Lage Landen - Winterse buien, na het weekend (tijdelijk?) verzachting
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met lagedrukgebieden ten noorden van onze streken en hogedruk ten (zuid)westen. Als gevolg hiervan staat er een west tot noordwestelijke stroming. Deze stroming zorgt voor een wisselvallig en nat weerbeeld met temperaturen rond de normaal voor de tijd van het jaar. Aanvankelijk is de aangevoerde stroming (met name in de bovenlucht) nog vrij koud, maar later komt hogedruk vanuit het zuiden dichterbij en wordt de aangevoerde lucht ook zachter.
Gisteren: grijs en nat
Gisteren was het de gehele dag grijs weer. Meerdere neerslaggebieden trokken gedurende de dag over waardoor overal regen viel, vaak met een buiig karakter. In het oosten van Nederland en de Ardennen viel aanvankelijk ook nog (natte) sneeuw. Naast de neerslag stond er ook vrij veel wind, waardoor het herfstachtig aanvoelde. Door de combinatie van veel wind, neerslag en maximumtemperaturen tussen de 4 en 8 graden Celsius verdween het sneeuwdek dat de afgelopen dagen is ontstaan snel.
Ook gisteravond en vannacht trokken er meerdere buien over het land. Deze buien gingen soms gepaard met een klap onweer, hagel en/of (natte) sneeuw, lokaal werd het tijdelijk wit. In de Ardennen viel de neerslag ook meest in vaste vorm. De minimumtemperatuur liep uiteen van 1 a 2 graden (met lokaal vorst aan de grond) in het binnenland, tot 5 a 6 graden aan de kust. In de Ardennen lag de temperatuur rond het vriespunt. Met name tijdens buien stond er zo nu en dan een stevige wind.
Vandaag: veel wind en buien
Vandaag is er opnieuw veel bewolking aanwezig en vallen er weer buien, maar wel kunnen zich af en toe opklaring voordoen en kan de zon zich dus even laten zien. Lokaal kan er bij de buien wat hagel of natte sneeuw vallen, maar echt winterse omstandigheden hoeven we, met uitzondering van de Ardennen, niet te verwachten. De maximumtemperatuur komt tussen de 4 en 8 graden te liggen, waarbij de laagste waardes voor het oosten zijn en de hoogste voor de kustgebieden.
Een punt van aandacht is de westelijke wind. Boven land zal deze wind kracht 4 a 5 zijn, in de kustgebieden is de wind met 6 a 7 beaufort krachtig tot hard.
Morgen: opnieuw buien
Ook morgen vallen verspreid over de Benelux weer enkele (lokaal winterse) buien. Tussendoor kan het af en toe opklaren, maar nog steeds is het overwegend bewolkt. De grootste kans op wat (natte) sneeuw is voor de zuidoostelijke helft van de Benelux. De maximumtemperatuur ligt tussen de 3 en 6 graden Celsius.
Komend weekend: weinig verandering, (winterse) buien
Tot zondag verandert er weinig. De temperatuur op het 850 hPa-vlak (zo’n 1400 meter hoogte) ligt tussen de -4 en -6 graden, dit is koud genoeg voor buien met een winters karakter. De maximumtemperaturen op de gebruikelijke 1,5 meter liggen meest tussen de 4 en 6 graden Celsius boven het vriespunt. Zondag stroomt er in de loop van de dag, met name op enige hoogte, zachtere lucht binnen. De kans op winterse buien neemt dan ook geleidelijk af.
Volgende week: zachter
Na het weekend lijkt er een meer zuidwestelijke stroming tot stand te komen. De temperaturen stijgen naar iets zachtere waardes. Onder invloed van hogedruk zijn grote neerslaghoeveelheden uitgesloten. Wel is er, omdat de aangevoerde lucht van de oceaan komt, kans op vrij veel bewolking en af en toe wat lichte (mot)regen. Mocht het ’s nachts opklaren, dan is er vanwege de verwachte hoge luchtdruk kans op lichte vorst. Winterse neerslag zal er de eerste helft van komende week niet meer vallen.
Kerst: modellen laten twee scenario’s zien
Met kerst laten het Europese en Amerikaanse model twee verschillende opties zien. Dit geeft aan hoe groot de onzekerheid op deze termijn is en dat er nog vrij weinig waarde aan te hechten valt, toch bespreken we beide opties nog even.
Het Europese model gaat voor een groot hogedrukgebied ten zuidwesten van onze streken en lage druk op de noordelijke Atlantische Oceaan. Dit zou betekenen dat we met een stevige westcirculatie te maken hebben en de kerst groen en vrij zacht zal verlopen.
Het Amerikaanse model laat juist zien wat we de afgelopen weken al vaker hebben gezien: hoge druk op de Atlantische Oceaan probeert een rug te vormen richting het noorden en boven Scandinavië ontwikkeld zich juist lagedruk. Het gevolg hiervan zou zijn dat de stroming noordwestelijk tot noordelijk wordt en er met koude bovenluchten kans is op (sneeuw)buien. Mocht dit scenario uitkomen, dan zal de kerst zeker in bepaalde delen van de Lage Landen wit verlopen. Het is zoals gezegd echter nog ver weg, en er kan nog van alles gebeuren.
We houden de vorderingen voor volgende week en de kerstperiode uiteraard in de gaten. Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen is Rico er weer met en nieuw bericht, ik zelf ben er zondag weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooie winter en stay tuned!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.
één reactie op “Lage Landen – Winterse buien, na het weekend (tijdelijk?) verzachting”
Comments are closed.
Mooie kaarten voor een witte kerst Daan, het Gfs kwam ook met interessante kaarten na de kerstdagen voor Schaatsliefhebbers. Ik hoop dat ze uitkomen.