Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart zien we vandaag een langgerekt koufront verbonden aan depressie Corinna boven Rusland. Het front passeerde de afgelopen uren en daarachter zitten we momenteel in maritiem polaire lucht en die lucht is een stuk droger en schoner dan de inversiedeken van de laatste tijd. Grote delen van het land hebben de zon al dagenlang niet gezien, maar vandaag komt ze dan eindelijk weer tevoorschijn. Op de weerkaart zien we ook het hogedrukgebied Zhygimont en dit hoog zorgt voor een noordwestelijke aanvoer. De komende dagen trekt het hoog langzaam naar onze streken en later deze week gaan de temperaturen dalen. We kunnen best spreken van een winterse eerste week van 2017, want afgelopen nacht is in het binnenland sneeuw gevallen en later in de week is het koud met in de nacht vorst en overdag maar net boven nul!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: overwegend grijs met neerslag
De eerste dag van het nieuwe jaar was behoorlijk winters. In de nacht was het op veel plaatsen, met uitzondering van het zuiden, boven nul, maar overdag ging de temperatuur alleen maar naar beneden en kwam het ook in het midden van het land tot lichte vorst. De minima lagen tussen de -4,1° in Maastricht en +5,2 op Vlieland. De maxima kwamen in het noordwesten uit op een graad of 8, terwijl het in het zuiden van het land niet warmer werd dan rond het vriespunt. Tot een ijsdag kwam het op de officiele meetpunten van het KNMI niet. In België lagen de maxima ook rond of onder het vriespunt met in St. Hubert maximaal -4 en in Florennes en Elsenborn maximaal -3°. Koksijde was met maximaal 1,2° het warmst. Verder viel er van tijd tot tijd neerslag in de vorm van lichte regen en motregen. In het binnenland zorgde regen en temperaturen onder nul voor gladheid door ijzel.

het was gisteren in het zuiden een echte winterdag met temperaturen geruime tijd onder nul. Het leverde weer fraaie plaatjes op. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: perioden met zon, later kans op enkele buien
Afgelopen nacht trok een koufront over onze streken en vanochtend heeft de zuidoostelijke helft van de Lage Landen daarmee nog te maken. Bij temperaturen rond het vriespunt valt de neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw. Elders is het droog met eindelijk eens flinke opklaringen. De sneeuw trekt verder naar het zuidoosten weg en de rest van de dag hebben we overal een mix van zon en wolken. Het blijft op veel plaatsen droog, maar vanmiddag maakt vooral het noorden en westen van het land kans op enkele buien. Omdat de bovenluchttemperaturen vrij laag zijn, op 1,5 km hoogte is het -7°, kan het bij die buien ook tot hagel komen. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het zuidoosten en in het oosten van België en naar waarden tussen de 5 en 7° van oost naar west elders. Op de Ardense toppen liggen de maxima rond het vriespunt. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee. Op de Wadden is de wind soms krachtig, windkracht 6.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. In het noorden en westen is er nog altijd een buienkans, elders blijft het over het algemeen droog, maar later neemt ook in het binnenland de kans op een bui toe. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt in België en in de zuidoostelijke helft van Nederland weer tot onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen kan het zo’n 4° vriezen. Elders blijft de temperatuur boven het vriespunt met waarden tussen de 1 en 3°. Langs de kust wordt het niet kouder dan een graad of 5.

in het binnenland kwam het tot ijzel. Deze foto werd gemaakt door Florian Polak.
gisteravond ging na de regen/ijzel de neerslag over in (smeltende) sneeuw. De foto werd gemaakt door Arjan Bruggink.
ook sneeuw gisteravond bij Dennis de Bruin
een mix van ijsregen en smeltende sneeuw bij Albert Thibaudier.

Morgen: buien, maar ook zon
Morgen breidt het hogedrukgebied Zhygimont zich naar onze streken uit en tegelijkertijd trekt er een depressie vanuit het noorden over Scandinavië zuidoostwaarts. Tussen het hoog en de depressie, die de naam Axel heeft gekregen, trekken aanvankelijk nog enkele buien over de noordelijke helft van de Lage Landen oostwaarts. In het zuiden en in België blijft het droog dankzij hogedrukinvloed. De zon schijnt ook geregeld, maar in de middag neemt de bewolking vanuit het westen weer toe. De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en in het noorden en de temperatuur stijgt naar 2-3° in het zuidoosten van het land en in de oostelijke helft van België (hogere toppen weer rond het vriespunt). Elders liggen de maxima tussen de 5 en 8°.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het bewolkt en vanuit het noorden trekt een gebied met buiige regen, behorende bij depressie Axel, zuidwaarts. In zuidelijk Limburg en in de Ardennen/Hoge Venen valt de neerslag weer in de vorm van sneeuw. De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur daalt naar 4 tot 6°. In zuidelijk Limburg koelt het af naar waarden net boven nul en in de Ardennen en Hoge Venen vriest het licht.

de wind zal in de nacht naar woensdag flink toenemen tussen depressie Axel en het hogedrukgebied Zhygimont. Bron: ECMWF.

Woensdag: perioden met zon, maar ook enkele buien
Woensdag ligt het lagedrukgebied Axel ten oosten van onze streken en ten westen ligt het hogedrukgebied met die moeilijke naam. De wind waait uit het noordwesten en is duidelijk aanwezig. Over het zuiden waait de wind matig tot vrij krachtig, verder naar het noorden is de wind krachtig en aan zee en op de Wadden zelfs hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Verder zijn er perioden met zon, maar het komt ook tot enkele buien en bij die buien is hagel mogelijk. In de hogere delen valt wederom (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2 in de Ardennen en naar 7-8° elders in de Lage Landen.

depressie Axel ligt woensdag overdag ten noorden van Polen en zorgt bij ons voor enkele buien.

De rest van de week: (licht) winters!
Het lagedrukgebied Axel trekt verder naar het zuidoosten van Europa weg en het hoog Zhygimont breidt zich ten noorden van deze depressie naar Scandinavië uit. Donderdag blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De noordwestenwind draait naar oost tot noordoost en de aanvoer van koude lucht komt weer opgang, want het wordt donderdagmiddag maximaal 2-3° in het oosten en naar 6-7 in het westen en zuidwesten van de Lage Landen. Na een nacht met lichte tot matige vorst overheerst vrijdag weer de bewolking, maar het blijft droog. De temperatuur is met waarden rond het vriespunt in het oosten en zo’n 3-4° in het westen duidelijk weer lager.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.

Weekend: zaterdag winterse neerslag?
In de nacht naar zaterdag liggen de temperaturen in het grootste deel van het land opnieuw onder het vriespunt en vanuit het westen nadert een storing. Deze storing kan winterse neerslag opleveren in de vorm van sneeuw (volgens EC) en sneeuw of ijzel (volgens GFS). Hoe en wat wordt de komende dagen duidelijk. Het lijkt een kort winters intermezzo, want later op zaterdag lopen de temperaturen vanuit het westen weer op.

ECMWF verwacht voor komend weekend sneeuw in het overgrote deel van de Lage Landen.

Pluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag een graad of 5-6 wordt. De komende dagen gaat het kwik aanvankelijk iets omhoog naar zo’n 7-8°, maar aan het eind van de week daalt de temperatuur flink. Donderdag liggen de maxima tussen de 2 en 4 en vrijdag is het nog kouder met kwikstanden rond of net iets boven het vriespunt. Daarna lijken de temperaturen weer te gaan oplopen, maar de Amerikanen komen ook zaterdag nog met een koude dag met temperaturen rond het vriespunt. Uiteindelijk lijkt het volgende week weer wat zachter te worden met temperaturen van gemiddeld een graad of 7.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor de Ardennen is gewoon koud. Aanvankelijk liggen de temperaturen rond en donderdag iets boven het vriespunt. Daarna wordt het ook in de Ardennen kouder met vrijdag maxima rond de -5. Daarna lopen ook in de Ardennen de temperaturen weer op naar waarden rond of wellicht (iets) boven het vriespunt.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we vandaag temperaturen van een graad of 5. Morgen en woensdag is het dan een graad of 7-8, maar donderdag is het met een graad of 4 weer kouder. Vrijdag liggen de maxima maar net boven het vriespunt en in de nacht vriest het dan enkele graden. Vanaf het weekend lijkt het duidelijk zachter te worden, maar de ‘oper’ zit bovenin de pluim. Het ensemblegemiddelde ligt rond de 6°. Dat is een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar, maar voor het gevoel niet echt winter. Er zijn echter nog een aantal lijntjes, al worden het er wel steeds minder, die voor duidelijk lagere temperaturen gaan. Winterliefhebbers moeten dus nog even doorgaan met duimen…

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur de gehele periode rond de 2-3° uitkomt. Op termijn lijken de temperaturen te gaan oplopen en schaatsijs hoeven we dan ook nog niet te verwachten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er valt vandaag sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. Tot vanavond kan er zo’n 5 tot 8 centimeter vallen op de hogere toppen. Ook de rest van de week valt er af en toe wat sneeuw in de Ardennen. In de Hoge Venen kan er komend weekend lokaal zo’n 10 centimeter liggen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer toe morgen!

nog een sneeuwfoto van gisteravond. Deze foto werd gemaakt door Jan-Maarten Kreulen

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.103 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier