klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Januari is tot nu toe een zeer zachte maand. De gemiddelde temperatuur is 6 graden tegen normaal 3 graden. De verwachting is dat januari ook zacht de boeken in zal gaan, maar toch lijkt het over ruim een week wat kouder te worden. Niet dat we winterweer krijgen, want daar ziet het nog niet naar uit, maar wel temperaturen die meer passen bij de tijd van het jaar. Vanaf volgend weekend neemt de kans op vorst in de nacht en ochtend ook weer toe.

Tot die tijd is het zacht en wisselvallig met nagenoeg elke dag wel regen. Toch zijn er ook droge perioden en soms verloopt een dag helemaal droog, zoals bijvoorbeeld morgen. De temperatuur stijgt dagelijks naar 8-10 graden en halverwege volgende week kan het weer 11-12 graden worden. Vanaf volgend weekend gaat het kwik geleidelijk onderuit.

het is zacht tot zeer zacht met gisteren temperaturen ruim in de dubbele cijfers. Erica van Leeuwen maakte de foto.
Suzanne Vermulm maakte deze foto op een grijze dag
Jolanda Bakker maakte deze foto. Van droogte is in het westen zeker geen sprake meer.

Wegtrekkende regen, morgen droog

Laten we het eens per dag gaan bekijken. Op deze vrijdag is het aanvankelijk bewolkt en valt af en toe nog wat lichte regen en motregen. Vanuit het westen wordt het geleidelijk droog en breekt af en toe de zon door. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog met een mix van stapelwolken en zonneschijn. De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig en bij de Wadden krachtig, maar geleidelijk neemt de wind in kracht af. De temperatuur, die aan het begin van de nacht nog 10-11 graden was, ligt vanmiddag rond de 8-9 graden.

Vanavond en vannacht is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het koelt landinwaarts af naar 1-3 graden met kans op vorst aan de grond. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan 4-5 graden. Morgen wordt een droge dag. Er is vrij veel sluierbewolking, maar de zon gaat ook geregeld schijnen. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden, maar door een enigszins vlagerige zuidwestenwind voelt het kouder aan. De gevoelstemperatuur ligt rond de 3 graden.

Ton Wesselius maakte deze foto op een grijze donderdag.
Het was een grijze dag, ook bij Trijntje van den Berg.

Wisselvallig en temperaturen in de dubbele cijfers

Zondag is het overwegend bewolkt en is weer kans op regen. In de ochtend regent het vooral in het westen en noorden, in de middag is overal kans op wat regen. Er waait een stevige zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar 8-9 graden. In het westen en zuiden kan het lokaal nipt 10 graden worden.

Maandag verloopt over het algemeen droog, al is een enkele bui niet geheel uitgesloten. De temperatuur stijgt opnieuw naar 8-9, in het zuiden lokaal naar 10 graden. Dinsdag tot en met donderdag stijgt het kwik naar 9-11 graden, donderdag kan het lokaal 12 graden worden. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en elke dag is kans op regen.

De kans op temperaturen van 5-10 graden is de komende tijd het grootst. Volgende week kan het weer meer dan 10 graden worden, maar op termijn neemt de kleur blauw toe en dat betekent lagere temperaturen.

Op termijn wat meer normalere temperaturen voor januari

Pas op de langere termijn lijkt de temperatuur te gaan dalen naar meer normalere waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag 19 januari ligt de temperatuur overdag rond of zelfs iets onder het langjarig gemiddelde van 5-6 graden. Tegen die tijd neemt ook in de nacht en vroege ochtend de kans op vorst weer toe. Of dit een voorzichtige opmaat is naar een koudere periode moet de komende tijd uitwijzen.

De pluim voor het midden van het land. Bron: meteologix.com

De komende tijd zal ondergetekende de weerpraatjes verzorgen. Fijne dag en tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.835 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer