Lage Landen: winterse eerste week van 2017!
Algemene weersituatie:
Op de weerkaart zien we vandaag een langgerekt koufront verbonden aan depressie Corinna boven Rusland. Het front passeerde de afgelopen uren en daarachter zitten we momenteel in maritiem polaire lucht en die lucht is een stuk droger en schoner dan de inversiedeken van de laatste tijd. Grote delen van het land hebben de zon al dagenlang niet gezien, maar vandaag komt ze dan eindelijk weer tevoorschijn. Op de weerkaart zien we ook het hogedrukgebied Zhygimont en dit hoog zorgt voor een noordwestelijke aanvoer. De komende dagen trekt het hoog langzaam naar onze streken en later deze week gaan de temperaturen dalen. We kunnen best spreken van een winterse eerste week van 2017, want afgelopen nacht is in het binnenland sneeuw gevallen en later in de week is het koud met in de nacht vorst en overdag maar net boven nul!
Vandaag: perioden met zon, later kans op enkele buien
Afgelopen nacht trok een koufront over onze streken en vanochtend heeft de zuidoostelijke helft van de Lage Landen daarmee nog te maken. Bij temperaturen rond het vriespunt valt de neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw. Elders is het droog met eindelijk eens flinke opklaringen. De sneeuw trekt verder naar het zuidoosten weg en de rest van de dag hebben we overal een mix van zon en wolken. Het blijft op veel plaatsen droog, maar vanmiddag maakt vooral het noorden en westen van het land kans op enkele buien. Omdat de bovenluchttemperaturen vrij laag zijn, op 1,5 km hoogte is het -7°, kan het bij die buien ook tot hagel komen. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het zuidoosten en in het oosten van België en naar waarden tussen de 5 en 7° van oost naar west elders. Op de Ardense toppen liggen de maxima rond het vriespunt. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee. Op de Wadden is de wind soms krachtig, windkracht 6.
Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. In het noorden en westen is er nog altijd een buienkans, elders blijft het over het algemeen droog, maar later neemt ook in het binnenland de kans op een bui toe. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt in België en in de zuidoostelijke helft van Nederland weer tot onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen kan het zo’n 4° vriezen. Elders blijft de temperatuur boven het vriespunt met waarden tussen de 1 en 3°. Langs de kust wordt het niet kouder dan een graad of 5.
Morgen: buien, maar ook zon
Morgen breidt het hogedrukgebied Zhygimont zich naar onze streken uit en tegelijkertijd trekt er een depressie vanuit het noorden over Scandinavië zuidoostwaarts. Tussen het hoog en de depressie, die de naam Axel heeft gekregen, trekken aanvankelijk nog enkele buien over de noordelijke helft van de Lage Landen oostwaarts. In het zuiden en in België blijft het droog dankzij hogedrukinvloed. De zon schijnt ook geregeld, maar in de middag neemt de bewolking vanuit het westen weer toe. De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en in het noorden en de temperatuur stijgt naar 2-3° in het zuidoosten van het land en in de oostelijke helft van België (hogere toppen weer rond het vriespunt). Elders liggen de maxima tussen de 5 en 8°.
Woensdag: perioden met zon, maar ook enkele buien
Woensdag ligt het lagedrukgebied Axel ten oosten van onze streken en ten westen ligt het hogedrukgebied met die moeilijke naam. De wind waait uit het noordwesten en is duidelijk aanwezig. Over het zuiden waait de wind matig tot vrij krachtig, verder naar het noorden is de wind krachtig en aan zee en op de Wadden zelfs hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Verder zijn er perioden met zon, maar het komt ook tot enkele buien en bij die buien is hagel mogelijk. In de hogere delen valt wederom (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2 in de Ardennen en naar 7-8° elders in de Lage Landen.
De rest van de week: (licht) winters!
Het lagedrukgebied Axel trekt verder naar het zuidoosten van Europa weg en het hoog Zhygimont breidt zich ten noorden van deze depressie naar Scandinavië uit. Donderdag blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De noordwestenwind draait naar oost tot noordoost en de aanvoer van koude lucht komt weer opgang, want het wordt donderdagmiddag maximaal 2-3° in het oosten en naar 6-7 in het westen en zuidwesten van de Lage Landen. Na een nacht met lichte tot matige vorst overheerst vrijdag weer de bewolking, maar het blijft droog. De temperatuur is met waarden rond het vriespunt in het oosten en zo’n 3-4° in het westen duidelijk weer lager.
Weekend: zaterdag winterse neerslag?
In de nacht naar zaterdag liggen de temperaturen in het grootste deel van het land opnieuw onder het vriespunt en vanuit het westen nadert een storing. Deze storing kan winterse neerslag opleveren in de vorm van sneeuw (volgens EC) en sneeuw of ijzel (volgens GFS). Hoe en wat wordt de komende dagen duidelijk. Het lijkt een kort winters intermezzo, want later op zaterdag lopen de temperaturen vanuit het westen weer op.
Pluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag een graad of 5-6 wordt. De komende dagen gaat het kwik aanvankelijk iets omhoog naar zo’n 7-8°, maar aan het eind van de week daalt de temperatuur flink. Donderdag liggen de maxima tussen de 2 en 4 en vrijdag is het nog kouder met kwikstanden rond of net iets boven het vriespunt. Daarna lijken de temperaturen weer te gaan oplopen, maar de Amerikanen komen ook zaterdag nog met een koude dag met temperaturen rond het vriespunt. Uiteindelijk lijkt het volgende week weer wat zachter te worden met temperaturen van gemiddeld een graad of 7.
IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur de gehele periode rond de 2-3° uitkomt. Op termijn lijken de temperaturen te gaan oplopen en schaatsijs hoeven we dan ook nog niet te verwachten.
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.