Advertentie 

Algemene situatie:
We krijgen een guur en winters weekend, want met een noordwestelijke stroming wordt tussen het lagedrukgebied Walter en het hogedrukgebied Bärbel nog altijd onstabiele polaire lucht aangevoerd met winterse buien. Morgen krijgen we te maken met depressie Xanthos en deze depressie brengt eerst enige tijd sneeuw. Later gaat de sneeuw, met het oplopen van de (bovenlucht)temperatuur, over in ordinaire regen.

Volgende week blijft het vrij koud en uitermate wisselvallig met soms ook eens winterse neerslag. Gekwakkel dus en onvervalst winterweer is voorlopig dan ook niet te verwachten. Gelukkig is een bulderende zuidwester met temperaturen (ruim) boven de 10° ook niet te verwachten.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren kwam het tot flinke buien en deze gingen gepaard met hagel, (smeltende) sneeuw en op veel plaatsen ook met onweer. Tussen de buien door scheen ook de zon.

De temperatuur lag overdag tussen de 2 en 5°, maar de maxima waren 6-7° want die werden aan het begin van de nacht al bereikt.

Kletsnatte sneeuw viel er gisteren bij de buien. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Ook op deze zaterdag draait het om buien die winters van karakter zijn en dus gepaard kunnen gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Aanvankelijk is er bij die buien nog kans op onweer, maar vanwege een langzaam oplopende temperatuur op het 500 hPa vlak neemt de kans op gedonder geleidelijk af. In het zuiden en in België blijft het, in de zogenaamde schaduw van Engeland, over het algemeen droog.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 6° met de hoogste temperaturen in het noorden en westen van het land. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het licht vriezen, in het Centrum van België is het een graad of 3-4 en aan zee 6. Voor het gevoel is het duidelijk kouder met een gevoelstemperatuur van enkele graden onder nul.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en het komt tot enkele sneeuwbuien. In de kustgebieden is het veelal kletsnatte sneeuw en/of hagel. De temperatuur daalt landinwaarts tot enkele graden onder nul, langs de kust blijft het kwik iets boven het vriespunt.

Flinke, maar fraaie wolkenformaties waren zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto van een naderende bui.
Sky on fire en ijsbloemen. Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Morgen krijgen we te maken met depressie Xanthos die vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over ons land trekt. Daardoor is het bewolkt en in de ochtend gaat het vanuit het zuidwesten enige tijd sneeuwen.

De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig uit het zuidoosten en de temperatuur ligt hooguit 1-2° boven nul met een dauwpunt van iets onder nul. De sneeuw kan dan ook blijven liggen en op veel plaatsen wordt het dan ook een witte wereld met in totaal een mogelijk sneeuwdek van zo’n 5 tot 8 centimeter. Ook voor het gevoel is het zondag compleet winter met een gevoelstemperatuur van -5/-6°.

Het gaat morgen enige tijd sneeuwen. Bron: wetteronline.de

De depressie trekt zoals gezegd dwars over het land noordoostwaarts en als de kern ten noorden van je positie ligt draait de wind naar het westen tot zuidwesten en stroomt zachte oceaanlucht over onze streken uit. De sneeuw gaat dan ook in de loop van de zondagmiddag vanuit het zuidwesten over in regen en zoals de weerkaarten er nu voorliggen sneeuwt het zondagavond alleen nog in het noorden van het land.

Aan de zuidkant van de depressie kan de wind in het zuidwesten van het land mogelijk hard tot stormachtig worden, windkracht 7 tot 8. De temperatuur ligt aanvankelijk dus overal iets boven nul, uiteindelijk wordt het zondagavond in de gehele zuidelijke helft een graad of 8. In het midden loopt het kwik op naar ongeveer 5-6° en het noorden lijkt in de koude lucht te blijven met zondagavond nog temperaturen iets boven het vriespunt.

Ook maandag is er aan de voorzijde van een depressie sneeuw mogelijk. Bron: wetteronline.de

Ook maandag krijgen we te maken met een depressie over onze streken en vanuit het zuidwesten gaat het geruime tijd regenen. Aan de noordflank van de depressie waait de wind uit het oosten en stroomt de koude lucht weer naar onze streken.

De temperatuur kan in de nacht al flink dalen boven een sneeuwdek en vooral in het noorden en wellicht ook in het midden van het land valt de neerslag weer als (smeltende) sneeuw.

De temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden zijn dan ook behoorlijk groot, want in het noorden wordt het niet veel warmer dan een graad of 1 tot 3° boven nul. In het midden is zo’n 7° en in het zuiden en in België kan wellicht de 10-11° worden aangetikt.

Ook volgende week blijft het wisselvallig decemberweer. Bron: wetteronline.de

Ook de rest van de week blijft het uitermate wisselvallig decemberweer met elke dag wel regen of enkele buien. Omdat de bovenlucht over het algemeen vrij koud blijft kan er soms ook winterse neerslag voorkomen, ofwel december gaat kwakkelen. De temperatuur op leefniveau ligt rond de 5-6° en dat is een fractie onder de norm die geldt voor half december.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het vandaag koud is met een graad of 4. Morgen is het eerst koud, maar daarna gaat het kwik omhoog en de komende week is het dan veelal een graad of 5-6. Volgend weekend lijkt het kwik weer wat te gaan dalen. Echt winterweer staat dus niet op de weerkaarten, maar ook een bulderende zuidwester met kwikstanden van 10° of meer ook niet…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van het ECMWF laat zien dat het kwik de komende dagen eerst wat omhoog gaat. Later in de week gaat de temperatuur weer naar beneden en ook hier is geen zeer zacht weer te verwachten met temperaturen ruimschoots boven de 10°.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we mooi zien dat er vandaag al wat sneeuw mogelijk is, maar dat het morgen zeker gaat sneeuwen met gemiddeld een centimeter of 6. Ook maandag is sneeuw mogelijk, maar daarna neemt de kans op sneeuw af.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België valt de neerslag in de vorm van sneeuw met de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters.

Zondagavond ligt er in de Ardennen en Hoge Venen een sneeuwdek van een centimeter of 10. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie zaterdag van, fijn weekend en graag weer tot morgen met een vers weerbericht voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.082 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Lage Landen – Winters weekend met sneeuw”

 • Marthijn
  9 december 2017 at 09:46

  Hallo Rico

  Bedankt voor het weerbericht. Iedere dag goede start van de dag.

  Gisteravond heeft het het hier in het noorden van de veluwe behoorlijk gesneeuwd. Was een mooi gezicht en lekker even van genoten. Nu helaas weer rommel.

  Ga zo door met het maken van de weerberichten.

  Groeten Marthijn

  • Rico Schröder
   9 december 2017 at 12:12

   Dag Marthijn.

   Dank voor je reactie. Hier in het westen helaas geen sneeuw, maar ijskoude en kletsnatte regen.

   Morgen overal kans op een flink pak sneeuw en wellicht maandag ook nog.

   Fijn weekend en tot morgenochtend.. 😉

 • Johann
  9 december 2017 at 09:55

  @All Volgens de laatste berekeningen van oa Arpege , GFS en EC zou het ook maandag nog wel eens geruime tijd kunnen gaan sneeuwen. De noordelijke provincies houden wrs alleen maar sneeuw. Uitgaande van bv Arpege gaat er maandag lokaal 10 tot 12 cm aan sneeuw vallen en maandag nog een keer zoiets. GFS houdt het maandag met een nog zuidelijker koers meer naar het noorden toe zelfs droog en krijgt vooral het ZO een lading sneeuw om de oren. Voorlopig is het laatste woord nog niet gesproken en wordt de koers van de laagjes cruciaal voor de details (sneeuw, regen, sneeuwvalgrens)

 • Anjo
  9 december 2017 at 10:49

  Net ging mijn schaatshart wat sneller kloppen Rico, ik zag nog een uitdraai maar bleek later van gistermiddag. In de weerkaart van het Gfs stond op 24 december een sterk hogedrukgebied boven zuid Scandinavië, en lagedruk boven midden europa. Helaas is die er alweer af, ik ben erg benieuwd naar jou kerstvoorspelling.

  Groetjes en een heel fijn weekend uit Lelystad,
  Anjo.

  • Rico Schröder
   9 december 2017 at 13:01

   Dag Anjo,

   Ik ben ook benieuwd naar mijn Kerstverwachting… 😉 De komende week zal ik er geleidelijk op terug komen.

   Groeten en een fijn weekend.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier