Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Januari is tot nu toe een zeer zachte maand. De gemiddelde temperatuur is 6 graden tegen normaal 3 graden. De verwachting is dat januari ook zacht de boeken in zal gaan, maar toch lijkt het over ruim een week wat kouder te worden. Niet dat we winterweer krijgen, want daar ziet het nog niet naar uit, maar wel temperaturen die meer passen bij de tijd van het jaar. Vanaf volgend weekend neemt de kans op vorst in de nacht en ochtend ook weer toe.

Tot die tijd is het zacht en wisselvallig met nagenoeg elke dag wel regen. Toch zijn er ook droge perioden en soms verloopt een dag helemaal droog, zoals bijvoorbeeld morgen. De temperatuur stijgt dagelijks naar 8-10 graden en halverwege volgende week kan het weer 11-12 graden worden. Vanaf volgend weekend gaat het kwik geleidelijk onderuit.

het is zacht tot zeer zacht met gisteren temperaturen ruim in de dubbele cijfers. Erica van Leeuwen maakte de foto.
Suzanne Vermulm maakte deze foto op een grijze dag
Jolanda Bakker maakte deze foto. Van droogte is in het westen zeker geen sprake meer.

Wegtrekkende regen, morgen droog

Laten we het eens per dag gaan bekijken. Op deze vrijdag is het aanvankelijk bewolkt en valt af en toe nog wat lichte regen en motregen. Vanuit het westen wordt het geleidelijk droog en breekt af en toe de zon door. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog met een mix van stapelwolken en zonneschijn. De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig en bij de Wadden krachtig, maar geleidelijk neemt de wind in kracht af. De temperatuur, die aan het begin van de nacht nog 10-11 graden was, ligt vanmiddag rond de 8-9 graden.

Vanavond en vannacht is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het koelt landinwaarts af naar 1-3 graden met kans op vorst aan de grond. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan 4-5 graden. Morgen wordt een droge dag. Er is vrij veel sluierbewolking, maar de zon gaat ook geregeld schijnen. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden, maar door een enigszins vlagerige zuidwestenwind voelt het kouder aan. De gevoelstemperatuur ligt rond de 3 graden.

Ton Wesselius maakte deze foto op een grijze donderdag.
Het was een grijze dag, ook bij Trijntje van den Berg.

Wisselvallig en temperaturen in de dubbele cijfers

Zondag is het overwegend bewolkt en is weer kans op regen. In de ochtend regent het vooral in het westen en noorden, in de middag is overal kans op wat regen. Er waait een stevige zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar 8-9 graden. In het westen en zuiden kan het lokaal nipt 10 graden worden.

Maandag verloopt over het algemeen droog, al is een enkele bui niet geheel uitgesloten. De temperatuur stijgt opnieuw naar 8-9, in het zuiden lokaal naar 10 graden. Dinsdag tot en met donderdag stijgt het kwik naar 9-11 graden, donderdag kan het lokaal 12 graden worden. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en elke dag is kans op regen.

De kans op temperaturen van 5-10 graden is de komende tijd het grootst. Volgende week kan het weer meer dan 10 graden worden, maar op termijn neemt de kleur blauw toe en dat betekent lagere temperaturen.

Op termijn wat meer normalere temperaturen voor januari

Pas op de langere termijn lijkt de temperatuur te gaan dalen naar meer normalere waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag 19 januari ligt de temperatuur overdag rond of zelfs iets onder het langjarig gemiddelde van 5-6 graden. Tegen die tijd neemt ook in de nacht en vroege ochtend de kans op vorst weer toe. Of dit een voorzichtige opmaat is naar een koudere periode moet de komende tijd uitwijzen.

De pluim voor het midden van het land. Bron: meteologix.com

De komende tijd zal ondergetekende de weerpraatjes verzorgen. Fijne dag en tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.835 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier