Algemene situatie:
Onder aanvoering van het lagedrukgebied Torsten boven Denemarken hebben wij een noordelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Een koude bovenlucht en aanvoer over nog vrij warm zeewater levert buien op die gaandeweg winterse trekjes gaan krijgen en gepaard kunnen gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Later in de week gaat het in de nacht en ochtend licht, lokaal matig vriezen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was een kletsnatte dag met veel regen. Het natste KNMI meetpunt was Hoek van Holland met 23 millimeter en in België noteerden Buzenol en Beitem 25 millimeter. Ook stond er een stevige zuidwestenwind die matig tot vrij krachtig was over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. IJmuiden noteerde kort even een stormachtige wind, windkracht 8.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11° met in Maastricht en Twenthe maximaal 7,6 en in Hupsel 7,7°. De toppers waren Wijk aan Zee en Schiphol met 10,3 en Vlissingen met 10,7°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 11° met op de Mont-Rigi 3,3 en in Koksijde 11,3°.

De winterjas is de komende dagen nodig. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Op deze dinsdag hebben we een hogedrukgebied ten westen van Ierland en depressie Torsten bij Denemarken. Tussen beide weersystemen staat bij ons een west tot noordwestelijke stroming, met aanvoer van onstabiele polaire lucht, waarin buien ontstaan. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon.

De temperatuur op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) is vandaag -3° en de buien kunnen dan ook gepaard gaan met hagel. Op 5 kilometer hoogte (500 hPa-vlak) is het -33° en dat betekent dat vooral in de kustgebieden de buien ook gepaard kunnen gaan met onweer, want we hebben nog altijd een zeewatertemperatuur van 11°.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 7-8, op de Wadden wellicht naar 9°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 3-4.

Vanavond en de komende nacht komen er in de kustgebieden nog enkele buien voor, lokaal met hagel en onweer. Landinwaarts blijft het droog met flinke opklaringen. De temperatuur daalt in het binnenland naar waarden rond het vriespunt.

Joyce Derksen maakte deze prachtige foto op een verder grijze dag.
Ook deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen met als prachtige titel: huilenderuitendag.

Morgen verandert er niet veel. We hebben nog altijd hogedruk ten westen van Ierland en lagedruk van de Noordkaap tot aan de Middellandse Zee en ook over onze streken. Op het 850 hPa-vlak is het -4 en op 500 hPa -32°. De hoogtestroming is noordelijk en dus over zee en er blijven dan ook buien voorkomen die van hagel en in de kustgebieden ook van onweer vergezeld kunnen gaan.

Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6° in het oosten en 8 in het westen. In de Ardennen liggen de maxima rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Ook donderdag vinden we hogedruk op de Atlantische Oceaan en lagedruk over onze streken. De temperaturen op hoogte zijn wat lager, want op 850 hPa (1,5 km hoogte) is het -5/-6 en op het 500 hPa-vlak -36°. Verder komt het nog steeds tot buien en deze buien worden winterser van karakter en kunnen naast hagel, lokaal onweer ook steeds vaker gepaard gaan met (smeltende) sneeuw.

De noordwestenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt, na nachtelijke minima rond of onder nul, naar maximaal een graad of 5, maar voor het gevoel ligt de temperatuur onder nul.

Tijdens stevige en clusterende buien is de temperatuur lager en kan het zowaar even wit en glad worden. Een blijvend sneeuwdek is niet te verwachten, want daarvoor is het niet koud genoeg, maar het weer vertoont winterse trekjes.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag en zaterdag komt het Atlantische hogedrukgebied geleidelijk onze kant op en de lagedruk trekt opvullend naar het noordoosten. De buienkansen nemen dan af, maar de bovenlucht blijft koud en als er een bui voorkomt is deze winters van karakter. Verder is er nagenoeg geen wind en de temperatuur op leefniveau blijft ook flink achter.

In de nachten vriest het licht, lokaal zelfs matig en vrijdag wordt het in het binnenland maximaal 3-4° en zaterdag kan het lokaal de hele dag blijven vriezen als in de rustige atmosfeer hardnekkige mist ontstaat. In de kustgebieden komt de temperatuur op beide dagen wel (ruimschoots) boven nul.

Tot en met zaterdagavond kan er in de Ardennen en Hoge Venen in totaal 15 centimeter sneeuw vallen volgens ECMWF. Bron: Kachelmannwetter.com

Vanaf zondag lijken de temperaturen weer (tijdelijk?) te gaan oplopen, maar hoe en wat wordt de komende dagen geleidelijk duidelijk. Aan onderstaande temperatuurpluim kunnen we het één en ander weer goed zien.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat mooi de daling zien de komende dagen. Vandaag wordt het een graad of 7-8, zaterdag moeten we het doen met slechts 2-3°. Vanaf zondag loopt het kwik weer op, maar later volgende week lijken de temperaturen weer te gaan dalen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Eerst een flinke afkoeling naar 2-3° op vrijdag en zaterdag, vervolgens een stijging in temperatuur naar een graad of 8. Vanaf Sinterklaas lijkt het kwik weer te gaan dalen met dan een ensemblegemiddelde van 4-5°.

De sneeuwpluim. Bron: ECMWF/KNMI.nl

De sneeuwpluim laat zien dat er met name donderdag kans is op enige sneeuw met mogelijk een kortdurend sneeuwdek. Ook zondag kan er wat sneeuw vallen, maar dit is waarschijnlijk sneeuw die snel overgaat in regen als de zachte lucht ons weer verovert. Na Sinterklaas, als het weer geleidelijk kouder wordt, neemt de kans op sneeuw geleidelijk weer toe.

Ton Wesselius stuurde deze kletsnatte foto in.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we verder naar de ontwikkelingen in weerland. Voor nu een fijne dinsdag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 558 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer