Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het grijze en rustige weer van gisteren maakt, na de passage van een front behorende bij een depressie in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen, vanaf morgen plaats voor een wisselvallig en waterkoud weertype. De wind zal duidelijk aanwezig zijn en er valt regelmatig regen of het komt tot buien. De temperatuur gaat aanvankelijk omhoog, maar vanaf zondag is het weer te koud voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Ik kreeg op mijn sodemieter vanuit het oosten van het land dat ik gisteren schreef dat het daar grijs en bewolkt was. Bij deze rectificeer ik dat dinsdag ook in het oosten de zon scheen, maar het aantal uren zonneschijn bleef in de oostelijke helft wel achter bij de rest van het land met in totaal 3 tot 6 uur zon. In het noordoosten was het wel grijs met nagenoeg geen zon, terwijl het in de rest van het land zonovergoten was met zo’n 8 uur zon.

Het aantal uren zonneschijn van afgelopen dinsdag. Bron: KNMI

Hoe anders was het gisteren… De gordijnen bleven nagenoeg overal gesloten en uit die bewolking viel in de ochtend hier en daar wat lichte regen. Verder was het koud met temperaturen tussen de 6 en 9° terwijl een graad of 11 nog heel normaal is voor de tijd van het jaar. Maastricht noteerde maximaal 5,9 en Ell kwam uit op 6,8°. Die 9° werd gehaald op de Wadden waar Vlieland maximaal 9,5° noteerde.

Het was gisteren grijs en kil. Deze treffende foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Ook op deze donderdag is het grijs en bewolkt met slechts heel lokaal een knipoog van de zon. Het blijft wel tot ver in de middag over het algemeen droog en er waait een geleidelijk in kracht toenemende zuidwestenwind.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in het zuidoosten en naar 12, lokaal 13 in het westen en noordwesten. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 5.

In de namiddag gaat het vanuit het noordwesten licht regenen en motregenen op de passage van een front.

Vanavond en de komende nacht trekt het front over het land zuidoostwaarts met enige lichte regen en motregen. Na frontpassage is het weer droog, maar het blijft bewolkt. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en het koelt af naar een graad of 8. Alleen in het zuidoosten kan het kwik wat verder onderuit gaan.

Jolanda Bakker zag ook nog een opklaring in de grijze massa.

Morgen is het ook bewolkt en in de ochtend valt enige tijd regen. Morgenmiddag draait het om buien, maar in de noordelijke helft en wellicht ook in het midden schijnt dan ook af en toe de zon.

De wind draait van zuidwest naar noordwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar 11-12, in het zuidwesten lokaal naar 13°. In de hogere delen van België wordt het een graad of 8.

De verwachte weerkaart voor zaterdag met lagedruk over onze streken. Bron: ECMWF/wetteronline.de

In het weekend is het zaterdag bewolkt en er zijn perioden met regen. Later wordt de regen buiig van karakter. De wind krimpt eerst naar zuidwest, maar draait later weer naar noordwest en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee.

De temperatuur stijgt naar 8° in het noordoosten en naar 12 in het zuidwesten van het land. In België wordt het 9 in de hogere delen en 13 in het westen.

Op hoogte stroom zondag ijskoude lucht over onze streken uit. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Zondag stroomt op hoogte ijskoude lucht over onze streken uit met temperaturen op een hoogte van 5,5 kilometer dalend van -23° op zaterdagavond naar -33 op zondagavond. Het draait om flinke buien met kans op hagel en onweer en in de Ardennen en Hoge Venen kan de eerste sneeuw vallen met een vorstgrens dalend naar zo’n 200-300 meter.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in Hoog-België en naar 7 tot 9 elders met de hoogste temperaturen langs de kust.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Hogedruk neemt het weer over. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na het weekend neemt hogedruk de honneurs weer waar. De neerslagkansen nemen af en het wordt weer rustig novemberweer met wederom kans op grijze, nevelige dagen. De temperaturen liggen veelal iets onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Normaal is het half november een graad of 10.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com.

De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk loopt het kwik op, maar al vrij snel gaat deze weer naar beneden. Volgende week gaat het kwik een beetje op en af met veelal waarden rond de 9 of 10°. Aan het eind van de 10-daagse lijkt het kwik weer te gaan dalen met ook weer kans op (nacht)vorst.

Jolanda Bakker maakte ook deze mooie herfstfoto.

Dit was het weerpraatje op mijn verjaardag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuwe blik op de weerkaarten.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 452 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – Wisselvallig en in het weekend waterkoud”

 • Karin
  9 november 2017 at 07:48

  Gefeliciteerd

 • marthijn
  9 november 2017 at 07:55

  gefeliciteerd met je verjaardag. Bedankt elke dag voor het maken van het weerbericht. groeten marthijn

 • Bertil Blaas
  9 november 2017 at 12:04

  Hoi Rico, gefeliciteerd met je verjaardag, een fijne dag gewenst en dat je nog vele jaren in goede gezondheid het weerbericht mag schrijven.
  Ik ben een dagelijks volger van alle berichten op de site en is topklasse.
  Bedankt. Vr. Groeten Bertil.

 • Rico Schröder
  9 november 2017 at 20:47

  Dank voor alle reacties!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer