Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het Lage Landen weerbericht verandert per 1 maart 2020.

Voortaan niet meer elke dag een weerbericht maar drie maal in de week. Op maandag het weerbericht voor die dag en een vooruitblik op de rest van de week. Op woensdag een vooruitblik op het weekendweer. En vervolgens op vrijdag het weekendweer en een vooruitblik op de nieuwe week.

Bij bijzondere weersituaties (storm, winterinval, hitte) verzorgen we natuurlijk extra weerberichten en / of live blogs.

Op deze manier willen we onze vele lezers continuïteit én inhoudelijk onderscheidende weerberichten presenteren.

Weerbericht

Op de valreep van de winter vandaag vooral in het zuiden opnieuw winterse omstandigheden. Een lagedrukgebied veroorzaakt daar (smeltende) sneeuw. Plaatselijk kan het wit en dus glad worden. In het noorden is er vooral vanochtend kans op gladheid door opvriezing en valt er later op de dag voornamelijk regen. Morgen volgt een ‘overgang dag’ met vrij rustig weer. Het weekend belooft vooral zaterdag onstuimig te worden met mogelijk storm aan de kust en hoge temperaturen.

Deze foto van de sneeuw vanochtend is gemaakt door Willem v. Nunen

Gisterenochtend was het in het zuiden van Nederland en in het noorden en oosten van België een witte wereld. Voor de eerste (!) maal deze winter viel er sneeuw die – tijdelijk – bleef liggen. Op sommige plaatsen lag 7 cm. De meeste sneeuw smolt snel weg. Alleen in hoog België bleef de sneeuw liggen. Overdag vielen er talrijke buien met regen, hagel en smeltende sneeuw. Vooral de fraaie buienluchten in een ijskoude bovenlucht (op 5 km rond -37°) vielen op. Gisterenmiddag werd het bij een in het binnenland matige en aan de kust (vrij) krachtige west tot noordwestenwind ongeveer 5°, in hoog België rond +1°.

Afgelopen nacht waren er enkele opklaringen en in het oosten een paar buien met regen, hagel en (smeltende) sneeuw. Tegen de ochtend nam de bewolking vanuit het zuidwesten toe. De wind kromp naar het zuidwesten en was matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee. De temperatuur lag tussen +1° in het oosten en 4° aan zee, in hoog België rond -1°. In het binnenland was er plaatselijk een mistbank.

Prachtige wolken in een ijskoude bovenlucht. Foto Jannes Wiersema
Valerie van den Hende maakte deze foto in de buurt van Haarlem
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Een lagedrukgebied trekt over het zuiden van België naar het oosten. Het neerslaggebied brengt regen en (smeltende) sneeuw in de zuidelijke helft van Nederland en België.

Het neerslaggebied van het lagedrukgebied trekt vanochtend vanuit het zuidwesten over de Benelux. Vooral in de zuidelijke helft van Nederland en België valt (smeltende) sneeuw. Het zal dus plaatselijk glad zijn. Zoals het er nu naar uitziet, zal het met de hoeveelheid sneeuw meevallen. Waarschijnlijk blijft de sneeuw alleen in de Limburgse heuvels (ongeveer 5 cm) en in België en noord Frankrijk liggen. In het zuidoosten van België kan meer als 10 cm sneeuw vallen.

Doordat de isobaren niet al te dicht bij elkaar liggen, lijkt het vandaag met de wind mee te vallen.

De totale sneeuwverwachting voor vandaag.

In het noorden van het land valt later op de dag voornamelijk regen. De wind is zwak of matig en veranderlijk, 2 of 3 Bft. In het zuiden tijdelijk een zwakke oostenwind. In de loop van de dag draait de wind naar het noordwesten en neemt vooral aan de kust toe tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 3 en 5°. Tijdens neerslag is het rond +1°.

Vanavond en vannacht trekt de neerslag naar het oosten weg en klaart het vanuit het westen op maar tegen de ochtend neemt de bewolking – op de nadering van een nieuw neerslaggebied – weer toe. De wind draait naar west tot zuidwest en neemt af naar zwak tot matig in het binnenland, 2 of 3 Bft., en matig aan de kust, 4 Bft. De temperatuur ligt tussen 1° in het oosten en 5° vlak aan zee. In het binnenland kan plaatselijk een mistbank ontstaan. Door opvriezing kan het glad worden!

Morgen 

is vooral in het oosten in de ochtend de zon af en toe te zien. In het (zuid)westen overheerst de (sluier)bewolking. Het is het grootste deel van de dag droog. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker en aan het eind van de middag trekt een regengebied vanuit het zuidwesten de Benelux binnen. De wind is zuid tot zuidwestelijk en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Morgenmiddag neemt de wind aan de kust toe tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt morgen rond 1° in hoog België en tussen 4 en 6° elders.

Komend weekend

Is er vooral zaterdag veel wind. In de middag en avond kan aan de kust de zuidwestenwind toenemen tot stormkracht, 9 Bft. Bovendien daar opnieuw kans op zware windstoten tot 100 km per uur. In de nacht naar zondag neemt de wind aan de kust langzaam af. Zondag overdag is de wind vooral in het noordelijk kustgebied nog krachtig of hard 6 of 7 Bft. Elders een matige wind, 4 Bft. Zaterdag is het met 9 tot 13° erg zacht, zondag wordt het 4 tot 8°. Zaterdag is het regenachtig. Zondag zijn er naast buien ook enkele opklaringen.

Volgende week

blijft het wisselvallig met af en toe een stevige wind en ongeveer normale temperaturen voor begin maart.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat na vandaag een snelle stijging van de temperatuur naar 12° of meer zien. Na het weekend een daling naar 4 tot 9°. Bron: Meteologix.

Morgen meer details over het weekendweer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne donderdag!

Opklaringen en bui op afstand. Foto Jolanda Bakker
Ton Wenselius maakte deze foto

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.245 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier