Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Sneeuwdepressie Yves ligt boven Lapland en wij kunnen onze blik weer richten naar het westen. De frontale aanhang behorende bij depressie Zubin heeft plannen om ons vandaag te bezoeken en het wordt dan ook een natte dag met aanvankelijk ook nog (smeltende) sneeuw. De komende dagen hebben we weer een noordwestelijke stroming met aanvoer van koude polaire lucht. Daarin ontstaan winterse buien en is het wisselvallig en waterkoud.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot buien en deze buien waren weer winters van karakter en gingen gepaard met hagel, (smeltende) sneeuw en lokaal ook onweer.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 7° met in Eindhoven maximaal 1,8°. De toppers waren Terschelling en Vlieland met 7,1°. In België lagen de maxima ook tussen de 2 en 7° met in Retie 1,6 en in Diepenbeek 7,1°.

Prachtige buienluchten waren er gisteren zichtbaar. Dit schitterende exemplaar werd vastgelegd door Jolanda Bakker.

Gisteravond waren er nog flinke opklaringen en daalde het kwik vooral landinwaarts tot onder het vriespunt. Afgelopen nacht nam de bewolking toe en ging het kwik weer wat omhoog en inmiddels (6:30 uur) regent het al op veel plaatsen en zeker in de westelijke helft van de Lage Landen. Deze regen trekt vandaag oostwaarts en hier en daar is ook smeltende sneeuw mogelijk en dan vooral landinwaarts. Mogelijk valt in het noordoosten de meeste neerslag als (smeltende) sneeuw.

Vanmiddag is het ook bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen en in totaal valt er tot vanavond zo’n 5 tot 10 millimeter. De zuid tot zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4-5 in het noordoosten en naar 8 in het westen, zuiden en in grote delen van België. Langs de kust kan het zelfs nog een graadje meer worden. In de Ardennen en Hoge Venen loopt het kwik op naar een graad of 3.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en regenachtig. De regenmeters zullen tot morgenochtend opnieuw zo’n 5 tot 10 millimeter te verwerken krijgen. De wind draait naar west en is vrij krachtig tot hard en de temperatuur daalt naar 1 tot 4°.

Ton Wesselius maakte deze prachtige (winterse) foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige buienfoto.
Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen is de bovenlucht een tiental graden kouder dan vandaag. Het kwik op het 500 hPa vlak daalt van -25 naar -35/-36° en het draait weer om buien. Vanwege die koude bovenlucht zijn de buien weer winters van karakter en kunnen gepaard gaan met hagel, (smeltende) sneeuw en hier en daar ook met onweer, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. De temperatuur is weer wat lager en stijgt naar waarden tussen de 4 en 6°, maar tijdens stevige buien is de temperatuur weer lager.

De verwachte weerkaart voor zondag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Ook de komende dagen blijft het wisselvallig met elke dag wel kans op buien die vanwege een aanhoudend koude bovenlucht tot en met zaterdag nog gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Vanaf zondag gaan we geleidelijk profiteren van hogedruk en nemen de neerslagkansen af. De temperaturen liggen aanvankelijk rond de 5°, maar deze zullen volgende week heel langzaam wat stijgen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het na vandaag aanvankelijk weer wat kouder wordt met temperaturen van gemiddeld een graad of 5. Volgende week is de trend heel langzaam stijgende.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat zien dat het voorlopig vrij koud is met een ensemblegemiddelde van 4-5°. Pas volgende week gaat het gemiddelde wat omhoog en ook de ‘oper’ zit dan bovenin de pluim. Een duidelijke minderheid gaat voor lagere temperaturen inclusief nachtvorst.

Kerst 2017
Op basis van de bovenstaande pluim van het ECMWF wordt het op beide Kerstdagen nog altijd een graad of 6 en de kans is groot dat deze groen zal zijn.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Kijken we tot slot nog even naar de sneeuwpluim van het ECMWF, dan zien we dat de komende dagen, in ieder geval tot en met maandag, elke dag kans is op sneeuw. Grote hoeveelheden worden niet verwacht, maar soms wellicht een winterse verrassing.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan vrijdag weer. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 612 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer