Advertentie 

Algemene situatie

Het hogedrukgebied Gotthard, wat ons een winters speldenprikje opleverde, trekt geleidelijk naar het oosten. Op de Atlantische Oceaan neemt de depressiedruk weer toe en een warmtefront, behorende bij depressie Oswalde, trekt komende nacht van zuidwest naar noordoost over het land.

De stroming is nog zuidoost, de aangevoerde lucht koud en de neerslag valt in eerste instantie als sneeuw. Alleen in het zuidwesten en in de westelijke helft van België valt een mengvorm van sneeuw en regen met een kleine kans op IJZEL. De neerslag trekt noordoostwaarts en de sneeuw zal overgaan in regen bij geleidelijk oplopende temperaturen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zonneschijn

Gisteren scheen geregeld de zon, maar er trokken ook wolkenvelden over het land. Lokaal viel zelfs een klein beetje (mot)sneeuw. De temperaturen stegen naar waarden tussen de 1 en 4° met in Westdorpe en Woensdrecht maximaal 1,0°. Schiphol kwam uit op 3,7, Leeuwarden op 3,8 en Vlieland op 4,4°.

In België lagen de maxima tussen de -4 en +3°. Op de Mont Rigi werd het niet warmer dan -3,8 en in St Hubert -2,9°. In Ukkel werd het 2,2 en in Zeebrugge 2,8°.

De dag begon zeer fraai met deze zonnezuil. Ton Wesselius maakte de foto.
Na een nacht met lichte vorst maakte Jolanda Bakker deze foto.
Jolanda Bakker ging naar Gouda en maakte deze foto.
Ochtendgloren bij Trijntje van den Berg in Barendrecht.
Een scherpe band met wolken werd vastgelegd door Ton Wesselius.
In het noorden van het land was het veelal bewolkt en van ijsvorming op de lokale ijsbaan is geen sprake. Jannes Wiersema maakte de foto.

Geregeld zon

Na een bewolkte nacht met temperaturen rond het vriespunt, is het op deze zaterdag aanvankelijk ook bewolkt. Toch komt later ook de zon tevoorschijn. Vanuit het zuidwesten zien we later vandaag geleidelijk de (hoge) bewolking toenemen, maar het blijft droog.

De wind waait uit het zuidoosten en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar rond of een fractie boven nul in het noorden en naar 2 in het zuiden van het land.

Vanavond en de komende nacht neemt de bewolking verder toe en vanuit het zuidwesten volgt neerslag. Aanvankelijk valt er in het zuidwesten een mengvorm van regen, (smeltende) sneeuw en lokaal een kleine kans op IJZEL, maar als de neerslag verder noordoostwaarts trekt is het alleen maar sneeuw of smeltende sneeuw. Er kan enkele centimeters sneeuw vallen, maar vanwege langzaam oplopende temperaturen (vanuit diezelfde zuidwesthoek) gaat de sneeuw na een paar uur ook weer over in wat lichte (mot)regen.

Het KNMI heeft code GEEL afgegeven voor de kans op gladheid door winterse neerslag.

Meest bewolkt en lokaal wat regen

Morgen heeft de bewolking de overhand, maar de neerslagkansen zijn klein al kan er in de ochtend in het noordoosten nog wat sneeuw vallen. De temperaturen zullen verder oplopen naar uiteindelijk een graad of 3-4 in het noordoosten en naar 7-8 in het zuidwesten van het land.

In België wordt het 6 tot 8°, maar in de hogere delen wordt het niet warmer dan een graad of 3-4. De gevallen sneeuw zal dan ook weer snel verdwenen zijn.

Komende week (licht) wisselvallig en vrij zacht decemberweer

Na het weekend trekt er maandagochtend een storing over onze streken met wat lichte regen. In de middag is het droog met enkele opklaringen als we profiteren van een rug van hogedruk. De temperatuur stijgt van noordoost naar zuidwest naar 5 tot 8°.

de verwachte weerkaart volgens UKMO voor aanstaande dinsdag. Bron: wetterzentrale.de

Dinsdag krimpt de wind naar het zuiden tot zuidoosten en neemt in kracht toe. Over land is de wind matig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Neerslagzones blijven op afstand, maar er is wel vrij veel (hoge) bewolking. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 6 en 9°.

De verwachte weerkaart voor later volgende week volgens EC. Bron: wetterzentrale.de

De rest van de week hebben we een meanderende westcirculatie. We krijgen dus een (traditionele) afwisseling van regen of buien en droge perioden met zonneschijn. Ook blijft het vrij zacht met temperaturen veelal tussen de 7 en 9° en de nachten verlopen vorstvrij. Zo kabbelen we richting de Kerstdagen…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur, na deze koude zaterdag, weer gaat stijgen. Komende nacht liggen de temperaturen nog rond het vriespunt, de komende 10 dagen is van vorst niet of nauwelijks sprake. Ook overdag is het niet bepaald winters met temperaturen van 6 tot 9°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Marianne van der Meer – van den Berg

Dit was het voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie zaterdag, goed weekend en graag tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 815 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier