Advertentie 

Algemene situatie: 
De gordel van hogedrukgebieden welke ten noorden van ons ligt neemt in kracht af. De hogedrukgebieden splitsen zich van elkaar af en trekken weg in verschillende richtingen. Lagedrukgebieden vanuit het zuiden komen dichterbij en de ijskoude lucht van de afgelopen dagen maakt, aanvankelijk vooral op enige hoogte, plaats voor zachtere lucht. Het wordt dus zachter, maar lagedrukgebieden met koude bovenluchten blijven echter op de loer liggen. Zeker in het noorden kan de kou vandaag en misschien ook morgen nog aanhouden.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: tweedeling
Gisteren was de aanval van de zachtere lucht in de zuidelijke helft van de Lage Landen duidelijk merkbaar. Niet zozeer in de vorm van hogere temperaturen, maar vanwege bewolking, sneeuw en ijzel behorend bij een (warm) occlussiefront. De bewolking en neerslag trokken langzaam verder richting het noorden en zo ging het in de loop van de dag in België en in het zuiden van Nederland op steeds meer plekken sneeuwen en soms ook ijzelen. Lokaal viel er tot middernacht 5 a 6 centimeter. In het noorden bleef het droog en scheen de zon vrijwel de hele dag nog flink. De maximumtemperatuur lag tussen de -4 en 1 graad in België en -2 tot iets boven 0 in Nederland. De oostelijke wind was matig tot krachtig, 4 tot 6 beaufort.

Joyce Derksen maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst in een licht berijpt en vooral koud landschap.
Deze heerlijk winterse foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

In de avond trok de neerslag ietwat deactiverend door naar het midden van Nederland. Ook hier viel wat sneeuw en ontstond er een sneeuwdekje van enkele centimeters. In het noorden bleef het nog steeds meest helder en hier kon het dan ook flink afkoelen. De minimumtemperaturen liepen uiteen van -2 in het zuiden en zuidwesten tot -8, -9 in het noordoosten van Nederland.

Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Enkele schaatsers waagden zich op de Rotte welke nog deels open lag.

Vandaag: Noorden blijvend winters, Thialf “valt” in het zuiden
Het front dat gisteren en afgelopen nacht voor neerslag zorgde, ligt momenteel nog boven het midden van de Benelux. De meeste activiteit is er uit, maar lokaal valt er nog wat lichte (mot)sneeuw. In België wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, en ook in het noorden van Nederland is het nog meest helder.

Vanmiddag trekt het zwakke front echter verder naar het noorden en wordt het ook hier bewolkt en valt er lokaal wat (mot)sneeuw. In het zuiden van België neemt de hoeveelheid bewolking ook weer toe op nadering van een nieuw front.

Er staat een oostelijke wind, kracht 3 tot 5, lokaal 6 met de hardste wind in het noordelijk kustgebied. De wind draait (met name in België) langzaamaan op steeds meer plekken richting het zuiden. De maximumtemperaturen lopen uiteen van -1 in het noordoosten en +5 in het zuidwesten van Nederland, boven de grote rivieren blijft de temperatuur rond of iets boven het vriespunt hangen. In België wordt het met 5 tot lokaal 8 (!) graden een stuk zachter dan we van de afgelopen dagen gewend zijn.

Vanavond kan het in België licht gaan regenen. De temperaturen in Nederland dalen komende nacht naar waarden tussen de -5 in het uiterste noordoosten en +2 in het zuidwesten, in België blijven de temperaturen rond of enkele graden boven het vriespunt. De lichte neerslag trekt verder door naar het noorden dus er moet rekening worden gehouden met gladheid als gevolg van ijzel en/of ijsregen!

Sneeuw op een ijslaag na de ijzel van gisteren op de auto van Peter Vanmechelen.

Morgen: temperatuur in de dubbele cijfers?
Morgenochtend valt er in het noordoosten lokaal nog wat lichte regen, ijzel of sneeuw en lokaal vriest het nog wat. De eventuele vorst verdwijnt echter ’s ochtends al op de meeste plekken en de temperaturen lopen snel op. Alleen in het uiterste noordoosten en de Wadden kan de temperatuur nog even rond of iets boven het vriespunt blijven hangen, maar in de loop van de middag wordt de winter ook hier dan echt verdreven. De temperatuur stijgt naar 4 graden op de Wadden tot lokaal 11 (!) graden in het zuiden. Lokaal valt er hier en daar wat (mot)regen, de meeste kans op wat zon is voor de noordelijke provincies. In de loop van de middag gaat het vanuit het zuidwesten op uitgebreide schaal regenen. Deze neerslag trekt gestaag verder naar het noorden en ’s avonds regent het dan ook in Nederland.

Het Hirlam model veegt de winter meteen flink van de kaart. Bron: Wetterzentrale

Volgende week: wisselvallig en temperaturen rond of iets boven de normaal
Maandagochtend trekt de neerslag via het noordoosten het land uit. Het klaart op en ’s ochtends en het begin van de middag is er wat ruimte voor de zon, later wordt het vanuit het zuiden weer bewolkter. De temperatuur stijgt opnieuw naar waarden tussen de 8 en 11 graden.

De weerkaart voor dinsdag. Lagedrukgebieden zwaaien de scepter. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De komende dagen verandert er niet al teveel aan dit weerbeeld. De maximumtemperaturen liggen tussen de 7 en 11 graden Celsius, de minimumtemperaturen liggen rond of iets boven het vriespunt. Er is regelmatig kans op wat lichte neerslag en er is niet heel veel ruimte voor de zon.

Tegen volgend weekend neemt de onzekerheid toe. Aan de hand van de pluimverwachtingen zijn er 3 opties: 1. we gaan door op dezelfde voet met temperaturen rond de normaal voor de tijd van het jaar en afwisselend neerslag en opklaringen; 2. het wordt iets frisser met kans op enkele maartse buien (zie sneeuwpluim) en nachtvorst; 3. De temperaturen gaan verder de dubbele cijfers in het wordt langzaamaan lenteachtig.

De eerste twee opties lijken op dit moment het meest realistisch, de kans op het 3e scenario is klein, helaas voor de mensen die uitkijken naar aangenaam lenteweer. De komende dagen houden we deze ontwikkelingen weer in de gaten!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwvalverwachting van het KNMI.

Dat was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ik zelf schrijf later weer. Fijn weekend en graag weer tot morgen!

Albert Thibaudier legde de schaatspret ook vast.
Ook bij Martin Vye werd er volop geschaatst.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N)

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 791 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier