klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De winter deelt komende nacht een speldenprikje uit. Een neerslaggebied behorende bij depressie Toni trekt over het land en daarbij is in het midden, oosten en noordoosten van het land kans op smeltende sneeuw. Lokaal kan het op objecten zelfs even wit worden en de kans daarop is het grootst in het noordoosten. Elders valt ‘gewoon’ regen. Na dit speldenprikje volgt een onstuimig weekend met zaterdag kans op storm. Kortom: er komt genoeg ‘weer’ aan.

Twee jaar geleden was dit het beeld. Albert Thibaudier stuurde deze foto in vanuit zijn archief. Komende tijd zullen niet zulke foto’s worden gemaakt.
Trijntje van den Berg maakte deze foto
Martine Droogers maakte deze foto buiten de Waterpoort in Gorinchem

Gisteren begon de dag bewolkt en in het oosten en zuidoosten viel nog enige regen. Daarna was het op veel plaatsen droog en vooral in het westen scheen ook af en toe de zon. De temperatuur steeg naar 6-9 graden met in Hupsel en Maastricht 6,4 en in Wijk aan Zee en Den Helder 9,0 graden.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Fraaie dag, komende nacht kans op kletsnatte sneeuw

Op deze donderdag komen in het noorden en oosten eerst nog enkele buien voor. De buien trekken naar het oosten weg. De rest van de dag is het droog met geregeld zonneschijn. De wind waait uit het zuidwesten en is meest matig van kracht.

Vanmiddag draait de wind naar het zuiden en neemt in het westen van het land toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De zon schijnt geregeld, maar vanuit het zuidwesten neemt geleidelijk de bewolking toe. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden en dat is een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar.

Vanavond volgt vanuit het zuidwesten regen. Naarmate het neerslaggebied verder noordoostwaarts trekt neemt in het midden, oosten en noordoosten de kans op kletsnatte sneeuwvlokken toe. De neerslag bereikt het midden van het land aan het begin van de nacht en het noordoosten is pas aan het eind van de nacht aan de beurt. De temperatuur daalt in het noordoosten naar 1-2 graden boven nul en op objecten kan de sneeuw even blijven liggen. Elders is het 3-4 graden en valt veelal regen. Een winters speldenprikje dus.

De neerslag gaat gepaard met veel wind uit het zuiden tot zuidoosten. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig en enigszins vlagerig. In de kustgebieden krachtig tot stormachtig met kans op zware windstoten tot 80 km/uur. De gevoelstemperatuur ligt dan ook onder nul. Na het passeren van het neerslaggebied loopt de temperatuur op naar 4-7 graden.

Jannes Wiersema maakte deze foto

Natte vrijdag 

Morgen wordt een natte dag met vooral in de ochtend enige tijd regen. In de (vroege) ochtend valt in het noordoosten lokaal nog smeltende sneeuw. De stevige zuidoostenwind neemt vanuit het zuiden duidelijk in kracht af en wordt westelijk van richting.

In de middag komt het tot enkele buien, maar zeker in de westelijke helft van het land kan ook de zon even doorbreken. De westenwind is zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en in het zuidwesten. In Zeeland kan de wind even hard worden, windkracht 7. De temperatuur stijgt naar maximaal 4-5 graden in het noordoosten en naar 7-8 in het westen, midden en zuiden.

Morgenavond neemt de westen- tot zuidwesten langs de westkust toe naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Boven land is de wind veelal matig tot vrij krachtig. In de nacht naar zaterdag draait de wind naar het zuiden. De temperatuur daalt naar 3 graden in het oosten en naar 6 langs de westkust.

Erica van Leeuwen – de Bruijn maakte deze foto in Zeeland.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Onstuimig weekend

Zaterdag blijft het wisselvallig met veel wind. Boven land is de westen- tot zuidwestenwind (vrij) krachtig (5-6 bft.) en in de kustgebieden hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden is kans op storm, windkracht 9. Verder is kans op zware windstoten tot 90-100 km/uur. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en er zijn perioden met regen. De temperatuur stijgt naar 7 graden in het noordoosten en naar 9 in het zuiden en zuidwesten.

Zondag verandert er in grote lijnen niet veel. Er staat opnieuw veel wind op het programma en er valt van tijd tot tijd regen. De temperatuur stijgt naar 8 graden in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land. In het zuidoosten kan het lokaal 11 graden worden.

De komende tijd waait het flink. Vooral in het weekend is grote kans op zware windstoten in de kustgebieden. Prikpunt is Den Helder.

Ook in de week voor Kerst blijft het wisselvallig, zeker de eerste dagen van de week. De temperatuur stijgt veelal naar 9 of 10 graden, maar soms kan het in het zuiden ook 11 graden worden. Vanaf woensdag wordt het minder nat en schijnt vaker de zon. Het blijft te zacht voor de tijd van het jaar.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende tijd geleidelijk stijgt. Begin volgende week kans het 10 graden worden of misschien wel iets hoger. Zicht op een winterse periode is er vooralsnog niet.

Ton Wesselius maakte deze foto kort na zonsondergang.
De zon ging fraai onder. Jolanda Bakker maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.312 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer