatsen grijs. In de loop van de dag kwam vanuit het zuiden de zon er steeds beter bij maar in het noorden en aan de kust bleven veel wolken aanwezig en was er tot in de avond plaatselijk nevel en mist. Daar waar de zon scheen werd het 11°. Onder lage bewolking werd het ongeveer 7°. De wind was zwak tot matig uit zuid tot zuidoost, 2 tot 4 Bft.

Afgelopen nacht nam de bewolking op de nadering van twee zwakke fronten vanuit het zuidwesten toe en viel er wat (mot)regen. De temperatuur lag tussen 3° in het noordoosten en 7° in het zuidwesten. De wind bleef zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit zuidoost tot zuid.

Fraai weer en weinig wind. Foto Jolanda Bakker
Opklaringen. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Fronten van de ex-tropische storm ‘Sebastien’ trekken van zuidwest naar noordoost over de Benelux en brengen wisselvallig weer.

Vandaag is het bewolkt en grijs weer. Fronten van een lagedrukgebied boven Ierland trekken over de Benelux. Af en toe valt er wat (mot)regen. In de loop van de middag kan er vanuit het zuidwesten wat meer regen vallen. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur loopt in de middag op tot rond 8° in het noordoosten en 12° in het zuidwesten. Daarmee is het zacht. Normaal is ongeveer 8° voor deze tijd van het jaar.

Vanavond zijn er in het noordoosten eerst enkele opklaringen mogelijk. Daar kan het nevelig worden en kan een mistbank ontstaan. In de loop van de nacht wordt de bewolking vanuit het zuiden weer dikker en gaat het regenen. In het noordoosten blijft het waarschijnlijk tot de ochtend droog. De wind krimpt iets naar het zuidoosten en blijft zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur is met 7° in het noordoosten tot 10° in het zuidwesten hoog.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Het lagedrukgebied boven Ierland blijft het weer in de Benelux beïnvloeden. Daardoor wordt het ook morgen en overmorgen wisselvallig en zacht weer.

Het weer in de Benelux blijft ook morgen en overmorgen wisselvallig en zacht. Het lagedrukgebied ten westen van ons zorgt voor een aanvoer zachte lucht uit het zuiden tot zuidwesten. Het lagedrukgebied trekt in de loop van donderdag net ten noorden van Nederland langs naar het noordoosten. Fronten met regen en buien die om het lagedrukgebied heen draaien, blijven ons weer beïnvloeden. De wind komt woensdag uit zuidelijke richtingen en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt rond 10°. In de nacht van woensdag naar donderdag draait de wind naar het westen en neemt in het (zuid)westen toe tot vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur daalt amper naar ongeveer 8°.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

De invloed van het lagedrukgebied op de Benelux blijft ook donderdag bestaan.

Donderdag trekt het lagedrukgebied richting Denemarken. Aan de achterkant van dit systeem draait de wind in de Benelux in de loop van de dag naar het noordwesten en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het noorden en noordwesten is de wind af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Een ‘indraaiend’ front veroorzaakt enige tijd (buiige) regen. Tegen de avond klaart het vanuit het noordwesten wat op. Met een temperatuur rond 10° blijft het nog steeds te zacht voor deze tijd van het jaar.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor zondag 1 december 2019. Bron: GFS
Verwachte drukverdeling voor zondag 1 december 2019. Bron: ECMWF

Vanaf vrijdag richt de straalstroom haar pijlen opnieuw richting het zuidoosten. Voor de Benelux houdt dit in dat de wind uit het noordwesten tot noorden gaat waaien.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur langzaam omlaag richting meer normale waarden voor deze tijd van het jaar. Omdat de straalstroom ten westen van de Benelux richting het zuidoosten loopt, komt de Benelux in polaire lucht terecht. Een hogedrukgebied bouwt zicht ten westen van de Britse Eilanden op richting IJsland, terwijl de luchtdruk laag is boven Scandinavië. Hiermee komt een noordwestelijke stroming op gang. Lagedrukgebieden worden voorlopig op afstand gehouden of ‘gedwongen’ een zuidelijke koers te nemen. Daardoor neemt de kans op neerslag bij ons af, is er af en toe zon en gaat de temperatuur omlaag. Wel kan er in het weekend in het zuiden meer bewolking zijn.

De kans op neerslag neemt na donderdag duidelijk af. Na het weekend is er weer een grotere kans op neerslag.

De kans op lagere temperaturen neemt na vrijdag duidelijk toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat duidelijk zien dat de temperatuur na donderdag geleidelijk zakt naar iets onder normaal voor deze tijd van het jaar.

Rond Sinterklaas beginnen de modellen uit elkaar te lopen en neemt de onzekerheid dus toe. Bron: Meteologix

Of deze ontwikkeling een aanzet tot winterweer is vertel ik je morgen op alpenweerman.nl

Vanaf een druilerig Texel een fijne dag!

Deze mooie foto maakte Erica van Leeuwen-de Bruijn
Zo laat in het jaar nog kleur in de natuur. Foto Jannes Wiersema
Zonsondergang. Foto Ton Wesselius
Zonsondergang. Foto Aad Hoogenboom

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 komt eraan! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving is de prijs 12,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 749 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier