Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met lagedrukgebieden ten noorden van onze streken en hogedruk ten (zuid)westen. Als gevolg hiervan staat er een west tot noordwestelijke stroming. Deze stroming zorgt voor een wisselvallig en nat weerbeeld met temperaturen rond de normaal voor de tijd van het jaar. Aanvankelijk is de aangevoerde stroming (met name in de bovenlucht) nog vrij koud, maar later komt hogedruk vanuit het zuiden dichterbij en wordt de aangevoerde lucht ook zachter.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: grijs en nat
Gisteren was het de gehele dag grijs weer. Meerdere neerslaggebieden trokken gedurende de dag over waardoor overal regen viel, vaak met een buiig karakter. In het oosten van Nederland en de Ardennen viel aanvankelijk ook nog (natte) sneeuw. Naast de neerslag stond er ook vrij veel wind, waardoor het herfstachtig aanvoelde. Door de combinatie van veel wind, neerslag en maximumtemperaturen tussen de 4 en 8 graden Celsius verdween het sneeuwdek dat de afgelopen dagen is ontstaan snel.

Ook bij Jolanda Bakker smolt de sneeuw snel weg.
Joyce Derksen fotografeerde deze sneeuwresten in Doornenburg.

Ook gisteravond en vannacht trokken er meerdere buien over het land. Deze buien gingen soms gepaard met een klap onweer, hagel en/of (natte) sneeuw, lokaal werd het tijdelijk wit. In de Ardennen viel de neerslag ook meest in vaste vorm. De minimumtemperatuur liep uiteen van 1 a 2 graden (met lokaal vorst aan de grond) in het binnenland, tot 5 a 6 graden aan de kust. In de Ardennen lag de temperatuur rond het vriespunt. Met name tijdens buien stond er zo nu en dan een stevige wind.

Vandaag: veel wind en buien
Vandaag is er opnieuw veel bewolking aanwezig en vallen er weer buien, maar wel kunnen zich af en toe opklaring voordoen en kan de zon zich dus even laten zien. Lokaal kan er bij de buien wat hagel of natte sneeuw vallen, maar echt winterse omstandigheden hoeven we, met uitzondering van de Ardennen, niet te verwachten. De maximumtemperatuur komt tussen de 4 en 8 graden te liggen, waarbij de laagste waardes voor het oosten zijn en de hoogste voor de kustgebieden.

Een punt van aandacht is de westelijke wind. Boven land zal deze wind kracht 4 a 5 zijn, in de kustgebieden is de wind met 6 a 7 beaufort krachtig tot hard.

Morgen: opnieuw buien
Ook morgen vallen verspreid over de Benelux weer enkele (lokaal winterse) buien. Tussendoor kan het af en toe opklaren, maar nog steeds is het overwegend bewolkt. De grootste kans op wat (natte) sneeuw is voor de zuidoostelijke helft van de Benelux. De maximumtemperatuur ligt tussen de 3 en 6 graden Celsius.

Komend weekend: weinig verandering, (winterse) buien
Tot zondag verandert er weinig. De temperatuur op het 850 hPa-vlak (zo’n 1400 meter hoogte) ligt tussen de -4 en -6 graden, dit is koud genoeg voor buien met een winters karakter. De maximumtemperaturen op de gebruikelijke 1,5 meter liggen meest tussen de 4 en 6 graden Celsius boven het vriespunt. Zondag stroomt er in de loop van de dag, met name op enige hoogte, zachtere lucht binnen. De kans op winterse buien neemt dan ook geleidelijk af.

De weerkaart voor volgende week dinsdag. De aanvoer wordt zachter. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: zachter 
Na het weekend lijkt er een meer zuidwestelijke stroming tot stand te komen. De temperaturen stijgen naar iets zachtere waardes. Onder invloed van hogedruk zijn grote neerslaghoeveelheden uitgesloten. Wel is er, omdat de aangevoerde lucht van de oceaan komt, kans op vrij veel bewolking en af en toe wat lichte (mot)regen. Mocht het ’s nachts opklaren, dan is er vanwege de verwachte hoge luchtdruk kans op lichte vorst. Winterse neerslag zal er de eerste helft van komende week niet meer vallen.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwpluim van het KNMI, gebaseerd op het ECMWF model.

Kerst: modellen laten twee scenario’s zien
Met kerst laten het Europese en Amerikaanse model twee verschillende opties zien. Dit geeft aan hoe groot de onzekerheid op deze termijn is en dat er nog vrij weinig waarde aan te hechten valt, toch bespreken we beide opties nog even.

Het Europese model gaat voor een groot hogedrukgebied ten zuidwesten van onze streken en lage druk op de noordelijke Atlantische Oceaan. Dit zou betekenen dat we met een stevige westcirculatie te maken hebben en de kerst groen en vrij zacht zal verlopen.

Het scenario van het Europese model. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Het Amerikaanse model laat juist zien wat we de afgelopen weken al vaker hebben gezien: hoge druk op de Atlantische Oceaan probeert een rug te vormen richting het noorden en boven Scandinavië ontwikkeld zich juist lagedruk. Het gevolg hiervan zou zijn dat de stroming noordwestelijk tot noordelijk wordt en er met koude bovenluchten kans is op (sneeuw)buien. Mocht dit scenario uitkomen, dan zal de kerst zeker in bepaalde delen van de Lage Landen wit verlopen. Het is zoals gezegd echter nog ver weg, en er kan nog van alles gebeuren.

Het scenario van het Amerikaanse model. Bron: GFS/Wetterzentrale

We houden de vorderingen voor volgende week en de kerstperiode uiteraard in de gaten. Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen is Rico er weer met en nieuw bericht, ik zelf ben er zondag weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Ook deze foto, typerend voor het weerbeeld van gisteren, werd gemaakt door Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 912 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Lage Landen – Winterse buien, na het weekend (tijdelijk?) verzachting”

  • Anjo
    14 december 2017 at 19:10

    Mooie kaarten voor een witte kerst Daan, het Gfs kwam ook met interessante kaarten na de kerstdagen voor Schaatsliefhebbers. Ik hoop dat ze uitkomen.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer