klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Zonnige perioden worden afgewisseld met wolkenvelden en later enkele buien. De temperatuur stijgt op veel plaatsen voor het eerst deze maand tot boven de 20 graden. Morgen en ook komende week is het wisselvallig met aanhoudend buienkansen. De temperatuur daalt weer tot onder de 20 graden.

De vrijdag begon gisteren fraai. Ton Wesselius maakte de foto.
Geleidelijk scheen de zon. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto

Een mix van zon en wolkenvelden is het beeld op deze zaterdag. Op veel plaatsen is het vanochtend droog, maar een enkele bui is in het noorden en noordwesten niet uitgesloten. Vanmiddag ontstaan stapelwolken en verspreid over het land is kans op enkele buien en vooral in de oostelijke helft kan het onweren.

Het wordt 18-20 graden in de kustgebieden en 21-23 graden landinwaarts met de hoogste temperaturen in de oostelijke helft. Er staat weinig wind, maar later vanmiddag kan de wind aan zee aanlandig worden met als gevolg dalende temperaturen naar een graad of 15-16.

Vanavond trekken nog enkele buien over het land. De meeste buien zullen vrij snel verdwijnen, maar in het zuiden is ook later vanavond en komende nacht nog kans op een bui. De temperatuur daalt van 14-20 graden rond 20 uur, naar 12-15 graden aan het eind van de avond. Uiteindelijk daalt de temperatuur in de nacht naar 9-11 graden.

Morgen stijgt de temperatuur in het midden en oosten van het land weer naar 20-23 graden. In het westen is de temperatuur, door een matige noord tot noordwestenwind, duidelijk lager. Aan zee is het 16-17 graden, later op de middag zelfs maar een graad of 14-15. Wat verder van zee af (achter de duinen) kan het 18-19 graden worden.

Het weerbeeld laat vrij veel wolkenvelden zien, maar in het noorden en westen schijnt ook van tijd tot tijd de zon. Landinwaarts komen buien tot ontwikkeling en daarbij is onweer mogelijk.

De temperatuur gaat omhoog en dit weekend wordt de eerste warme dag van deze maand genoteerd.

Maandag gaat de temperatuur weer wat omlaag. Het wordt 14-15 graden aan zee en 16-17 elders in de kustgebieden. In het midden van het land wordt het 18-19 en in het oosten kan het nog 20-21 graden worden. Wederom bestaat het weerbeeld uit een mix van stapelwolken, enkele buien, maar ook zo nu en dan zonneschijn.

De rest van de week gaat de temperatuur eerst verder omlaag om later in de week weer wat te gaan stijgen. Woensdag liggen de maxima tussen de 14-17 graden en daarmee zitten we weer onder de norm voor de tijd van het jaar. Normaal is het 16-20 graden. Aan het eind van de week kunnen we weer ‘normale’ temperaturen van 17-21 graden verwachten. Het blijft wisselvallig met elke dag wel kans op buien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur dit weekend stijgt naar 20 graden of meer. Na het weekend gaat het kwik weer omlaag, om later in de week weer wat te stijgen.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wat doet mei… De verwachting is dat mei, ondanks de wat warmere verwachting, zo’n 0,8 tot 1,0 graad te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 12,1 tot 12,3 graden tegen normaal 13,1 graden.

Het is droog en er wordt alweer volop gesproeid. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 355 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer