Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De dagen richting Kerst gaan zacht en wisselvallig verlopen. De westelijke stroming heeft de overhand en brengt ons zachte lucht en diverse storingen. Hierdoor zal het de komende dagen geregeld regenen als diverse lagedrukgebieden langstrekken. Daarnaast worden er komende week temperaturen met dubbele cijfers verwacht voor diverse plaatsen in de Lage Landen. We kunnen met grote zekerheid stellen dat Kerst ook dit jaar groen gaat verlopen in de Lage Landen.

De ochtend begon in onder andere Roodeschool met mist. Foto: Jannes Wiersema
Ook in Rotterdam was het bewolkt. Foto: Trijntje vd Berg
Maar door de hogere bewolking was er uiteindelijk ook ruimte voor de zon. Foto: Jolanda Bakker

Gisteren

Gisteren had de bewolking op veel plaatsen de overhand, maar was deze wel dun genoeg voor opklaringen of om een waterig zonnetje door te laten. De temperaturen kwamen uiteindelijk uit op zo’n 6-7 graden in het noorden tot ruim 9 graden in het zuiden en in België. Nabij Antwerpen werden de dubbele cijfers gehaald: 10.2 graden. In de avond en nacht trokken er diverse buien over de Lage Landen.

In het westen bij Ton Wesselius klaarde het uiteindelijk ook nog even op.
In Meppel was er naast de hogere bewolking ook genoeg blauw in de lucht te vinden! Foto: Johan Klos

Vandaag

Na de passage van het koufront van afgelopen nacht trekt de laatste regen via het noordoosten het land uit. Verspreid over het land komen er nog wel wat buien voor. Elders is het voornamelijk bewolkt waarbij een aantal opklaringen vanuit het westen overtrekken.

Dankzij een trog ontstaan er diverse buien boven de Noordzee. Een aantal kunnen in het westelijke kustgebied aan land komen. Door de koude bovenlucht (zo’n -30 graden op 5 km hoogte) zijn de buien vooral actief boven zee waarbij er ook een klap onweer mogelijk is.

De weerkaart voor vandaag (KNMI): Een lagedrukgebied ligt boven de Oceaan en bracht gisteren een koufront welke nu verder trekt richting het oosten. Een trog in de bovenlucht zorgt nog voor wat buienactiviteit boven de Noordzee vandaag. Verder zijn nieuwe storingen vanuit het westen onderweg. Bron: KNMI

Naast de matige tot aan de kust vrij krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind wordt het vandaag zo’n 7 à 9 graden. In het zuiden is lokaal 10 graden mogelijk.

Komende nacht blijven de buien boven de Noordzee nog actief waarbij een enkeling de kust weet te bereiken. In het zuidoosten van Nederland en België kan er lokaal nog een bui voorkomen. Elders blijft het droog en koelt het af naar zo’n 5 tot 7 graden.

Morgen

Morgen staat ons een nieuwe storing te wachten. Een trog trekt in de ochtend vanuit het zuidwesten over de Lage Landen. Hierdoor trekken er een aantal buien over het land. Met name in de kustgebieden kunnen de buien lokaal pittig zijn waarbij een klap onweer niet uitgesloten is. Tussen de buien door is het bewolkt en komen er een aantal opklaringen voor. De temperatuur komt overdag uit op zo’n 8 tot 9 graden.

De ’trein met depressies’ is goed op gang gekomen boven de Atlantische Oceaan met diverse storingen welke van west naar oost trekken (ECMWF). Bron: Wetterzentrale.

De wind komt uit zuidwestelijke richting en is matig tot vrij krachtig in de kustgebieden. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert een nieuw lagedrukgebied. De bijbehorende storingen trekken in de nacht naar vrijdag over de Lage Landen.

Komende dagen

Vrijdag begint dan ook met regen welke gedurende de dag richting het noordoosten wegtrekt. Wellicht dat de zon zich nog even laat zijn als er opklaringen vanuit het westen binnentrekken. Lang zullen we niet kunnen genieten van dit drogere intermezzo, want een nieuwe storing trekt vanaf de Atlantische Oceaan richting de Lage Landen. Zo wordt ook het weekend wisselvallig en zacht. De temperaturen komen overdag uit op zo’n 9 tot 13 graden.

Tegen het einde van het weekend weet zich een hogedrukgebied te ontwikkelen bij ons in de buurt. Hierdoor lijkt het erop dat storingen wat meer op afstand gehouden gaan worden. Zowel het ECMWF en GFS model berekenen beiden dit hogedrukgebied:

ECMWF:

De weerkaart van het ECMWF voor het einde van komend weekend. Het ECMWF komt met een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Deze kaart zou een westelijke of noordwestelijke stroming bij ons betekenen. Bron: Wetterzentrale

GFS

Terwijl het GFS model juist met een hogedrukgebied komt welke meer boven de Noordzee ligt. Genoeg onzekerheden dus in de verwachtingen voor na komend weekend. Deze kaart zou bij ons een noordelijke of noordoostelijke stroming betekenen. Bron: Wetterzentrale

Afhankelijk van de ligging van dit hogedrukgebied kan de wind uit een meer noordelijke of oostelijke richting gaan waaien. Dit zou beteken dat het tijdens of na de Kerstdagen toch weer wat kouder gaat worden in de Lage Landen. Echter, als het hogedrukgebied te zuidelijk komt te liggen komt de wind uit (zuid)westelijke richting waarbij de aangevoerde lucht een stuk zachter zal zijn.

De temperatuur voor Midden-Nederland volgens diverse modellen. De komende week oplopende temperaturen waarbij we in het weekend de dubbele cijfers kunnen halen. Rond de Kerstdagen neemt de spreiding flink toe waarbij de ligging van het hogedrukgebied een rol speelt. Bron: Kachelmannwetter
Ook meer dan voldoende neerslag de komende dagen (berekening voor Midden-Nederland). Bron: Kachelmannwetter

Tot en met Kerst is het dus zacht en wisselvallig. De komende dagen zullen we gaan kijken wat de modellen gaan doen met het hogedrukgebied welke rond de Kerstdagen gaat ontstaan. We houden je op de hoogte en voor nu een fijne dag!

In Roodeschool smelten de laatste sneeuwresten weg. Deze sneeuw zal het niet lang meer volhouden. Foto: Jannes Wiersema

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 811 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer