Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De hoogtetrog boven West Europa, gevuld met polaire lucht, blijft ook de komende dagen in stand. Daarbinnen zorgen diverse lagedrukgebieden voor wisselvallig en kil weer. Vooral in het noordwesten van Europa is het door het verschil in temperatuur tussen de lucht op ongeveer 5 km hoogte en de temperatuur van het zeewater af en toe onstuimig. Vrijdag kan er in hoog België, de Eifel en Sauerland sneeuw vallen. In Nederland valt er mogelijk smeltende sneeuw.

Grijs regen en wind. Foto Trijntje v.d. Berg
Prachtige buienlucht bij Zevenhuizen. Foto Jolanda Bakker
Kou op hoogte (hoogtelaag) boven de Noordzee zorgt voor een onstuimige dinsdag.
Gisteren begon de dag met regen in het binnenland en felle buien met onweer en hagel aan de kust. Er viel plaatselijk veel regen (Texel 19 mm) en er was schade door blikseminslagen. Een hoogtelaag boven de Noordzee met op ruim 5 km hoogte een temperatuur van -34° in combinatie met relatief warm zeewater en kustconvergentie waren hiervoor verantwoordelijk. In de loop van de ochtend klaarde het vanuit het westen op. De wind was matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 en in het noordwesten vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 uit zuidwest. Aan de kust kwamen windstoten voor tot ongeveer 65 km per uur. IJmuiden meldde een windstoot tot 80 km per uur. De temperatuur lag overdag tussen de 6° in het oosten en 9° in het westen
In de loop van de middag nam de bewolking vanuit het noordwesten weer toe gevolg door buiige regen. Ook in Limburg en het oosten van België waren buien met in hoog België wat natte sneeuw. De wind bleef doorstaan, matig tot vrij krachtig in het binnenland, kracht 3 tot 5. Aan de kust was de wind vrij krachtig tot hard, kracht 5 tot 7.
Afgelopen nacht trok een front van het lagedrukgebied boven de Noordzee over de Lage Landen. Daardoor waren er vooral in het westen en noordwesten felle buien, soms met een klap onweer en hagel. De minimum temperatuur lag tussen 2° in het oosten en 6° vlak aan zee. In hoog België vroor het plaatselijk licht. De wind was matig uit zuid tot zuidwest, kracht 3 tot 4. Aan de kust en vooral in het noordwesten stond een vrij krachtige en af en toe harde wind, kracht 5 tot 7.
Veel regen. Foto Aad Hoogenboom
Buienlucht bij Leiden. Foto Monique Bormans
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD.

Fronten van het lagedrukgebied boven de Noordzee beïnvloeden het weer in de Lage Landen.

Vandaag is de temperatuur op ongeveer 5 km hoogte rond -30° terwijl het zeewater voor onze kust ongeveer 14° is. Dat zorgt aan de kust, en dan met name in het noorden, voor zwaardere buien, mogelijk met onweer. Tegen de avond nemen de buien af en klaart het vooral in het binnenland op. De temperatuur ligt vandaag tussen 6° in het oosten en 9° in het noordwesten. In hoog België rond 4°. Daar kunnen de buien ook smeltende sneeuw brengen. De wind komt uit zuidwest tot west en is in de ochtend aan de kust krachtig tot hard, kracht 6 of 7. Later op de dag neemt de wind af naar matig, kracht 4 en aan de kust vrij krachtig, kracht 5.

Vannacht klaart het verder op en neemt de wind in het binnenland af naar zwak, kracht 2 of 3, uit zuidoost. Daardoor kan er nevel of een mistbank ontstaan. Aan de kust is de wind zwak of matig uit zuid tot zuidoost, kracht 3 of 4. De temperatuur zakt naar 5° vlak aan zee tot ongeveer 1° in het binnenland. Daar kan vorst aan de grond voorkomen. Door aanvriezende nevel of mist kan het op bruggen en viaducten glad worden.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Een lagedrukgebied boven noordwest Frankrijk zorgt voor wat regen in het zuiden

Morgen blijven de Lage Landen onder een uitgebreide hoogtetrog liggen. Binnen de trog is het een komen en gaan van lagedrukgebieden. Het front van het lagedrukgebied boven noordwest Frankrijk trekt in de loop van de dag over België en Nederland. Met name in België en het westen van Nederland kan regen vallen. Elders blijft het droog en in het noordoosten kan de zon waterig schijnen. De wind is zwak tot matig uit zuidoost, kracht 2 of 3. In het zuidwesten in de loop van de dag matig, kracht 4. De temperatuur ligt tussen 4° in hoog België en 8° vlak aan zee.

In de nacht naar vrijdag klaart het wat op en wordt het nevelig. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het zuidoosten toe en valt er regen. Doordat de temperatuur in het binnenland rond 3° ligt en de bovenlucht op 5 km ongeveer -28° is, kan er daar  smeltende sneeuw vallen. Doordat het lagedrukgebied zich ten zuiden van de Lage Landen langs trekt, waait de wind is zwak tot matig uit noordoost, kracht 2 tot 4. Aan de kust neemt de wind tegen vrijdagochtend toe tot vrij krachtig of krachtig, kracht 5 of 6.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Een lagedrukgebied ten zuidoosten van de Lage Landen zorgt voor een noordoostelijke wind en neerslag.

Ook vrijdag blijft de algemene weersituatie hetzelfde. Lagedrukgebieden boven West Europa tollen rond en veroorzaken kil en wisselvallig weer. Vrijdag trekt een lagedrukgebied ten zuiden van de Lage Landen naar het zuidoosten. De fronten hiervan veroorzaken regen en in het binnenland en hoog België mogelijk ook (smeltende) sneeuw. De wind waait uit  noordoost en is zwak tot matig, kracht 3 of 4 maar in het noorden en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 of 6. De temperatuur ligt tussen 1° in hoog België, 4° in het oosten en ongeveer 7° vlak aan zee.

Verwachte drukverdeling voor maandag 18 november 2019. Bron: ECMWF.

De algemene weersituatie blijft tot na het weekend hetzelfde. Hogedrukgebieden ten zuidwesten en noordoosten van de Lage Landen, lagedruk boven West Europa.

Wij blijven tot na het weekend onder invloed van lagedrukgebieden. Omdat deze telkens een nieuwe portie polaire lucht meenemen, blijft de temperatuur iets te laag voor de tijd van het jaar. ’s Nachts kan het als het opklaart licht vriezen. Met name zondag lijkt er ook wat  meer ruimte voor de zon te zijn.

Vooral vandaag en vrijdag is de kans op neerslag groot. Na het weekend neemt de kans op neerslag wat af.

Na het weekend neemt de kans op temperaturen boven 10° iets toe. Dit heeft te maken met de exacte positie van de lagedrukgebieden. Ten westen of noorden van de Lage Landen geeft een grotere kans op zachter weer. Ten oosten of zuiden van ons juist een grotere kans op kouder weer.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien het tot en met vrijdag vrij koud blijft. Daarna neemt de spreiding toe. De zachtere oplossingen krijgen wel de overhand. Bron: Meteologix

Of het na het weekend – eindelijk – wat droger wordt, lees je morgen op Alpenweerman.nl.

Vanaf een nat Texel een hele fijne dag!

Prachtige zonsondergang. Foto Joyce Derksen
Opklaringen en natte landerijen. Foto Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 729 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier