Lage Landen: Wisselvallig en zacht, na maandag stabiel hogedrukweer

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Een sturend laag nabij IJsland bepaalt de komende dagen het weerbeeld in de Benelux. Zaterdag profiteren we tijdelijk van een hogedrukgebied met kern boven de Alpen. Het is dan droog met flinke perioden met zon. Een zuidelijke hoogtestroming voert dan van origine warme lucht aan, het kwik kan dan oplopen naar 18 graden. Zondag komen we alweer onder invloed van randstoringen, van het eerder genoemde lagedrukgebied. Het gaat dan weer regenen. Vervolgens zien we volgende week dinsdag een flink hogedrukgebied ontwikkelen op de Atlantische Oceaan, die ons weerbeeld enige tijd gunstig zal gaan beïnvloeden, met stabiel en enige tijd droog weer. De temperatuur gaat hierbij wat naar beneden met lokaal ook kans op wat nachtvorst.
Korte terugblik
Gisteren veroorzaakte een hoogtetrog in combinatie met een “verkouden” bovenlucht pittige regen en ook hagelbuien. Lokaal kwam het ook tot een klap onweer. Later op de dag kwamen ook de oostelijke regio’s aan de beurt. Met de aanvoer van maritiem polaire lucht voelde het dan ook nog eens guur aan buiten.
Vandaag vanuit het zuidwesten regen
Vandaag blijft het ook niet droog, in het noorden vallen eerst nog enkele buitjes en na wat zonneschijn neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten op nadering van een warmtefront. In de loop van de dag gevolgd door regen, het eerst in het zuidwesten. Met 10 tot 13 graden ligt het kwik rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.
Vrijdag hebben we nog steeds te maken met de uitlopers van een lagedrukgebied. Het is overwegend bewolkt en soms valt er wat regen of motregen. De meeste activiteit is in het noordelijk deel van de Benelux te verwachten. Omdat het warmtefront gepasseerd is, loopt het kwik wat verder op naar maxima van 15 of lokaal 16 graden. In het noord(oosten) iets koeler.
Zaterdag hogedrukinvloed, droog en zeer zacht
Zaterdag wordt de mooiste dag van het weekeinde qua weer betreft. Dankzij een “warmbloedig” hoog boven de Alpen, komt er een warme zuidelijke stroming opgang. De zuidelijke wind neemt wel wat in kracht toe, maar zorgt ook juist voor aanvoer van zeer zachte lucht. Er zijn perioden met zon, afgewisseld met (stapel) bewolking. Later op de dag neemt de bewolking wat verder toe. Het blijft hierbij droog.
Vanaf zondag weer enkele dagen wisselvallig met regen
Zondag nemen randstoringen van het lagedrukgebied boven IJsland het heft weer in handen. Het gaat weer regenen op nadering van een front. De zon zien we nauwelijks en het kwik loopt in de middag uiteen tussen 12 en 15 graden. Ook maandag en dinsdag is het wisselvallig en soms nat. Waarbij het op maandag nogmaals zeer zacht kan worden, als de Benelux tijdelijk vertoeft in een zogeheten “warme sector”. Het kwik kan dan nogmaals 18 of 19 graden aantikken en lokaal misschien nog wel wat hoger.
In de loop van volgende week hogedrukinvloed
Op de weerkaart zien we en imposant hogedrukgebied ontstaan op de Atlantische Oceaan die ons weerbeeld gunstig gaat beïnvloeden. De kerndruk loopt op naar 1040 hPa. Wel neemt deze een hoop vocht van de oceaan met zich mee. Afhankelijk van de exacte positie gaat dit dan uitmaken hoeveel zonneschijn we gaan zien. In deze tijd van het jaar neemt de kans op mist en of stratus toe, zeker als we ons nabij de kern van het hogedrukgebied bevinden. De temperatuur komt hierbij uit rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. In de nacht neemt de kans op vorst aan de grond wat toe.
Tenslotte nog de weerpluim
Tot zover. Blijf volgen en een fijne dag.
Uiteglichte afbeelding: Jolanda Bakker
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.