Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een sturend laag nabij IJsland bepaalt de komende dagen het weerbeeld in de Benelux. Zaterdag profiteren we tijdelijk van een hogedrukgebied met kern boven de Alpen. Het is dan droog met flinke perioden met zon. Een zuidelijke hoogtestroming voert dan van origine warme lucht aan, het kwik kan dan oplopen naar 18 graden. Zondag komen we alweer onder invloed van randstoringen, van het eerder genoemde lagedrukgebied. Het gaat dan weer regenen. Vervolgens zien we volgende week dinsdag een flink hogedrukgebied ontwikkelen op de Atlantische Oceaan, die ons weerbeeld enige tijd gunstig zal gaan beïnvloeden, met stabiel en enige tijd droog weer. De temperatuur gaat hierbij wat naar beneden met lokaal ook kans op wat nachtvorst.

Het is erg wisselvallig en nat de laatste tijd in de Benelux. (foto Erica van Leeuwen)

Korte terugblik

Gisteren veroorzaakte een hoogtetrog in combinatie met een “verkouden” bovenlucht pittige regen en ook hagelbuien. Lokaal kwam het ook tot een klap onweer. Later op de dag kwamen ook de oostelijke regio’s aan de beurt. Met de aanvoer van maritiem polaire lucht voelde het dan ook nog eens guur aan buiten.

Prachtige buienluchten gisteren, geholpen door de eerder genoemde hoogtetrog.
Na een droge periode in het midden van de maand, viel er in De Bilt bijna dagelijks regen. Er is ook al wat meer gevallen dan normaal voor oktober.

Vandaag vanuit het zuidwesten regen

Vandaag blijft het ook niet droog, in het noorden vallen eerst nog enkele buitjes en na wat zonneschijn neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten op nadering van een warmtefront. In de loop van de dag gevolgd door regen, het eerst in het zuidwesten. Met 10 tot 13 graden ligt het kwik rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Vrijdag hebben we nog steeds te maken met de uitlopers van een lagedrukgebied. Het is overwegend bewolkt en soms valt er wat regen of motregen. De meeste activiteit is in het noordelijk deel van de Benelux te verwachten. Omdat het warmtefront gepasseerd is, loopt het kwik wat verder op naar maxima van 15 of lokaal 16 graden. In het noord(oosten) iets koeler.

Zaterdag hogedrukinvloed, droog en zeer zacht

Zaterdag wordt de mooiste dag van het weekeinde qua weer betreft. Dankzij een “warmbloedig” hoog boven de Alpen, komt er een warme zuidelijke stroming opgang. De zuidelijke wind neemt wel wat in kracht toe, maar zorgt ook juist voor aanvoer van zeer zachte lucht. Er zijn perioden met zon, afgewisseld met (stapel) bewolking. Later op de dag neemt de bewolking wat verder toe. Het blijft hierbij droog.

Met 15 tot 18 graden is het zaterdag goed vertoeven buiten. Zeker ook omdat de zon erbij komt en het droog is.

Vanaf zondag weer enkele dagen wisselvallig met regen

Zondag nemen randstoringen van het lagedrukgebied boven IJsland het heft weer in handen. Het gaat weer regenen op nadering van een front. De zon zien we nauwelijks en het kwik loopt in de middag uiteen tussen 12 en 15 graden. Ook maandag en dinsdag is het wisselvallig en soms nat. Waarbij het op maandag nogmaals zeer zacht kan worden, als de Benelux tijdelijk vertoeft in een zogeheten “warme sector”. Het kwik kan dan nogmaals 18 of 19 graden aantikken en lokaal misschien nog wel wat hoger.

Maandag vertoeven we nogmaals in een warme luchtsoort. Lokaal kan het zelfs 20 graden worden.

In de loop van volgende week hogedrukinvloed

Op de weerkaart zien we en imposant hogedrukgebied ontstaan op de Atlantische Oceaan die ons weerbeeld gunstig gaat beïnvloeden. De kerndruk loopt op naar 1040 hPa. Wel neemt deze een hoop vocht van de oceaan met zich mee. Afhankelijk van de exacte positie gaat dit dan uitmaken hoeveel zonneschijn we gaan zien. In deze tijd van het jaar neemt de kans op mist en of stratus toe, zeker als we ons nabij de kern van het hogedrukgebied bevinden. De temperatuur komt hierbij uit rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. In de nacht neemt de kans op vorst aan de grond wat toe.

Vanaf woensdag neemt de invloed van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan toe. Depressies gaan dan het weer boven Scandinavië beïnvloeden.
Omdat de straalstroom boven het noorden erg actief lijkt te worden, schuift het hoog later volgende week oostwaarts op. Boven de golf van Biskaje ontstaat een nieuw lagedrukgebied.

Tenslotte nog de weerpluim

zaterdag en maandag zeer zacht. Vervolgens zakt het kwik naar normale waarde voor de tijd van het jaar. In de loop van de volgende week neemt de kans op nachtvorst iets toe.

Tot zover. Blijf volgen en een fijne dag.

Uiteglichte afbeelding: Jolanda Bakker

(Visited 409 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier