Lage Landen - Wisselvallig en voor het eerst deze maand 20 graden!
Zonnige perioden worden afgewisseld met wolkenvelden en later enkele buien. De temperatuur stijgt op veel plaatsen voor het eerst deze maand tot boven de 20 graden. Morgen en ook komende week is het wisselvallig met aanhoudend buienkansen. De temperatuur daalt weer tot onder de 20 graden.
Een mix van zon en wolkenvelden is het beeld op deze zaterdag. Op veel plaatsen is het vanochtend droog, maar een enkele bui is in het noorden en noordwesten niet uitgesloten. Vanmiddag ontstaan stapelwolken en verspreid over het land is kans op enkele buien en vooral in de oostelijke helft kan het onweren.
Het wordt 18-20 graden in de kustgebieden en 21-23 graden landinwaarts met de hoogste temperaturen in de oostelijke helft. Er staat weinig wind, maar later vanmiddag kan de wind aan zee aanlandig worden met als gevolg dalende temperaturen naar een graad of 15-16.
Vanavond trekken nog enkele buien over het land. De meeste buien zullen vrij snel verdwijnen, maar in het zuiden is ook later vanavond en komende nacht nog kans op een bui. De temperatuur daalt van 14-20 graden rond 20 uur, naar 12-15 graden aan het eind van de avond. Uiteindelijk daalt de temperatuur in de nacht naar 9-11 graden.
Morgen stijgt de temperatuur in het midden en oosten van het land weer naar 20-23 graden. In het westen is de temperatuur, door een matige noord tot noordwestenwind, duidelijk lager. Aan zee is het 16-17 graden, later op de middag zelfs maar een graad of 14-15. Wat verder van zee af (achter de duinen) kan het 18-19 graden worden.
Het weerbeeld laat vrij veel wolkenvelden zien, maar in het noorden en westen schijnt ook van tijd tot tijd de zon. Landinwaarts komen buien tot ontwikkeling en daarbij is onweer mogelijk.
Maandag gaat de temperatuur weer wat omlaag. Het wordt 14-15 graden aan zee en 16-17 elders in de kustgebieden. In het midden van het land wordt het 18-19 en in het oosten kan het nog 20-21 graden worden. Wederom bestaat het weerbeeld uit een mix van stapelwolken, enkele buien, maar ook zo nu en dan zonneschijn.
De rest van de week gaat de temperatuur eerst verder omlaag om later in de week weer wat te gaan stijgen. Woensdag liggen de maxima tussen de 14-17 graden en daarmee zitten we weer onder de norm voor de tijd van het jaar. Normaal is het 16-20 graden. Aan het eind van de week kunnen we weer ‘normale’ temperaturen van 17-21 graden verwachten. Het blijft wisselvallig met elke dag wel kans op buien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon.
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur dit weekend stijgt naar 20 graden of meer. Na het weekend gaat het kwik weer omlaag, om later in de week weer wat te stijgen.
Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wat doet mei… De verwachting is dat mei, ondanks de wat warmere verwachting, zo’n 0,8 tot 1,0 graad te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 12,1 tot 12,3 graden tegen normaal 13,1 graden.
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.
Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.