Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Wat een strijd op de weerkaarten. Nog altijd zijn de diverse weermodellen het niet met elkaar eens of we een winters slotoffensief krijgen of niet. Vooral het Amerikaanse weermodel GFS blijft maar afwijkend van bijvoorbeeld het Europese en het Duitse model. Het blijft dus nog steeds spannend.

Dit weekend krijgen we overigens prima weer met zeker later vandaag volop zon. Ook morgen schijnt de zon, maar dan trekken er ook wolkenvelden over het land. Het wachten is vervolgens op de fronten behorende bij depressie Tiffany. Zij zorgt maandag voor regen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: opnieuw een zonovergoten dag
Gisteren was het opnieuw een zonovergoten dag en februari is nu al zonniger dan december en januari bij elkaar. Beide maanden kwamen tezamen uit op 71,9 uur en deze februari heeft tot en met gisteren al 74,3 uur zonneschijn op meetpunt De Bilt.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en ruim 8° met in De Bilt maximaal 8,7 en in Westdorpe 8,8°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 11° met op de Mont-Rigi 3,6 en in Gent 10,6°.

De zonsondergang was erg fraai. De foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto op een mooie vrijdag.
Deze schitterende foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Vandaag: eerst wolkenvelden, vanmiddag zonnig
Na een nacht met lichte vorst is het vandaag aanvankelijk aan de bewolkte kant. Vanuit het westen klaart het later vanochtend op en zeker vanmiddag is het stralend zonnig weer. De zwakke oost tot zuidoostenwind wordt veranderlijk en de temperatuur stijgt naar 6-7°. In België wordt het 7-8°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij een graad of 4-5.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond is het helder, in de loop van de nacht trekt er vanuit het noordwesten wat bewolking binnen maar het blijft droog. De zwakke tot matige wind waait uit het zuiden en de temperatuur daalt, met uitzondering van de Wadden en een smalle kuststrook, tot onder het vriespunt. De minima komen uit op -2 tot -4, lokaal in het oosten -5°.

Morgen: wolkenvelden, ook geregeld zon
Morgen zijn er perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Vanwege een zwak front kan er in het noordwesten een enkele bui voorkomen, maar over het algemeen blijft het droog.

De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8°. In België kan het 9, wellicht 10° worden, maar in de hogere delen wordt het een graad of 4-5.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Maandag: perioden met regen
Maandag krijgen we met depressie Tiffany te maken en daardoor is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind waait uit het zuiden, na frontpassage uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 6°.

de 850 hPa van het EC voor later volgende week. Koude lucht stroomt naar onze streken. Bron: wetterzentrale.de

De rest van de week: dalende temperaturen
Depressie Tiffany trekt naar het zuidoosten en komt in de Middellandse Zee te liggen. Tussen deze depressie en een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië komt koude lucht naar onze streken en gaat vanzelfsprekend de temperaturen naar beneden. In de nacht en ochtend gaat het vriezen en overdag komt het kwik een fractie boven nul uit. Dit is de visie van het Europese model.

De Amerikanen laten de as van het hoog zuidelijker uitkomen en wat meer over onze streken. Er is dan nagenoeg geen stroming en de koude lucht komt komende week nog niet echt opgang. Als we nog wat verder kijken dan komt de kou uiteindelijk wel, maar dat duurt dus nog even.

De spanning is ook zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim, maar de trend wordt steeds meer dalende…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer zien. Dit weekend is het een graad of 7, maar na het weekend gaat het kwik geleidelijk naar beneden. Vooral het Duitse, het Europese en het Canadese weermodel zijn koud. Het Amerikaanse weermodel (blauwe lijn) blijft tot het eind van de week komen met temperaturen rond of zelfs boven de 5°. Pas aan het eind van de 10 daagse gaan de Amerikanen omlaag, maar tegen die tijd gaan de Canadezen weer duidelijk de hoogte in.

Het lijkt dus kouder te worden, maar hoe en wat blijft nog altijd ongewis en spannend.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is duidelijk. De winter gaat aan een slotoffensief beginnen. Direct na het weekend gaat de temperatuur omlaag en het ensemblegemiddelde gaat van een graad of 5 op maandag onderuit naar 1 aan het eind van de week. De ‘oper’ ligt vanaf donderdag rond het vriespunt. In de nacht gaat het licht vriezen en later in de week zelfs matig. Kortom: winter!

De windpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Aan de windpluim kunnen we zien dat de wind na het weekend al snel de oost tot noordoosthoek opzoekt. Tot begin maart lijkt de wind in de koude hoek te blijven. Laat de winterkou maar komen.

De regenpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Aan de regenpluim kunnen we zien dat het dit weekend droog blijft. Maandag is de kans op regen groot, maar de rest van de volgende week is het over het algemeen weer droog.

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. De zon schijnt vandaag weer flink bij temperaturen rond het vriespunt. Morgen zijn er wolkenvelden en stijgt de temperatuur naar een graad of 5.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden binnen worden gehouden, schijnt vandaag en morgen de zon flink. De temperatuur stijgt naar zo’n 4-5°. Ook in Jeongseon (Alpine centrum) schijnt de zon vandaag flink, morgen zijn er ook wolkenvelden. Vandaag blijft het licht vriezen, morgen komt het kwik een fractie boven nul uit. Voor het gevoel is het, door wederom een stevige wind, graden kouder.

Ton Wesselius maakte deze schitterende foto.

Dit was het voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.760 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier