Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
‘Sturmtief’ Nannette, door de Engelsen Angus genoemd, is razendsnel naar het noordoosten weggetrokken en vandaag hebben we alweer te maken met een volgende depressie. Deze depressie heet Petrine en zorgt voor een wisselvallig en vrij zacht weerbeeld.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Het was een onstuimige zondag gisteren. Vanuit het zuidwesten trok een venijnige depressie langs de kust naar het noordoosten en de wind nam in kracht toe. Uiteindelijk kwam het langs de westkust overal tot de eerste najaarsstorm van deze herfst, windkracht 9 en meetpunt IJmuiden noteerde zelfs even een zware storm, windkracht 10. Verder kwamen er zware tot zeer zware windstoten voor. Hoek van Holland noteerde een stoot van 118 en IJmuiden schoot uit naar 133 km/uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 10 en 14° met in Arcen maximaal 14,3°. Overigens scheen daar, net als in de rest van Limburg, de zon nog zo’n 2-3 uur. Verder was het bewolkt en regenachtig met in Den Haag 19 en in Alkmaar en Julianadorp 18 millimeter. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 11 en 14° met in Kleine-Brogel maximaal 14,3°.

een prachtige treffende foto van de dag van gisteren. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
een prachtige treffende foto van de dag van gisteren. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

VANDAAG:
Na een regenachtige nacht is het op deze maandag ook over het algemeen bewolkt en hier en daar valt (buiige) regen. Zo nu en dan is het ook even droog, maar voor de zon is niet of nauwelijks ruimte. De wind waait uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig van kracht (windkracht 4 tot 5) en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 12 en 14°. In het zuidwesten en in delen van Vlaanderen kan het lokaal 15° worden. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 9.

Vanavond is het bewolkt en valt er enige tijd buiige regen. In de loop van de nacht trekt de regen naar Duitsland weg, het wordt droog en er verschijnen enkele opklaringen. De matige tot vrij krachtige zuidoostenwind wordt zuid en de temperatuur wordt niet lager dan waarden tussen de 8 en 10°.

MORGEN:
Het is een tot nu toe natte maand, zeker in de westelijke en zuidelijke helft, maar morgen blijft het zowaar overal droog. Wel overheerst de bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. De matige tot vrij krachtige zuidenwind neemt langzaam in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 12-13° in het noorden en naar 14 in het zuiden en in Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het bewolkt en vanuit het zuiden trekt weer een gebied met buiige regen over het land naar het noorden. De zuidenwind neemt verder af naar zwak en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 4° in het noorden en 8 in het zuiden van het land. In Vlaanderen liggen de minima tussen de 4 en 7° van west naar oost.

Er stond een stevige wind, maar de KNRM was paraat. Foto via Twitter: @SevereWeather_N
Er stond een stevige wind, maar de KNRM was paraat. Foto via Twitter: @SevereWeather_N
Ook aan zee een prachtige stormfoto met al het schuim. De foto ontvangen via Twitter Clouds/Nature @donder1969
Ook aan zee een prachtige stormfoto met al het schuim. De foto ontvangen via Twitter Clouds/Nature @donder1969

WOENSDAG:
Woensdag is het aanvankelijk bewolkt en valt er hier en daar wat lichte regen en motregen. Al vrij snel wordt het droog en in de middag klaart het vanuit het oosten steeds meer op. De zwakke veranderlijke wind wordt geleidelijk noordoost en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het noordwesten en naar 13 in het zuidoosten. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 11 en 13°.

deze woelige luchten werd gefotografeerd door Ben Saanen.
deze woelige luchten werd gefotografeerd door Ben Saanen.

DE REST VAN DE WEEK EN KOMEND WEEKEND:
De rest van de week en ook het komende weekend is het over het algemeen droog dankzij hogedruk boven onze streken. Aanvankelijk strekt hogedruk zich uit van de Azoren naar Rusland met de as van het hoog ten noorden van onze streken en daardoor een noordoostelijke stroming. Na het weekend vinden we een krachtig hoog boven Scandinavië en blijft de stroming aflandig. De temperaturen worden geleidelijk lager en stijgen donderdag naar waarden tussen de 8 en 11° met de laagste temperaturen in de noordoostelijke helft van het land. Vrijdag zijn de maxima nog wat lager met kwikstanden tussen de 5 en 8°.

de verwachte weerkaart volgens EC voor aanstaande vrijdag.
de verwachte weerkaart volgens EC voor aanstaande vrijdag.
de verwachte weerkaart volgens EC voor volgende week maandag.
de verwachte weerkaart volgens EC voor volgende week maandag.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat mooi de daling zien die we in de loop van deze week gaan meemaken. Vandaag en morgen komt de temperatuur nog ruimschoots boven de 10° uit (veelal een graad of 13), daarna is het een tweetal dagen een graad of 9, vanaf vrijdag komt de temperatuur uit op waarden rond de 5°. In de nacht komt het kwik weer in de buurt van het vriespunt en kan het zowaar weer een graadje vriezen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook de temperaturen later deze week laten dalen. Het enemblegemiddelde gaat onderuit naar waarden rond de 6°. Vanaf het weekend neemt de kans op nachtvorst ook geleidelijk weer wat toe.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook de temperaturen laten dalen. Het ensemblegemiddelde gaat onderuit van 12-13° vandaag en morgen naar een graad of 8 aan het eind van de week. Volgende week is het gemiddeld een graad of 7, richting Sinterklaas is het zo’n 6° gemiddeld volgens alle berekeningen die verbonden zijn aan GFS.

de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Er ligt geen sneeuw meer in de hogere delen van de Lage Landen. Voorlopig is het vrij zacht, maar later in de week gaan de temperaturen naar beneden. Neerslag wordt er overigens niet verwacht, dus het blijft voorlopig groen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 422 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier