Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Onder aanvoering van het krachtige hogedrukgebied Erika boven Scandinavië wordt ook vandaag met een oost tot noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd. De temperatuur zal op veel plaatsen uitkomen op waarden rond het vriespunt. Ook morgen blijft het op veel plaatsen nog vriezen, maar vanaf zaterdag gaat de temperatuur, met name overdag, weer omhoog. In de loop van volgende week komt de stroming mogelijk uit het zuiden en gaan de maxima verder omhoog. In de nacht blijft het voorlopig vriezen.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: grijs en bewolkt en hier en daar wat lichte sneeuw
Het was gisteren een bewolkte dag met vrijwel nergens ook maar een glimp zon. Uit die bewolking viel soms wat lichte sneeuw en ten noorden van de lijn Amsterdam naar de regio Twenthe bleef de sneeuw ook hier en daar liggen. De temperatuur bleef in genoemd gebied rond of net iets onder het vriespunt hangen, in het zuiden was het duidelijk zachter met in Westdorpe 5,2 en in Maastricht 5,3°. In het noorden kon hier en daar een ijsdag worden genoteerd met in Hoogeveen maximaal -0,8°. Verder was het voor het gevoel snijdend koud met een gevoelstemperatuur van -7°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 5° met in Bierset maximaal 5,1°.

vroege krokussen in de sneeuw. De foto werd gemaakt door Henriette Langeveld.
voor het gevoel was het een ijskoude dag. Foto: Martin Vye.

Vandaag: overwegend bewolkt, soms wat zon en lokaal nog wat motsneeuw
Na de, vooral in de noordelijke helft, ijskoude dag van gisteren is het vandaag niet veel warmer. Sterker nog: het blijft op veel plaatsen in het noorden en midden weer licht vriezen. Alleen in het zuiden en niet in de laatste plaats in België komt het kwik boven nul uit met in België temperaturen van 2 tot 5°.

Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden en uit die bewolking kan vanochtend lokaal nog wat lichte motsneeuw vallen, maar veel voorstellen doet het allemaal niet. Zo nu en dan kan ook even de zon schijnen en bij dit alles waait een matige en aan zee en op het IJsselmeer een vrij krachtige noordoostenwind. Voor het gevoel is het weer vele graden kouder met in het noorden en midden een gevoelstemperatuur variërend tussen de -6 en -9°. In het zuiden van de Lage Landen is het minder koud.


Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar ook opklaringen. Het blijft droog en bij een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind daalt de temperatuur flink. Het gaat overal licht tot matig vriezen met uitersten in het noordoosten tot -8°.

ook bij Martin Vye in Wolvega bleef de sneeuw liggen.

Morgen: wolkenvelden, soms ook zon
Morgen heeft de bewolking de overhand, maar zo nu en dan kan ook even de zon schijnen. Het blijft droog en er waait nog altijd een matige en aan zee vrij krachtige oost tot noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt met op een groot aantal plaatsen wederom een ijsdag. Voor het gevoel is het wederom graden kouder en vooral in de ochtend is het behoorlijk afzien op bijvoorbeeld de fiets. Het voelt dan namelijk aan als tussen de -8° in het zuiden en -12 in het noorden. In de middag is het minder koud, maar nog altijd rond de -5° voor het gevoel. Handschoenen, sjaal en muts is dan ook geen overbodige luxe.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vanuit het zuiden komt een hoogtelaag dichterbij en lokaal kan er een klein beetje sneeuw vallen, maar de meeste plaatsen houden het droog. Het vriest licht tot lokaal matig met uitersten tot ongeveer -6°.

deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Mark Wolvenne.
via foto@alpenweerman.nl stuurde Carel ten Hoor deze winterse foto door.

Zaterdag: geregeld zon
Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Het lijkt, ondanks de aanwezigheid van een hoogtelaag, droog te blijven. Er waait een matige noordoostenwind en de temperatuur stijgt overal weer tot boven het vriespunt. In de noordelijke helft wordt het maximaal een graad of 3-4 en in het zuidoosten lokaal 6-7. In België liggen de maxima van west naar oost tussen de 4 en lokaal 8°. Ook in de Ardennen dooit het met temperaturen van een graad of 6.

Zondag: prachtig weer met flink wat zon
Ook zondag blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De matige en aan zee vrij krachtige wind waait nog altijd uit het noordoosten en de temperatuur, die in de nacht weer daalde tot enkele graden onder het vriespunt, stijgt naar 3-4° in het noorden en naar 6-7 in het zuiden van het land. In België zijn de maxima nog vele graden hoger en liggen de maxima tussen de 7 en 9°. In Wallonië kan het lokaal 10-11° worden.

de verwachte weerkaart voor volgende week met hogedruk ten oosten. Bron: ECMWF

Volgende week: oplopende maxima, maar de nachten blijven koud
Na het weekend gaan de temperaturen verder omhoog. Het hogedrukgebied Erika blijkt ook nu weer een zakker en komt aanvankelijk over onze streken en later ten oosten van ons land te liggen. De stroming draait naar het zuiden en de aanvoer van zachte lucht komt opgang. De verschillen tussen dag en nacht nemen flink toe, want tijdens de nachtelijke uren is er de gehele volgende week nog kans op vorst. Alleen de Amerikanen berekenen geen nachtvorst meer, maar zowel het Europese als ook het Canadese model doen dat wel.

Aan de temperatuurpluim hieronder is de stijging volgende week goed te zien, maar voordat het zover is, is het vandaag en morgen nog gewoon koud met temperaturen rond het vriespunt. In het weekend loopt het kwik een fractie op, maar pas na het weekend wordt het overdag duidelijk zachter.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het aanvankelijk koud is met vandaag en morgen temperaturen onder nul. Vanaf zaterdag komt het kwik weer boven nul en vooral na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk stijgen. De nachten blijven nog vrij koud, maar overdag komt later volgende week de 10° in beeld.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Ook kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we dat er in deze winterse periode niet meer dan een vliesje ijs wordt verwacht. Lokaal kan het wat meer zijn, maar over het algemeen stelt het niet veel voor.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er kan wat lichte sneeuw vallen in de Ardennen en ook zaterdag is er opnieuw kans op sneeuw vanwege een hoogtelaag, Daarna blijft het wederom droog. De temperaturen gaan in de loop van volgende week geleidelijk omhoog en de eventuele sneeuw zal weer verdwijnen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en op naar de 20000!

Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 614 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer